Mátrai borásszal bővült a Junibor: Babiczki László az új tag

2016-12-06 | Hírszerkesztő

A Junibor éves közgyűlését tartotta Móron tegnap, ahol szavaztak az új tagok felvételéről is.

Mátrai borásszal bővült a Junibor: Babiczki László az új tag

A nyári Zöldszüreten bemutatkozott fiatal borászok közül idén a mátrai borász, Babiczki László került be a Juniborba.



A Junibor


A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, 40 év alatti borászokat tömörít megívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. „A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük és ez által egyre jobb és a fogyasztók által szerethető borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlődésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, ha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú borfogyasztókkal való kapcsolattartásra” – mondja Hernyák Tomi, a Junibor elnöke. A DiVino és a Junibor között kezdettől fogva megvannak a szinergiák. A DiVino Bazilika házigazda Juniborásza, Miklós Csabi azt meséli, az első DiVino nyitásakor egyértelmű volt, hogy csatlakozik a tulajdonosokhoz, akikkel régóta jó barátságban voltak. “Ez nem munka, hanem egy gyönyörű feladat és mindig arra gondolok, mennyire nagyszerű, hogy egy ilyen ügyben úttörők lehetünk. Az egész DiVino sztori a fiatal magyar borászokat tömörítő Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez jó tartozni”- mondja.

A JUNIBOR tagjai: Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi és Szabi, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Bence, Laposa Zsófi, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold, Dúzsi Tomi, Kiss Gábor, Sebestyén Csabi és Csilla, Demeter Endre Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Figula Misi, Prácser Miklós, Prácser Hajni, Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dóra, Kovács Tamás, Gál Peti

A DiVino franchise rendszer alapját is maga a borkínálat adja, ez kötelező elem, Bánki Sándor és Duska Sándor tulajdonosok a partnerekkel közösen válogatják ki azokat a tételeket, amik az adott helyre illenek a több mint 120 tételes kínálatból. „A Junibor Egyesület tagjai első- vagy másodgenerációs borászok. Én 1998 óta kereskedek borokkal és sok fiatal borásszal megismerkedtem, akik rendkívül nyitottak voltak és így alakult ki az együttműködés. Nekik jó lehetőség a DiVino, mert ez tulajdonképpen egy egész éves borfesztivál, ahol nem kell standot bérelni és egyéb költségeket vállalni ahhoz, hogy a vendégek széles körben megismerjék a boraikat, de mégis lehetőség van a személyes találkozóra a fogyasztókkal” – mondja Bánki Sándor.

DiVino és Junibor


Az első Divino 2011-ben nyitott a Bazilikánál, a koncepció szerint csak magyar borokat tartanak, a Junibor Egyesület tagjainak legjobb tételeiből válogatnak. Konyári, Kamocsay, Gere, Gál, Takler, Szepsy, és még sorolhatnánk a híres neveket. Ez itt az új generáció helye: olyan borászoké, akik friss szemlélettel és eltökélten folytatják a családi hagyományokat, vagy teremtenek saját hagyományt és építenek saját márkát. A borászok a DiVino mindennapjaiban is részt vesznek, rendszeresek a borász fogadóórák, ahol sokszor hordómintákba és csak a pincéknél kapható tételekbe is belefutni.
Az elmúlt 5 évben a DiVino franchise-á nőtte ki magát: a Bazilikánál nyílt első bárt követte a DiVino Gozsdu, majd a debreceni és a győri DiVino. Egy olyan minőségi és kompakt márka lett, ami bárhol és bármikor azonnal felismerhető és megbízható minőséget garantál. Nem csoda, hogy idén ősszel a Sziget és a BP Shop mellé bekerült az ország 15 legmenőbb márkája közé a Forbes nagy listáján. 2014-ben MagyarBrands, 2015-ben SuperBrands díjat kapott, a Szent István téri üzlet 2012-ben a Michelin Gude-ba is bekerült.


A DiVino Gozsdu 2013-ban nyílt, a Gozsdu udvar Király utcai végében, a város legnagyobb, téle-nyáron működő, fűtött borteraszával. Különlegessége, hogy több mint 120 féle bort lehet kóstolni akár pohárral is, a kóstolásban segítenek a tematikus kóstolósorok és a borász fogadóórák is.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok