Szél Fiai Fogadó és Cellárium

Szél Fiai Fogadó és Cellárium
9082 Nyúl, Vaskapu 71

Tel.: +36 (96) 540 015
Fax: +36 (96) 540 016
E-mail: Email linkje
Web: Weboldal linkje

GPS koordináták (DD):
Lat: 47.578850
Long: 17.669130

Szél Fiai Fogadó és Cellárium

"Aki a bort érti, az titkokat fogyaszt."

Az ezeréves szőlő és borkultúrájú Pannonhalmi Borvidék friss fehérborai, és zamatos vörösborai jó hírét a nyúli dombok csodálatos fekvésének, és a helyi szőlősgazdák hozzá-értésének köszönheti. A ház pincéjében saját készítésű díjnyertes borokat, és több borvidék jeles itókáit kóstolhatja a látogató. "Kézmíves" boraink tradicionális módon, csak természetes anyagok felhasználásával, kizárólag hordós érleléssel készülnek. Borvidékünk versenyein különdíjakat, arany-, és ezüstérmeket nyertek.

Cellárium
A Fogadó téglaboltíves pincéje folyamatosan bővül-hosszabbodik: telente, amikor a szőlővel nincs munka és a borokkal is kevesebb a tennivaló, a "Cellárium"-ot bővítve készül a hely az újabb évjárat borainak. E pince végében a pannonhalmi talaj keresztmetszetét, a hajdani pannon tenger altalaját vehetjük szemügyre. Míg a felső talajréteg homokos, a helyi népnyelv szerint “fosóhomok” (vizet kapva könnyen megfolyik), 6-8 méterrel alatta azonban ásványos, csillogó réteget találunk, amely a 3 millió évvel ezelőtt itt elterülő Pannon édesvízi tenger tápanyagban, mészben és ásványokban gazdag üledékes altalaja. A szakirodalmak többsége ezt a tényt általában nagyvonalúan elfelejti említeni, azonban ahol a szőlő eléri ezt a réteget, ott gazdag mineralitás, sokszínű ásványosság jelenik meg a borainkban, amely talán a 2006-os Olaszrizling Válogatás borunkban érezhető a legmarkánsabban.

Borkészítés
Kézműves, tradicionális módon, fahordókban erjednek, érnek a borok, melyek készítésekor csak természetes anyagokat használunk. Vörösboraink szűretlenek, nincsenek derítve, a fehérborok döntő része szintén szűretlen. Ha mégis deríteni kell, egy tokhal-hólyagból készült természetes preparátumot használunk. Ebből a XVII. század óta (!) ismert derítőanyagból mindössze 2-4 gramm kell egy hektoliterhez. Saját tréfás megfogalmazásom szerint tulajdonképpen kiváló minőségű, egészséges, erős borélesztőt termelek, melynek “mellékterméke” a bor. Nem engedem, hogy a szaporodó élesztőgombák a mustból szerezzék be a testfelépítésükhöz nélkülözhetetlen anyagokat, hanem az erjedés során folyamatosan inaktív élesztővel táplálom őket. Egyébként a bor “kiür

Programok

Cimkék: Szél Fiai Fogadó és Cellárium

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»