Lexikon
Hol vásároljunk?
A folyamatosan bővülő választék felveti a kérdést, hol érdemes bort vásárolni. A bort nemcsak sokan fogyasztják, hanem sokfelé is árulják. Éppúgy megvásárolható a benzinkútnál, a sarki zöldségesnél, mint a szuper- és hipermarketekben, a nagy bevásárlóközpontokban vagy az elegáns borszaküzletben, ahol esetleg még kóstolásra [...]
Így kerül a bor a palackba
Borkészítésen azt a folyamatot értjük, amelynek során a szőlőből bor lesz. A bor minősége szempontjából döntő a szőlő minősége, mert a pincemester kizárólag jó és egészséges alapanyagból tud jó bort készíteni. Az ültetvények átmeneti gépesítése után a valódi minőségre összpontosító borászatok újra a drága kézi munkát részesítik előnyben. A gyorsabb és olcsóbb, gépesített feldolgozással szemben előnyösebb a pontosság, a növény értő és gyengéd gondozása, a szőlő tényleges érettségi szintjéhez igazodó munka. A minőségi borászatokban nem alkalmaznak [...]
Így tároljuk helyesen
Minden eddiginél több olyan bor kerül a boltokba, amelyeket ha nem is azonnali, de rövid időn belüli fogyasztásra szánnak. A szupermarketből a hűtőbe, és onnan néhány nap múlva az asztalra kerül az ital. Ez nem is okoz gondot. Nincs tehát szükség drága, boltíves pincére. Az egyszerű, hétköznapi borok, amelyek lényege a kellemesen friss íz, minden további nélkül átvészelnek [...]
Mitől jó a bor?
Nehéz kérdés, amire azonban két válasz is van. Először is, a bor minőségét az íz négy kritériuma határozza meg: a gyümölcsös íz, az alkohol-, a sav- és a cukortartalom. Ezek egyensúlya, illetve harmóniája adja a minőséget. Mind a négynek egyensúlyban kell lenni.
A borkészítés tudománya a sav- és a cukortartalom kiegyenlítése. A száraz [...]
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,