www.borutazo.hu » Megkérdeztük » Első Mádi Borház… látomásból valóság?
Első Mádi Borház… látomásból valóság? 

2011-09-16 |Szerző:Darin Sándor |Fotó:Darin Sándor

Első Mádi Borház… látomásból valóság?
Kovács Károly

Aki válaszol:
Kovács Károly, tulajdonos

Amikor elkezdtük létrehozni a Szent Tamás Borászatot, akkor annak az volt az alapja, hogy Szepsy István azt mondta nekem, hogy jó lenne egy olyan kulináris dolog, egy hely, egy étterem Mádon, ahol a helyi borokat be lehetne mutatni, hangsúlyosan ki lehet emelni és ne kelljen adott esetben több 10, vagy 100 kilométereket utazni egy ilyen élményért. Én akkor megígértem, hogy mi csinálunk egy ilyet, ők meg fölvállalták, hogy csinálnak nekünk egy magas színvonalú bort. Ennek Karácsonykor lesz három éve.
 

Nyilván látszik mindenki számára az, hogy mi valósult meg a Szent Tamás Borászatból ebből. Egy fogyatékosságunk volt, hogy nem volt saját feldolgozója a borászatnak. Az élet olyan, hogy meg tudtunk venni egy ingatlant, ahol a feldolgozót elhelyeztük, csak kicsit nagyobbra sikerül. Felmerült a kérdés, mit csináljunk a többi résszel? Innen jött a gondolat, hogy mi lenne, ha már ez az első ház a faluban, akkor legyen ez az Első Mádi Borház, ahol nem feltétlenül csak a Mádi Körös, hanem a Mád határában dolgozó borászoknak nyújtanánk egy megjelenési lehetőséget.

Ha valaki bejön a faluba, nem tud elmenni mellette anélkül, hogy észrevenné. Az ötletből így lett valóság, hogy a feldolgozónak el kellett készülnie a szüretre, és ha már van egy feldolgozó és van egy kis hely előtte, akkor ide csinálunk egy Első Mádi Borházat. Itt így, Tokaj-Hegyalján is egyedülálló módon kerülnek koncentráltan bemutatásra a térség borai és köztük természetesen a sajátjaink is. Gondoltuk, hogy a bor nem feltétlenül esik jól kefírrel, ezért kézenfekvő volt, csináljunk mellé valamit. Nem akartunk azonban egy újabb éttermet létrehozni, ezért egy „tapas” bár jellegű helyre gondoltunk, ami nagy népszerűségnek örvend mostanában Budapesten. Természetesen igyekszünk támaszkodni a Gusteau Étteremre, de más jellegű kulináris élvezetekre törekszünk.

A jelenlévő borászokat mi hívtuk meg, hogy vegyenek részt a kínálat szélesítésében. Nem szeretnénk kirekeszteni senkit, de egy magas minőségi szintet feltétlenül állítani akarunk. Egyébként, úgyis a fogyasztó dönti el, hogy neki melyik bor ízlik. Erre jó példa volt a mostani Budavári Borfesztivál, ahol jó néhány termékünk sikeresen vette az akadályokat. Legjobban a pezsgőnk fogyott, szinte tarolt a fogyasztók körében.

Ételben alapvetően sonkák és sajtok lesznek a Borházban kaphatóak és ezek kombinációi. Lesznek még az udvarházban készített termékek, pogácsák, édes borokhoz való sütemények. Ezek külön vitrinben kerülnek bemutatásra. Rövidesen közvetlenül a fogyasztó előtt tudjuk szeletelni a sonkát. Ennek a vizualitáson túl, a frissesség garantálásában is sok szerepe van.

A boron és az ételeken kívül, nem titkolt szándékunk, hogy a környéknek egy olyan információs pontjává váljunk, hogy akár múzeumi belépőjegyeket, bobpálya belépőket, koncertjegyeket is meg lehessen itt váltani. Ennek az informatikai hátterén még nagyban dolgozunk. Azt szeretnénk, hogy az Első Mádi Borház egy találkozási pont lehessen. Ennek minden alapja, adottsága megvan. Nem visszaélve a hely lehetőségeivel, hanem a helyieket támogatva szeretnénk működtetni a helyet. Ez, ha belegondolunk külföldön is így van, hogy a város határában, egy információs pontban igényeidnek megfelelő információkkal látnak el. Ez egy ideális hely lesz ehhez a tevékenységhez.

Ezeken túl szeretnénk, ha a hely az itteni fiataloknak is egy kulturált szórakozási lehetőséget biztosítana. Internet hozzáférés, 3D-s TV, akár egy közös BL meccs megnézésére is összehozhatja ide a baráti társaságokat.

Igyekszünk az árrést úgy alakítani, hogy ez nem egy drága hely legyen, hanem „A” hely legyen, ahová érdemes lesz bejönni bort kóstolni, egy szendvicset, vagy egy sonkát megenni. Az a cél, hogy ez az a hely legyen, ahol mindenkor és mindenkinek jó lenni.

Cimkék:Mád

Programajánló 
Ki-kicsoda? 
Bíró Béla

Bíró Béla

Borvidék:
Egri borvidék

Kovács Tibor Dr.

Kovács Tibor Dr.

Borvidék:
Tokaji borvidék

Fekete Mihály Endre

Fekete Mihály Endre

Borvidék:
Szekszárdi borvidék

Gangl Zoltán

Gangl Zoltán

Borvidék:
Soproni borvidék

Szabó Zoltán

Szabó Zoltán

Borvidék:
Villányi borvidék