I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál

I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál
Gasztronómiai rendezvény

Helyszín: Oroszlános Borvendéglő és Borhotel
Cím: 3907 Tállya ,Rákóczi út 23.

Dátum: 2018 március 15 - 2018 március 17
Szervező: Oroszlános Borvendéglő és Borhotel
Kontakt: Haraszti Ágnes

E-mail: araszti.agnes@oroszlanos.hu
Web: oroszlanoshotel.com


Program:

2018. március 15-17. között rendezik meg Tállyán az I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz. A termelőket felvonultató vásár mellett interaktív workshopokon, előadásokon, oktatásokon, tematikus kóstolókon lehet részt venni, bizonyos kézműves technikákat kiscsoportos foglalkozásokon lehet megtanulni. A rendezvény szándéka, hogy lehetőséget adjon arra, hogy bárki kipróbálhassa, hogyan kell sajtot készíteni vagy éppen hegyaljai mézből mézeskalácsot sütni.  

HELYSZÍN
A 3 napos rendezvény helyszínei a tállyai Maillot kastély és az Oroszlános Borhotel lesznek. A Maillot kastély exkluzív belső tereiben zajlik majd a vásár, a tetőtéri előadóteremben előadásokat lehet meghallgatni és kiscsoportos workshopokon lehet részt venni, az Oroszlános Borhotel pedig egy egész napos BBQ workshop és élményprogram helyszíne lesz. 

RÉSZTVEVŐ MANUFAKTÚRÁK ÉS TERMELŐK: 
Hegyaljai Szappan (Mád)
Szóráth Pálinka (Tállya)
Helia-D Herba-kastély (Tolcsva)
Mézes Gergő Méhészete (Vizsoly)
Ízes Örömest Lekvárium (Tokaj)
Gönci Pálinka (Gönc)
Majoros István Kerek-perec (Erdőhorváti)
Csudaíz Mézeskalács (Pálháza)
Paprika Panna chili termékek 
Hegyaljai Kézműves Sajtok - Rácz Miklós sajtjai (Újcsanálos)
Pásztor Sajt (Taktaszada)
Hegyalja Éléskamrája sütemények (Tokaj)
Szerencsi Csokoládé (Szerencs)
Kalina Pékség (Tállya) és Dia-Wellness 

A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. 

PROGRAM
A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. Regisztrálni a haraszti.agnes@oroszlanos.hu email címen lehet, vagy az Oroszlános Borhotel weboldalán. 
https://www.oroszlanoshotel.com/kezmuves-gasztroworkshop-fesztival

----- Március 15. (csütörtök) -----
● 14:00 – 17:00 MESTERSÉGEK SÉTÁJA
Lovaskocsis túra, melynek során a tállyai mestereket látogatjuk végig. Indulás a Maillot kastély udvarából 14:00 és 16:00 órakor. Állomások: Kalina Kádárság hordókészítő műhely, Kolyankovszky István Pro Architectura díjas kőfaragó műhelye, Úrihímzés bemutató Fofrovics Kati néninél, Tűzzománc bemutató Tőzsér Anna műhelyében
Részvételi díj: INGYENES 

● 17:00 – 19:00 TÁNCHÁZ A PARAPÁCS ZENEKARRAL
A Parapács Zenekar alapító tagjának, Vojtonovszki Sándornak Tállya a szülőfaluja. 2012-ben a zenekar megnyerte a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategóriáját. Most egy igazi, padkaporos pajták báljainak hangulatát megidéző táncházat hoznak el nekünk. 
Helyszín: Maillot kastély tetőtér
Részvételi díj: INGYENES

● 19:00 – 22:00 VACSORA AZ OROSZLÁNOS BORHOTELBEN
Az Oroszlános Borhotel séfje, Tullner Csaba különleges étlappal várja a betérőket, melyen minden fogáshoz felhasznált néhányat a fesztiválon résztvevő kézműves manufaktúrák termékeiből. 
Részvételi díj: a la cart

----- Március 16. (péntek) -----
● 10:00 – 18:00 KÉZMŰVES TERMÉKEK VÁSÁRA
Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek és manufaktúráinak vására a Maillot kastély termeiben.
Részvételi díj: INGYENES

● 10:00 ISMERKEDÉS A GYÓGY-ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK VILÁGÁVAL / Leskó Füveskert (Előadás)
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 11:00 GLUTÉNMENTES PÉKSÜTEMÉNYEK KÉSZÍTÉSE / Kalina Pékség & Dia Wellness (Workshop)
Helyszín: Maillot kastély földszinti bemutató konyhája
Részvételi díj: INGYENES

● 12:00-18:00 BORBÁR
Bemutatkoznak a tállyai családi pincészetek: Hollókői Pincészet, Dudovics Pincészet, Rózsa Pincészet, Szalóczi Pincészet
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterme
Részvételi díj: INGYENES

● 13:00 MÉZESKALÁCS DÍSZÍTŐ WORKSHOP / Csudaíz Mézeskalács 
Mézeskalács díszítés a Csudaíz Mézeskaláccsal, akik kézi munkával formázott, hegyvidéki termelői mézből, sok fűszer felhasználásával, titkos recept alapján készítik terméküket a zempléni hegyek között fekvő Pálházán. 
Helyszín: Maillot kastély I. emeleti workshop terem
Részvételi díj: 200 Ft / fő (a helyszínen fizetendő)

● 14:00 A BORISSZA BŐR KALANDJAI TOLCSVÁN / Helia-D Herba-kastély (előadás)
Az előadás keretében bemutatkozik a tolcsvai Helia-D Herba-kastély, a Tokaji Borvidéken egyedülálló bor- és szépségturisztikai attrakció. Az előadást tartja: Somogyi Krisztina
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 15:00 HELIA-D TOKAJI ASZÚS EXPRESSZ KOZMETIKUMKÉSZÍTŐ WORKSHOP / Helia-D Herba-kastély
A Helia-D Herba-kastély vezetőjének szakmai irányításával a résztvevők a Helia-D előre gyártott kozmetikum-alapjaiból kiindulva készíthetnek el egy hazavihető kozmetikumot, saját ízlés és igény szerint adagolva hozzá hatóanyagokat, növényi kivonatokat, illatanyagot és akár tokaji aszút is. A Helia-D boszorkánykonyhájában megismerhetik a kozmetikumalapok receptúráját és hallhatnak a Helia-D által használt növényi hatóanyagok jótékony hatásáról.
Választható kozmetikumalapok: arckrém / kézkrém
Elkészíthető mennyiség: 50 ml
Vezeti: Somogyi Krisztina 
Helyszín: Maillot kastély I. emeleti workshop terem
Részvételi díj: 3.500 Ft (előzetes regisztráció szükséges)

● 15:30 HEGYALJAI TERMELŐI SAJTOK / Rácz Miklós (Előadás)
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 16:00 SZAPPANKÉSZÍTÉS A HEGYALJAI SZAPPANNAL (workshop)
A résztvevők megtanulnak szappant önteni és haza is vihetik a kész műveket. Vezeti: Klinghammer Éva
Helyszín: Maillot kastély földszinti konyha
A workshop maximális létszáma: 8 fő
Részvételi díj: 3.000 Ft / fő (előzetes regisztráció szükséges)

● 16:00 és 17:00 TOKAJ-HEGYALJA MAGASABB FOKON / PÁLINKA KÓSTOLÓ / Szóráth Pálinkaház
Pálinka kóstoló a Szóráth Pálinkaházzal - 5 pálinka kóstolása: gönczi barackpálinka, vadbirs pálinka, furmint szőlőpálinka, sárgamuskotály szőlőpálinka, érlelt tokaji aszútörköly pálinka
Vezeti: Badics Kata okleveles pálinkamester 
Helyszín: Maillot kastély I. emeleti workshop terem
A kóstoló maximális létszáma: 20 fő
Részvételi díj: 3.000 Ft / fő

● 17:30 ÉDES EMLÉKEK A SZERENCSI CSOKOLÁDÉGYÁRTÁSRÓL 
Előadás csokikóstolással, filmekkel. Az előadást tartja: Maszler László
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 19:00 – 22:00 VACSORA AZ OROSZLÁNOS BORHOTELBEN
Az Oroszlános Borhotel séfje, Tullner Csaba különleges étlappal várja a betérőket, melyen minden fogáshoz felhasznált néhányat a fesztiválon résztvevő kézműves manufaktúrák termékeiből. 
Részvételi díj: a la cart

● 21:00 DJ AZ OROSZLÁNOS PINCETERMÉBEN
Részvételi díj: INGYENES 

Március 17. (szombat)
● 8:00-18:00 BBQ ÉLMÉNYNAP OKTATÁSSAL
Egész napos, alap oktatással egybekötött BBQ élménynap az Oroszlánosban. A résztvevők a bemutató során végigkísérik a húsok útját az előkészítéstől a fogyasztásig, és a nap folyamán el is fogyasztják a smokerekben készült fogásokat. A workshopot vezeti a BodrogSmoker pitmastere, KicsiZso. 
Helyszín: Oroszlános Borhotel
A teljes program ára 2 éjszaka szállással (péntek-szombat): 39.900 Ft / fő
A program ára szállás nélkül: 19.900 Ft / fő
Információ: haraszti.agnes@oroszlanos.hu / +36 70 583 5296
Részletek: https://www.facebook.com/events/193032044792440/

● 10:00 – 14:00 KÉZMŰVES TERMÉKEK VÁSÁRA
Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek és manufaktúráinak vására a Maillot kastély termeiben.
Részvételi díj: INGYENES

● 10:00 APITERÁPIA MÉZZEL / Mézes Gergő Méhészete
Az előadást tartja: Molnár Gergely 
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 13:00 CSÍPŐS NYELVEK / Paprika Panna (Előadás)
Chilitermesztés Hegyalján
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterme
Részvételi díj: INGYENES

A programváltozás jogát fenntartjuk!

További Programok

WineUp Fair in Transylvania WineUp Fair in Transylvania
2019 március 29 -
2019 március 31
A kenyér illata A kenyér illata
2019 március 29 -
2019 március 30
Tavaszi Pincenyitogató Tavaszi Pincenyitogató
2019 április 13
VinCE Budapest Wine Show 2019 VinCE Budapest Wine Show 2019
2019 április 25 -
2019 április 27
Food Truck Show Eger 2019 Food Truck Show Eger 2019
2019 április 25 -
2019 április 28
VI. Günzer Tamás Halnapok VI. Günzer Tamás Halnapok
2019 május 03 -
2019 május 05
12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Hírek

Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
2019-03-18

Ez a 2008-as évjáratú bor lett a világ legdrágább tétele, ugyanis 40 000 dollárért, vagyis több mint 11 millió forintért kelt el. A szóban forgó palack azonban nem egy történelmi Amarone, nem is egy ritka francia Bordeaux, hanem egy Royal Tokaji Esszencia, a Royal Tokaji pincészettől.

50-BŐL A LEGJOBB 5 -  EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
50-BŐL A LEGJOBB 5 - EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
2019-03-18

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?

Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
2019-03-13

A világ hat nagy nemzetközi borversenyéből kettőnél már a napokban megszülettek az eredmények. A rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be.

Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
2019-03-07

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Jótékonykodnak a borásznők
Jótékonykodnak a borásznők
2019-03-04

A Szabó Edit borszakíró és a Sofitel Budapest Chain Bridge közös szervezésében létrejövő Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.

Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
2019-03-04

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Balaton Bor: Minden, ami Balaton
Balaton Bor: Minden, ami Balaton
2019-03-04

Előkóstolón választották ki az idei Balaton Borokat, a szentantalfai Faluházban, a minap.

Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
2019-03-01

Nemcsak kulturális, hanem komoly gazdasági és társadalmi érdek is a szőlő-bor ágazat fejlesztése, amelyben Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer gazdálkodó végez értékteremtő munkát – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Borjog és Bormarketing konferencián, Budapesten.

Huszonegy bor az idei válogatásban
Huszonegy bor az idei válogatásban
2019-03-01

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába, a magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik a magyar borról kialakult képet.

Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
2019-02-25

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.


Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Puklus Pincészet»