I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál

I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivál
Gasztronómiai rendezvény

Helyszín: Oroszlános Borvendéglő és Borhotel
Cím: 3907 Tállya ,Rákóczi út 23.

Dátum: 2018 March 15 - 2018 March 17
Szervező: Oroszlános Borvendéglő és Borhotel
Kontakt: Haraszti Ágnes

E-mail: araszti.agnes@oroszlanos.hu
Web: oroszlanoshotel.com


Program:

2018. március 15-17. között rendezik meg Tállyán az I. Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz. A termelőket felvonultató vásár mellett interaktív workshopokon, előadásokon, oktatásokon, tematikus kóstolókon lehet részt venni, bizonyos kézműves technikákat kiscsoportos foglalkozásokon lehet megtanulni. A rendezvény szándéka, hogy lehetőséget adjon arra, hogy bárki kipróbálhassa, hogyan kell sajtot készíteni vagy éppen hegyaljai mézből mézeskalácsot sütni.  

HELYSZÍN
A 3 napos rendezvény helyszínei a tállyai Maillot kastély és az Oroszlános Borhotel lesznek. A Maillot kastély exkluzív belső tereiben zajlik majd a vásár, a tetőtéri előadóteremben előadásokat lehet meghallgatni és kiscsoportos workshopokon lehet részt venni, az Oroszlános Borhotel pedig egy egész napos BBQ workshop és élményprogram helyszíne lesz. 

RÉSZTVEVŐ MANUFAKTÚRÁK ÉS TERMELŐK: 
Hegyaljai Szappan (Mád)
Szóráth Pálinka (Tállya)
Helia-D Herba-kastély (Tolcsva)
Mézes Gergő Méhészete (Vizsoly)
Ízes Örömest Lekvárium (Tokaj)
Gönci Pálinka (Gönc)
Majoros István Kerek-perec (Erdőhorváti)
Csudaíz Mézeskalács (Pálháza)
Paprika Panna chili termékek 
Hegyaljai Kézműves Sajtok - Rácz Miklós sajtjai (Újcsanálos)
Pásztor Sajt (Taktaszada)
Hegyalja Éléskamrája sütemények (Tokaj)
Szerencsi Csokoládé (Szerencs)
Kalina Pékség (Tállya) és Dia-Wellness 

A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. 

PROGRAM
A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. Regisztrálni a haraszti.agnes@oroszlanos.hu email címen lehet, vagy az Oroszlános Borhotel weboldalán. 
https://www.oroszlanoshotel.com/kezmuves-gasztroworkshop-fesztival

----- Március 15. (csütörtök) -----
● 14:00 – 17:00 MESTERSÉGEK SÉTÁJA
Lovaskocsis túra, melynek során a tállyai mestereket látogatjuk végig. Indulás a Maillot kastély udvarából 14:00 és 16:00 órakor. Állomások: Kalina Kádárság hordókészítő műhely, Kolyankovszky István Pro Architectura díjas kőfaragó műhelye, Úrihímzés bemutató Fofrovics Kati néninél, Tűzzománc bemutató Tőzsér Anna műhelyében
Részvételi díj: INGYENES 

● 17:00 – 19:00 TÁNCHÁZ A PARAPÁCS ZENEKARRAL
A Parapács Zenekar alapító tagjának, Vojtonovszki Sándornak Tállya a szülőfaluja. 2012-ben a zenekar megnyerte a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategóriáját. Most egy igazi, padkaporos pajták báljainak hangulatát megidéző táncházat hoznak el nekünk. 
Helyszín: Maillot kastély tetőtér
Részvételi díj: INGYENES

● 19:00 – 22:00 VACSORA AZ OROSZLÁNOS BORHOTELBEN
Az Oroszlános Borhotel séfje, Tullner Csaba különleges étlappal várja a betérőket, melyen minden fogáshoz felhasznált néhányat a fesztiválon résztvevő kézműves manufaktúrák termékeiből. 
Részvételi díj: a la cart

----- Március 16. (péntek) -----
● 10:00 – 18:00 KÉZMŰVES TERMÉKEK VÁSÁRA
Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek és manufaktúráinak vására a Maillot kastély termeiben.
Részvételi díj: INGYENES

● 10:00 ISMERKEDÉS A GYÓGY-ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK VILÁGÁVAL / Leskó Füveskert (Előadás)
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 11:00 GLUTÉNMENTES PÉKSÜTEMÉNYEK KÉSZÍTÉSE / Kalina Pékség & Dia Wellness (Workshop)
Helyszín: Maillot kastély földszinti bemutató konyhája
Részvételi díj: INGYENES

● 12:00-18:00 BORBÁR
Bemutatkoznak a tállyai családi pincészetek: Hollókői Pincészet, Dudovics Pincészet, Rózsa Pincészet, Szalóczi Pincészet
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterme
Részvételi díj: INGYENES

● 13:00 MÉZESKALÁCS DÍSZÍTŐ WORKSHOP / Csudaíz Mézeskalács 
Mézeskalács díszítés a Csudaíz Mézeskaláccsal, akik kézi munkával formázott, hegyvidéki termelői mézből, sok fűszer felhasználásával, titkos recept alapján készítik terméküket a zempléni hegyek között fekvő Pálházán. 
Helyszín: Maillot kastély I. emeleti workshop terem
Részvételi díj: 200 Ft / fő (a helyszínen fizetendő)

● 14:00 A BORISSZA BŐR KALANDJAI TOLCSVÁN / Helia-D Herba-kastély (előadás)
Az előadás keretében bemutatkozik a tolcsvai Helia-D Herba-kastély, a Tokaji Borvidéken egyedülálló bor- és szépségturisztikai attrakció. Az előadást tartja: Somogyi Krisztina
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 15:00 HELIA-D TOKAJI ASZÚS EXPRESSZ KOZMETIKUMKÉSZÍTŐ WORKSHOP / Helia-D Herba-kastély
A Helia-D Herba-kastély vezetőjének szakmai irányításával a résztvevők a Helia-D előre gyártott kozmetikum-alapjaiból kiindulva készíthetnek el egy hazavihető kozmetikumot, saját ízlés és igény szerint adagolva hozzá hatóanyagokat, növényi kivonatokat, illatanyagot és akár tokaji aszút is. A Helia-D boszorkánykonyhájában megismerhetik a kozmetikumalapok receptúráját és hallhatnak a Helia-D által használt növényi hatóanyagok jótékony hatásáról.
Választható kozmetikumalapok: arckrém / kézkrém
Elkészíthető mennyiség: 50 ml
Vezeti: Somogyi Krisztina 
Helyszín: Maillot kastély I. emeleti workshop terem
Részvételi díj: 3.500 Ft (előzetes regisztráció szükséges)

● 15:30 HEGYALJAI TERMELŐI SAJTOK / Rácz Miklós (Előadás)
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 16:00 SZAPPANKÉSZÍTÉS A HEGYALJAI SZAPPANNAL (workshop)
A résztvevők megtanulnak szappant önteni és haza is vihetik a kész műveket. Vezeti: Klinghammer Éva
Helyszín: Maillot kastély földszinti konyha
A workshop maximális létszáma: 8 fő
Részvételi díj: 3.000 Ft / fő (előzetes regisztráció szükséges)

● 16:00 és 17:00 TOKAJ-HEGYALJA MAGASABB FOKON / PÁLINKA KÓSTOLÓ / Szóráth Pálinkaház
Pálinka kóstoló a Szóráth Pálinkaházzal - 5 pálinka kóstolása: gönczi barackpálinka, vadbirs pálinka, furmint szőlőpálinka, sárgamuskotály szőlőpálinka, érlelt tokaji aszútörköly pálinka
Vezeti: Badics Kata okleveles pálinkamester 
Helyszín: Maillot kastély I. emeleti workshop terem
A kóstoló maximális létszáma: 20 fő
Részvételi díj: 3.000 Ft / fő

● 17:30 ÉDES EMLÉKEK A SZERENCSI CSOKOLÁDÉGYÁRTÁSRÓL 
Előadás csokikóstolással, filmekkel. Az előadást tartja: Maszler László
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 19:00 – 22:00 VACSORA AZ OROSZLÁNOS BORHOTELBEN
Az Oroszlános Borhotel séfje, Tullner Csaba különleges étlappal várja a betérőket, melyen minden fogáshoz felhasznált néhányat a fesztiválon résztvevő kézműves manufaktúrák termékeiből. 
Részvételi díj: a la cart

● 21:00 DJ AZ OROSZLÁNOS PINCETERMÉBEN
Részvételi díj: INGYENES 

Március 17. (szombat)
● 8:00-18:00 BBQ ÉLMÉNYNAP OKTATÁSSAL
Egész napos, alap oktatással egybekötött BBQ élménynap az Oroszlánosban. A résztvevők a bemutató során végigkísérik a húsok útját az előkészítéstől a fogyasztásig, és a nap folyamán el is fogyasztják a smokerekben készült fogásokat. A workshopot vezeti a BodrogSmoker pitmastere, KicsiZso. 
Helyszín: Oroszlános Borhotel
A teljes program ára 2 éjszaka szállással (péntek-szombat): 39.900 Ft / fő
A program ára szállás nélkül: 19.900 Ft / fő
Információ: haraszti.agnes@oroszlanos.hu / +36 70 583 5296
Részletek: https://www.facebook.com/events/193032044792440/

● 10:00 – 14:00 KÉZMŰVES TERMÉKEK VÁSÁRA
Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek és manufaktúráinak vására a Maillot kastély termeiben.
Részvételi díj: INGYENES

● 10:00 APITERÁPIA MÉZZEL / Mézes Gergő Méhészete
Az előadást tartja: Molnár Gergely 
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterem
Részvételi díj: INGYENES

● 13:00 CSÍPŐS NYELVEK / Paprika Panna (Előadás)
Chilitermesztés Hegyalján
Helyszín: Maillot kastély tetőtéri előadóterme
Részvételi díj: INGYENES

A programváltozás jogát fenntartjuk!

További Programok

Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.