2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál

2018-04-27 | Hírszerkesztő

Múlt és jelen: Debrecen szőlőskertje - egy újjáéledő borvidék

2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál

A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek. Debrecentől alig harminc kilométerre, a magyar-román határ túloldalán azonnal elénk tárulnak a szőlőskertekkel, borospincékkel tarkított dombok.Egy monda szerint az első szőlőt Nagy Lajos király telepítette Diószegen. A debreceni polgárok figyelme a törökök terjeszkedése miatt a 17. század közepétől fordul a borvidék felé: sok debreceni polgár vásárolt szőlőt a városhoz legközelebb eső borvidéken, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra - már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is.

Az érmelléki boroknak a XIX. században is igen jó híre volt: Széchényi István, aki a IV. Hessen-Homburg Huszárezred hadnagyaként 1821-1825 között Bihardiószegen tartózkodott, nagyra becsülte az itt termett könnyű fehérborokat: „Fehér asztali borainkat, úgymint a könnyű Érmellékit, Lajoshegyit, Somlait, Neszmélyit, ízlésem szerint a világ minden fehér borai elé teszem”.

A diószegi borászkodás a 19. század második felében élte aranykorát: gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is.

A vidék zászlósbora évszázadokig a Bakator volt. Piros héjú, kerek szemű, bogyója korán kezd édesedni, de lassan érik, héja vastag, ellenáll a szürkerothadásnak, ezért október második felében szüretelik. Fehér bora lassan érik, de a kitűnő évjáratokban legendás borokat adott. Elég gyakran fehér aszúbort is készítettek belőle – a kínai császár is rendelt belőle 200 üveggel 1872-ben.

A II. világháború után a bihari Érmellék településein a Bakator már nem szerepel a termesztésre javasolt és termeszthető szőlőfajták között: jó hetven évre el is tűnt Bihardiószegről.

A fajtát elsőnek Szeremley Huba termesztette újra a Badacsony-hegyen (2008-tól újra elismert fajta lett Magyarországon). A szatmári Érmelléken 10-12 éve termeszti a fajtát a Bakator Hegyközség 20-25 gazdája Avasújvárosban és környékén. Innen hozott vesszőkkel telepítette újra a fajtát Bihardiószegre a Heit család 2013-ban.

2017-ben a fajta népszerűsítésére Bihardiószeg Önkormányzata első alkalommal szervezte meg a Bakator bor- és gasztrofesztivált, amikor is a fajta Kárpát-medencei termelői összefogva Debrecen és Bihardiószeg önkormányzatai vezetőivel létrehozták a Bakator Szövetséget. Idén immár másodszor várja az érdeklődő borbarát közönséget a fesztivál: az egyetlen alkalom, amikor négy ország minden Bakator borát egy helyen végig lehet kóstolni.

 

Bihardiószeg, Zichy-kastély kertje

2018. május 26. (szombat) 10.00-22.00 óra

 

Bakator borok Kárpát-medencei mustrája:

Heit Lóránd - Heit Pince, Bihardiószeg (RO) www.heit.hu

Bartos István - Bartos Pince, Avasújváros (RO)

Málik Zoltán - Málik Pince, Badacsony (HU) www.malikpince.hu

Andrási László - Somló Kincse Kézműves Kispince, Somló hegy (HU)www.somlokincse.hu

Mauer Oszkár - Mauer Pince, Szerémség (SRB) www.maurer.rs

Sass Krisztián - Sass Pince, Kígyós (UA)

Érmellék legszebb borainak kóstolója, 19 borászat válogatott borai:

A Bihardiószegi Önkormányzat felhívására 2018. március 24-én a bihari Érmellék 19 borásza hozta el borait, hogy egy hattagú, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke által vezetett szakértő zsűri elbírálja, hogy mely borok kerülhetnek a Bakator bor- és gasztrofesztivál közönsége elé. A zsűri javaslata alapján a fesztivál közönsége 19 borász 47 borát kóstolhatja majd a borvidék alábbi településeiről: Bihardiószeg, Jankafalva, Vajda, Biharpüspöki, Érmihályfalva, Székelyhíd, Szentjobb, Hegyközszentimre.

Kóstolható borfajták: Ottonel Muskotály, Királyleányka, Cserszegi Fűszeres, Furmint, Szürkebarát, Hamburgi Muskotály, Magyaródi Mustos, Aligote, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, házasított fehér és vörös tételek, valamint rosék.

Kastélykerti mulatság - koncertek a Nagyszínpadon:

13.00: Tokos zenekar

15.00: Cimbaliband Balkan Projekt

17.30: AB Weinenberg Blues Band

20.00: Honeybeast

Látogatás a régi-új Zichy-kastélyban:

Az 1701-1703 között épült kastély 2010-ben lett Bihardiószeg Község tulajdona, 2014-re sikerült renoválni a tetőzetet és a DNy-i szárnyat, a teljes rekonstrukció idén folytatódik. A felújított szárnyban már látogatható az Érmellék Ökológiai Múzeum, ahol megtekinthető a tájegység növény- és állatvilágát, halászati és borászati hagyományait, valamint a kastély történetét bemutató kiállítás.

Kézműves portékák és házi finomságok vására:

A Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tagtelepülései mutatkoznak be: a hajdúsági, bihari és érmelléki települések elhozzák legszebb portékáikat: a vidéki gazdálkodásból származó kiváló minőségű élelmiszereiket, kézműves termékeiket, a hagyományos népi mesterségek remekeit.

A fogadóbanszürkemarha-gulyás, debreceni páros kolbász és erdélyi kürtőskalács várja a megéhezőket.

Praktikus információk:

A fesztivál helyszíne több irányból is megközelíthető:

- a létavértesi kishatárátkelő (nyitva magyarországi idő szerint 6.00 és 22.00 között) után 200 méterre jobbra fordulunk, majd kb. 5 km után elérjük a település központjában található Zichy-kastélyt (a főútról a református templomnál jobbra fordulva máris megérkeztünk), Debrecenből 45 km;

- a nyírábrányi nagyhatárátkelő (non stop nyitva) után Érmihályfalván Nagyvárad felé fordulunk, az E671-es számú főúton haladunk Diosig településig (a vasútállomás után jobbra fordulva áthajtunk a síneken, majd kb. 2 km után elérjük a község központjában található úticélunkat, Debrecenből 77 km.

Románia más időzónába tartozik: a határ átlépése után +1 órával számoljunk. Az itt megadott időpontok ottani helyi idő szerint értendők.

Hivatalos fizetőeszköz: román lej (1 RON = 67-70 HUF).

A fesztivál a 18 év felettiek számára belépőjeggyel látogatható. A belépőjegy ára: 10 lej. A belépőjegy megváltásával egy borkóstoló poharat is kap a látogató. A 18 éven aluliaknak a belépés ingyenes.

A borok kóstolása kóstolójegyekkel történik, a kóstolójegyek a bejáratnál vásárolhatók meg.

További Hírek

I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
2018-10-12

2018. október 21-én vasárnap, 12 órától 21 óráig

10 pincészet, 10 bikavér, 10 élmény

Élményszüret a Gasztrosétányon
Élményszüret a Gasztrosétányon
2018-10-11

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
2018-10-11

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 

II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
2018-10-09

Tállya BBQ

A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe, legfontosabb seregszemléje. Az eseményt második alkalommal rendezi meg a Tállyáért Egyesület a különleges hangulatú szüreti időszakban, 2018. október 12-14. között, az amerikai KCBS (Kansas City Barbecue Society) védnöksége alatt és versenyrendszere alapján, valamint a BBQ Network szakmai felügyeletével. 

1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
2018-10-08

November 15-ig lehet pályázni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

Címkeváltás Bolykiéknál
Címkeváltás Bolykiéknál
2018-10-03

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
2018-10-01

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az  Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a  borkedvelőket.

Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
2018-10-01

Ötödik születésnapját ünnepli a Borháló franchise, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede kínál minőségi borokat kedvező árakon: az alternatív kiszereléseknek köszönhetően a vevők ugyanazokat a tételeket akár 40 százalékkal olcsóbban is megtalálják a hálózat szaküzleteiben.

Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
2018-09-28

Idén 15 éves a Bock Óbor Étterem, amit természetesen egy exkluzív gourmet vacsorával is megünneplünk. Időben regisztráló vendégeink a kiváló ételek mellé az elmúlt 15 év legjobb borait kortyolhatják, köztük egy-egy „atomvillanással”.

GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
2018-09-23

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit.Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva”néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek.


Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»