A Balaton a vidék legnagyobb agglomerációja

2015-02-14 | monitormagazin.hu

Kardos Gábor a tavaly alakult Balatoni Kör elnöke. A civil szerveződés tagjai a legismertebb borászok és vendéglátósok a tó mindkét partjáról. Azért fogtak össze, hogy a helyi termékekre építő, régióközpontú gasztronómiával magasabb szintre emeljék a vendéglátást.

A Balaton a vidék legnagyobb agglomerációja

– Huszonöt éve elhanyagoltuk a felismerést, hogy a Balaton Magyarországon a vidék fővárosa több mint negyedmillió állandó lakossal. Budapest után a legnagyobb agglomeráció. Egységként kell tudnunk kezelni, hiszen nemcsak ökológiai, de urbanizációs szempontból is az.



– A nyugat-balatoni térség a turisztikai szinergia szempontjából előbbre jár, mert a szereplők hamarabb megértették, hogy sikeres helyi összefogással hatékonyabb a régiós együttműködés, s ez ma a fejlődéshez fontosabb, mint valaha. A Siófok–Füred-tengelyben talán komfortosabban kezelték a helyzetüket, kevésbé tűntek motiváltnak.

– Magyarországon elsősorban nem a pénz hiányzik, hanem a nagyvonalúság és az összefogás. Alapelvnek kéne lennie, hogy azokat a településeket, kezdeményezéseket és cégeket támogassuk közpénzzel, pályázati forrásokkal, amelyek együttműködésben gondolkodnak. Ha ilyen szemmel nézünk szét Magyarországon, akkor nem találunk túl sok támogatandó szervezetet… Politikai bátorságra, civil kurázsira és szemléletváltásra van szükség.

– Arról a felvetésről, miszerint túl közel vagyunk a problémához, és azért nem látjuk, Arisztotelész egyik szellemes meglátása jut az eszembe: ha a szemünkre helyezünk valamit, akkor nem látjuk. Ezért egy bizonyos distancia, távolságtartás szükséges a megértéshez, de inkább a tisztelet, mint az idegenkedés jegyében. A Balatont is akkor értjük meg, ha tiszteletben tartjuk egymást. Az egyén és a közösség boldogulását az segíti, ha harmóniában van a környezettel, a többi emberrel és a világgal. Ehhez erőfeszítést kell tennünk. Ha az ember jót tesz, ha kibékül a haragosával, akkor átél egy energiaszint-emelkedést. Jobb lesz általa, és ez az élmény a boldogulás alapja lehet. A Balaton erre tanít minket azzal, ahogy mindennap tükrözi a világunkat, és van egy csodálatos mélysége, amiért érdemes felkelni. Ezt kell tudnunk visszaadni mind egyénileg, mind közösségileg.

– Ez a legszebb és a legnehezebb: együtt megélni a balatoniságunkat, harmóniába kerülni a világunkkal. Konkrét példa erre a vitorlázás. Egy nagyobb, öt-tíz fős legénységű hajón a résztvevők teljes összhangja szükséges. Krízishelyzetben, egy viharban akár a túlélésük is múlhat ezen, muszáj együttműködni egymással és az elemekkel. Ez az élmény felszabadítja az embert a mindennapi viszályaiból, a korlátoltságából. A döntéshozók nem csak azért vitorláznak, mert jó drága hajókat lehet venni, és meg lehet mutatni, hogy mennyi pénzük van (sajnos ilyen is akad). Szükségük van arra, hogy elszabadulva a stresszből, amelyben élnek, elrúgják a parttal együtt a rossz megszokások, megoldatlan problémák álvalóságát, s távolabbról nézzék, amikor pedig újra kikötnek, lehet, hogy szinte magától megoldódik, ami a napi gondjaink darálójában őrlődve megoldhatatlannak látszott.

– A turizmusban is az együttműködés az alapja mindennek. Nem az a termék, hogy a látogatók fürödjenek a Balatonban, és ehhez mi adunk hekket meg szállást meg dísznek valami kis kultúrát. A turisztikában a fő termék a mi közösségi harmóniánk minősége. Aki idejön, harmonikus környezetre vágyik, amelyben benne van a természeti és a társadalmi környezet is. Ne aggódjunk, a Balaton maximálisan jól szolgáltatja azt, ami rajta múlik, a hiba inkább a mi kicsinyes hozzáállásunk lehet. Ha csak azt nézzük, hogy a vendég hány forintot hagy itt, nem vesszük észre, hogy a fő turisztikai termék nem az, amiről mi beszélni szoktunk, hanem mindaz, ami azt körülveszi. Az összkép, amelyet a környezetünkről, a településünkről mutatunk, a jó közösség (például hogy nem szólunk le más termelőket, szolgáltatókat, hanem inkább ajánlunk másokat is) ennek ugyanúgy része, mint az, hogy milyen minőségűek az utak, vagy szépek-e a virágok. Az infrastruktúra, amelyre annyit panaszkodunk, sokkal fejlettebb, mint az emberi minőség, amely övezi. Ráadásul ez nem is pénzkérdés, hanem döntés, belső szellemi és erkölcsi minőség kérdése. Leginkább ebben vagyunk ma versenyhátrányban a gazdagabb régiókkal szemben.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok