A borvidék, amire a nap is hosszasan mosolyog

2019-02-17 | Népszava | Szerző: Rónay Tamás

A Hajós-Bajai borvidék a kevésbé ismertek közé tartozik Magyarországon, ugyanakkor fokozatosan fejlődik. A térségnek minden adottsága meg van ahhoz, hogy az egyik legsikeresebb borrégiójává váljon.

A borvidék, amire a nap is hosszasan mosolyog

A borvidék, amely elnevezését 1998-ban kapta, az alföldi régió délnyugati részén 115 települést foglal magába, a szőlőterület pedig valamivel több mint 2000 hektár kiterjedésű. Az itteni termőtáj mindig is különbözött az alföldi termőtájtól, mert a szőlő nem homokon, hanem főként lepelhomokkal fedett agyagtalajon, helyenként lösztalajon terem.



Klímaviszonyai a régión belül is kedvezőek, magasabb a napsütéses órák száma. Ugyanakkor országos viszonylatban is elmondható, hogy mind a napfénytartam, mind a napsugárzás havi és évi tekintetében a Hajós-Bajai borvidéken a legmagasabb. Magyarország szőlőtermő tájain a napfénytartam évi összege 1800-2070 óta, itt azonban 2076 óra. A szőlő fényigényét tekintve így ez a borvidék a vörösbor termelésére is kiválóan alkalmas. Földrajzi szempontból azért is kedvező az elhelyezkedése, mert a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű csapadék nem folyik el a területről, így a vízigényesebb, kiváló minőségű fehér borszőlő fajták is megteremnek itt. A termőtáj és az éghajlat mellett még kedvező hatással van a szőlőnövényre a tengerszint feletti magasság is. A Hajós-Bajai borvidék átlagban 30-40 méterrel magasabban fekszik mint a környező vidékek, de például a Kék-hegy, ami Baja mellett található, 161 m magas. Ez megmutatkozik a tavaszi fagyoknál, amikor a nem messze lévő Kiskunsági szőlőültetvény lefagy, a Baja és Hajós környéki szőlők viszont épek, egészségesek maradnak. Ezek összegében a Hajós-Bajai borvidék méltán híres a bársonyos, lágy, tüzes vörösboráról és fehérboráról. A borvidék mai arculata az 1700-as évek közepétől a svábok betelepítésével alakult ki. Magasabb szőlőtermesztési és borászati kultúrát hoztak magukkal, pincéket építettek, így jött létre az egész világon is egyedülálló, ezernél is több pincéből álló hajósi pincefalu, ami a leghosszabb Európában. Maga a présház mintegy 40 négyzetméter, alatta pedig 8-15 négyzetméteres a pince. A XVI-XVII. században itt is megjelent a balkáni eredetű vörösborkultúra, elterjedt a kadarka fajta. 
 
A hagyományos alföldi fajták mellett már a számottevő chardonnay, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres illetve a kékfrankos, a zweigelt, a kékoportó, a cabernet sauvignon és kadarka terület is. A hajósi vörösborok gyakran még a legjobb hegyvidéki vörösborokkal is felveszik a versenyt. Az elmúlt században itt termelték az ország legfűszeresebb hazai borait. Jelentős volt ezért az olaszrizling, a kövidinka, a sárfehér szőlőkből készített borok. A borvidék 1990-ben, az Alföldi borvidék egy részéből alakult ki. Mivel a vaskúti szőlőtermelés az 1990-es évek közepére jelentősen visszaesett, napjainkban már alig van kiterjedt szőlőültetvénye, ezért a Hegyközségi Tanács 1996-ban kéréssel fordult a Földművelésügyi Miniszterhez, hogy változtassa meg a borvidék nevét, mely a jóváhagyást követően 1997-től már Hajós-Bajai borvidék néven szerepel. Ezzel tulajdonképpen kettős célt akartak elérni. Egyrészt a terület ismertségét is akarták erősíteni, mivel Baja város, mint a környék kulturális, kereskedelmi és oktatási központja, mindenki által ismert. Másrészt jelentős ültetvények vannak Baján, a bajai borok pedig mindig híresek voltak. Ezzel a törekvéssel Baját, mint várost is szeretnék olyan rangra emelni, amelyet méltán megérdemel – olvasható a borvidék honlapján. A borvidéken nincsenek gazdag befektetők, sokan a nulláról kezdték a szőlőtermesztést, ugyanakkor Hajóson mindenki rendelkezik saját pincével. Az egyik legismertebb közülük a Sziegl Balázs és felesége, Petra által fémjelzett Sziegl pince. Sziegl Balázs a nagyapjától kapott pár sor szőlővel kezdte a művelést, ami 2012-ben saját pincével bővült, mára pedig a birtok öt hektárosra nőtt. A házaspár eleinte más-más borászatnál dolgozott, közben azonban saját birtokukat is bővítgették. Hamar rájöttek arra, hogy a szőlészet-borászat nem csak egy szakma, hanem hivatás, életvitel. Arra törekednek, hogy a lehető legtermészetesebben műveljék a területeket, minimális permetezéssel. A pincében is a lehető legjobb alapanyagból, a legkevesebb beavatkozással készítik boraikat. Szigorú terméskorlátozás, gondos válogatás, és hosszú héjon áztatás után a pincébe került termést hagyományos fakosaras préssel préselik, majd spontán erjesztik. Legtöbb boruk fahordókban érik és több esetben derítés és szűrés nélkül kerül a palackba. A pincészet legfontosabb fajtái a kékfrankos, a kadarka, az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, valamint a rajnai rizling.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»