A borvidék, amire a nap is hosszasan mosolyog

2019-02-17 | Népszava | Szerző: Rónay Tamás

A Hajós-Bajai borvidék a kevésbé ismertek közé tartozik Magyarországon, ugyanakkor fokozatosan fejlődik. A térségnek minden adottsága meg van ahhoz, hogy az egyik legsikeresebb borrégiójává váljon.

A borvidék, amire a nap is hosszasan mosolyog

A borvidék, amely elnevezését 1998-ban kapta, az alföldi régió délnyugati részén 115 települést foglal magába, a szőlőterület pedig valamivel több mint 2000 hektár kiterjedésű. Az itteni termőtáj mindig is különbözött az alföldi termőtájtól, mert a szőlő nem homokon, hanem főként lepelhomokkal fedett agyagtalajon, helyenként lösztalajon terem.



Klímaviszonyai a régión belül is kedvezőek, magasabb a napsütéses órák száma. Ugyanakkor országos viszonylatban is elmondható, hogy mind a napfénytartam, mind a napsugárzás havi és évi tekintetében a Hajós-Bajai borvidéken a legmagasabb. Magyarország szőlőtermő tájain a napfénytartam évi összege 1800-2070 óta, itt azonban 2076 óra. A szőlő fényigényét tekintve így ez a borvidék a vörösbor termelésére is kiválóan alkalmas. Földrajzi szempontból azért is kedvező az elhelyezkedése, mert a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű csapadék nem folyik el a területről, így a vízigényesebb, kiváló minőségű fehér borszőlő fajták is megteremnek itt. A termőtáj és az éghajlat mellett még kedvező hatással van a szőlőnövényre a tengerszint feletti magasság is. A Hajós-Bajai borvidék átlagban 30-40 méterrel magasabban fekszik mint a környező vidékek, de például a Kék-hegy, ami Baja mellett található, 161 m magas. Ez megmutatkozik a tavaszi fagyoknál, amikor a nem messze lévő Kiskunsági szőlőültetvény lefagy, a Baja és Hajós környéki szőlők viszont épek, egészségesek maradnak. Ezek összegében a Hajós-Bajai borvidék méltán híres a bársonyos, lágy, tüzes vörösboráról és fehérboráról. A borvidék mai arculata az 1700-as évek közepétől a svábok betelepítésével alakult ki. Magasabb szőlőtermesztési és borászati kultúrát hoztak magukkal, pincéket építettek, így jött létre az egész világon is egyedülálló, ezernél is több pincéből álló hajósi pincefalu, ami a leghosszabb Európában. Maga a présház mintegy 40 négyzetméter, alatta pedig 8-15 négyzetméteres a pince. A XVI-XVII. században itt is megjelent a balkáni eredetű vörösborkultúra, elterjedt a kadarka fajta. 
 
A hagyományos alföldi fajták mellett már a számottevő chardonnay, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres illetve a kékfrankos, a zweigelt, a kékoportó, a cabernet sauvignon és kadarka terület is. A hajósi vörösborok gyakran még a legjobb hegyvidéki vörösborokkal is felveszik a versenyt. Az elmúlt században itt termelték az ország legfűszeresebb hazai borait. Jelentős volt ezért az olaszrizling, a kövidinka, a sárfehér szőlőkből készített borok. A borvidék 1990-ben, az Alföldi borvidék egy részéből alakult ki. Mivel a vaskúti szőlőtermelés az 1990-es évek közepére jelentősen visszaesett, napjainkban már alig van kiterjedt szőlőültetvénye, ezért a Hegyközségi Tanács 1996-ban kéréssel fordult a Földművelésügyi Miniszterhez, hogy változtassa meg a borvidék nevét, mely a jóváhagyást követően 1997-től már Hajós-Bajai borvidék néven szerepel. Ezzel tulajdonképpen kettős célt akartak elérni. Egyrészt a terület ismertségét is akarták erősíteni, mivel Baja város, mint a környék kulturális, kereskedelmi és oktatási központja, mindenki által ismert. Másrészt jelentős ültetvények vannak Baján, a bajai borok pedig mindig híresek voltak. Ezzel a törekvéssel Baját, mint várost is szeretnék olyan rangra emelni, amelyet méltán megérdemel – olvasható a borvidék honlapján. A borvidéken nincsenek gazdag befektetők, sokan a nulláról kezdték a szőlőtermesztést, ugyanakkor Hajóson mindenki rendelkezik saját pincével. Az egyik legismertebb közülük a Sziegl Balázs és felesége, Petra által fémjelzett Sziegl pince. Sziegl Balázs a nagyapjától kapott pár sor szőlővel kezdte a művelést, ami 2012-ben saját pincével bővült, mára pedig a birtok öt hektárosra nőtt. A házaspár eleinte más-más borászatnál dolgozott, közben azonban saját birtokukat is bővítgették. Hamar rájöttek arra, hogy a szőlészet-borászat nem csak egy szakma, hanem hivatás, életvitel. Arra törekednek, hogy a lehető legtermészetesebben műveljék a területeket, minimális permetezéssel. A pincében is a lehető legjobb alapanyagból, a legkevesebb beavatkozással készítik boraikat. Szigorú terméskorlátozás, gondos válogatás, és hosszú héjon áztatás után a pincébe került termést hagyományos fakosaras préssel préselik, majd spontán erjesztik. Legtöbb boruk fahordókban érik és több esetben derítés és szűrés nélkül kerül a palackba. A pincészet legfontosabb fajtái a kékfrankos, a kadarka, az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, valamint a rajnai rizling.

További Hírek

Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
2019-03-18

Ez a 2008-as évjáratú bor lett a világ legdrágább tétele, ugyanis 40 000 dollárért, vagyis több mint 11 millió forintért kelt el. A szóban forgó palack azonban nem egy történelmi Amarone, nem is egy ritka francia Bordeaux, hanem egy Royal Tokaji Esszencia, a Royal Tokaji pincészettől.

50-BŐL A LEGJOBB 5 -  EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
50-BŐL A LEGJOBB 5 - EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
2019-03-18

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?

Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
2019-03-13

A világ hat nagy nemzetközi borversenyéből kettőnél már a napokban megszülettek az eredmények. A rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be.

Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
2019-03-07

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Jótékonykodnak a borásznők
Jótékonykodnak a borásznők
2019-03-04

A Szabó Edit borszakíró és a Sofitel Budapest Chain Bridge közös szervezésében létrejövő Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.

Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
2019-03-04

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Balaton Bor: Minden, ami Balaton
Balaton Bor: Minden, ami Balaton
2019-03-04

Előkóstolón választották ki az idei Balaton Borokat, a szentantalfai Faluházban, a minap.

Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
2019-03-01

Nemcsak kulturális, hanem komoly gazdasági és társadalmi érdek is a szőlő-bor ágazat fejlesztése, amelyben Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer gazdálkodó végez értékteremtő munkát – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Borjog és Bormarketing konferencián, Budapesten.

Huszonegy bor az idei válogatásban
Huszonegy bor az idei válogatásban
2019-03-01

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába, a magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik a magyar borról kialakult képet.

Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
2019-02-25

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

WineUp Fair in Transylvania WineUp Fair in Transylvania
2019 március 29 -
2019 március 31
A kenyér illata A kenyér illata
2019 március 29 -
2019 március 30
Tavaszi Pincenyitogató Tavaszi Pincenyitogató
2019 április 13
VinCE Budapest Wine Show 2019 VinCE Budapest Wine Show 2019
2019 április 25 -
2019 április 27
Food Truck Show Eger 2019 Food Truck Show Eger 2019
2019 április 25 -
2019 április 28
VI. Günzer Tamás Halnapok VI. Günzer Tamás Halnapok
2019 május 03 -
2019 május 05
12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Puklus Pincészet»