A Font Kövidinka 2017 a világ legjobbjai között

2018-06-08 | Hírszerkesztő | Szerző: Dlusztus Imre

Franciaországban, a Citadelles du Vin nemzetközi borversenyen sokak számára meglepő, de a hozzáértők körében már-már természetes siker koronázta a soltvadkerti Font Pincészet 2017-es kövidinka borát, melyet aranyéremre érdemesnek talált a zsűri. Hír még, hogy ugyanezen a versenyen a kékfrankos rosé 2017 évjáratú boruk ezüstérmes lett. S ha már e könnyed bortípusnál tartunk, említsük meg, hogy a 2017-es évjáratú cabernet sauvignon rose borukat a Cannes-i „Mondial du Rose” borversenyen ezüstéremmel díjazták.

A Font Kövidinka 2017 a világ legjobbjai között

Nem árt az átlagosnál nagyobb figyelmet szentelni a kövidinka sikerére, mert idehaza kettős tendencia figyelhető meg: miközben egyre több alföldi borászat (Soltvadkert: Font, Lantos, Galántai, Imrehegy: Béla, Kiskőrös: Vass, Kecskemét: Dimenzió, Csátalja: Naphegy, Hajdujárás: Maurer) készít egészen figyelemre méltő kövidinkát, s ezáltal újrateremt egy elfeledett hungarikumot, a másik oldalon tartja magát a slendrián, tapasztalat nélküli lenézés.A múlt rendszerben meggyalázott kövidinka kiváló termelési biztonságú szőlőfajta. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után. Ültetvényeit az őszi fagy gyakran megperzseli, ilyenkor az elvékonyodott bogyók a cukortartalmukat koncentrálják, 18-22 mustfokot adnak. A kövidinka ellenálló és alkalmazkodóképessége igen jó, talajban sem válogat, zöldmunka igénye kicsi, a téli, tavaszi fagyok után jól regenerálódik. Bora könnyed, lágy, kellemes zamatú, gyógynövényes, csalános, gyümölcsös illattal, friss, szomjoltó, vidám íz világgal. 

A Fonték díjnyertes kövidinkája kapott egy kis szénsavat, így a benne rejlő gyümölcsök, pontosabban a borba költözött őszi kert illatai egészen mesésen áradnak. Az alma, a birs és a vilmoskörte vibrál a pohárban és némi egres is. Szájban ezeknek a gyümölcsöknek az aromái bújnak össze gyengéd öleléssel. Nem irsai, nem cserszegi, ez egy másik világ. Finom mézecske jelenik meg az aromák tetején, a korty végén pedig egy kis mandula. Méz, virágosság, mandula – ezek a fajta fő jegyei.

Fonték 2 hektáron termesztik a fajtát. 2006 óta foglalkoznak vele, és már az első évtől igen szép darabok gördültek ki a műhelyből. A birtokrész Soltvadkert határában, a Szarvaskút-dűlőben található. A név is mutatja, járnak erre a vadak, ezért Fonték még nem merték megkockáztatni az extrém kései, november végi szüretet, holott a kövidinka szőlő ilyenkor egészen kék lesz, a bor pedig fokozottan koncentrált: mézes aromájú, áradóan virágos, elegánsan gyógynövényes és férfiasan mandulás. 

A Font-féle szőlőt ernyő művelésben termesztik azAgrár-Környezet Gazdálkodási Program keretében, gyomirtózás nélkül. Nagy lombfalat hagynak, hogy legyen asszimilációs felület. „Viszonylag fagytűrőnek mutatkozik nálunk is, a tavaszi fagyokat kikerüli azzal, hogy későn fakad. Nagy hozamra képes, ezért jelentős terméskorlátozást  igényel. Október közepén szoktuk szüretelni, mert ekkorra be tud érni teljesen. Nálunk, a gasztronómiában és egyéb borszaküzletekben lehet hozzájutni” – mondta Font Gábor főborász.

„A kövidinka az a szőlő, amit valószínűleg sosem ér majd el holmi reneszánsz” – írta a Gault&Millau 2013-ban. Szerintem meg itt van a reneszánsz maga.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»