Adventi Ünnep a Bazilikánál

2016-12-02 | Hírszerkesztő

Elkötelezetség a gasztronómia iránt, szívügyük a street food 

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezői minden évben felkutatják a legújabb, legérdekesebb és legikonikusabb street food közösség képviselőit. Az idei évben sincs ez másként, hiszen november 25-től január 2-ig a Bazilika jobb oldalába, Bajcsy Zsilinszky útról nyíló utcába költöznek a legjobb utcai ételeket kínáló food truckok annak érdekében, hogy egy helyen minden nap hódolhassunk a street food ikonikus alakjai előtt.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Forró koktélokkal dacolhatunk a hideggel


A téren a forraltbor mellett egyre nagyobb teret hódítanak a forró koktélok. Szívet melengető puncs Becherovkával és naranccsal bolondítva, piros bogyós gyümölcsökre csurgatott gyümölcstea Finlandia vodkával vagy klasszikus forraltbor Unicum Szilvával igazán pikáns. Forró Aperol koktéllal pedig a mediterrán hangulatot és a nyári forróságot idézhetjük fel. Aki maradna a hagyományos forraltbornál, az próbálja ki a meggyes, áfonyás vagy epres forraltborokat is!



Amikor az étterem jön a karácsonyi vásárba


Az idei évben az a megtiszteltetés érte az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezőit, hogy két belvárosi top étterem is elfogadta a meghívást. A KIOSK a belváros egyik legkedveltebb találkozópontja. Éttermükben legyen szó napi menüről vagy „À la carte” különlegességekről a konyha mindig a maximumot nyújtja. Ezt a maximalizmust ültette át Hubert Hlatky-Schlichter csapatával a Szent István térre. Sütőtökkrémleves, KIOSK burger, fűszeres és sajtos kolbász dijoni mustáros hagymával és házi kenyérrel, konfitált kacsacomb párolt lilakáposztával, csak néhány példa a nyálcsorgató választékból.
Wossala Rozina és a Bestia teljes csapata pedig a már tőlük megszokott haladó hedonista szellemiségben állították össze azt az adventi menüt, amely megtalálható a téren 38 napon át. Lesz kacsa- és pesti kolbász Unicum Szilvás chutney-val és rozskenyérrel, Pulled Beef szendvics (tépett marhapofa Unicum Jus-vel, házi savanyúsággal, ciabattával) és Unicumos mediterrán lecsó rozskenyérrel, sajttal.

Buda legjobb burgere, BBQ és ’nemburger’


A Post Bistro neve onnan lehet ismerős, hogy anno a Széll Kálmán téren a Postapalota felújítása miatt száműzött lett a Buda legjobb burgerét megalkotó Post Bistro. Szerencsére nem tartottak sokáig zárva, hiszen az Adventi Ünnepen újra megtalálhatóak az ételeik, kézműves sörök társaságában. Aki egy kis olaszos életérzésre vágyik, annak ajánljuk az Aper Spritzes furgont, amelynek már nyáron minden ínyenc a csodájára járt. Hideg és meleg Aperollal valamint friss házi tésztával kedveskednek az ide látogatóknak.


Szegyház BBQ-t minden húsimádónak és BBQ fanatikusnak meg kell kóstolnia. A srácok 1 tonna omaha marha szegyet hozattak be az USA-ból, ahol a marhahúst legálisan lehet érlelni. Ettől lesz igazán omlós és fantasztikus rózsaszín kérgű és elképesztően finom minden egyes szelet hús. A Che Che Food truck elképesztően sok elismerést kapott a nyáron a különféle fesztiválokon, hiszen egyedi nem hamburger buciba töltött omlós és rózsaszínre sült húsokkal tömi meg a nembucit és mellé a szánkban szétolvadó sajttal lesz felejthetetlen a ’nemburger’ élmény.

Street food legendák


A Zing Burger hatalmas lendülettel nyitotta meg nemrégiben budai egységét, majd utána a belvárosban is éttermet nyitott, amelyben egyedülállóan már nem csak hamburgereket, hanem méretes steakeket is kaphatunk. Az Adventi Ünnepen azonban olyan felhozatallal érkeztek, amellyel azt is megmutatják, hogy honnan indult el anno a Zing és mára hová érkezett meg. Karácsonyi hangulatú libamájas burger a legnagyobb kedvenc, nem szabad kihagyni! A Paneer csapata is büszkélkedhet már saját étteremmel, amely szuper bázist biztosít a fiúknak ahhoz, hogy a hagyományos sajtburgereket mindig tökéletesen készítsék el, de szerencsére ők is készülnek az ünnepi hangulatoknak megfelelő ételekkel is, például camambert sajt lilahagymalekvárral az egyik legnagyobb sláger.

A helyek 90 százalékánál laktóz- és gluténmentes ételek is megtalálhatóak.

Környezettudatos hedonizmus


A rendezvényen csupa energiatakarékos LED izzókat használnak a dekorációhoz, ahol 1 millió izzónál is több biztosítja a hangulatvilágítást. A 200 négyzetméteres, speciális műanyagból készült, ingyenesen használható korcsolyapálya sem fogyaszt energiát a jég hűtéséhez. Az ételeket pedig speciális lebomló csomagolóanyagokban lehet kézhez kapni, a papírpohártól a villáig minden környezettudatos. A szelektív hulladékgyűjtésre is odafigyelnek a szervezők, és ha valamit rossz helyre dobnánk, akkor sincs semmi baj, mert éjszakánként újraválogatják a szemetes edények tartalmát.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok