Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018-03-09 | Hírszerkesztő

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat. A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki. Az elképzeléseket csiszolták, finomították, és megszületett a konkrét terv, amelyről március 8-án – nem véletlenül a nőnapon – számoltak be a sajtó munkatársainak.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

„Hiteles, nyomon követhető versenyt szeretnénk, olyat, amelyen az eddig mostohán kezelt pálinkafajták jutnak főszerephez. Bízunk benne, hogy az eredmények a fogyasztókat és a gyártókat egyaránt meggyőzik arról, hogy érdemes ezekkel a fajtákkal foglalkozni” – nyilatkozta Pach Gábor, a Balaton Open párlatverseny főszervezője.



És hogy melyek ezek mostohán kezelt fajták? A cseresznye, az alma, a kékszőlő és a törköly.

„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – mondta el Zólyomi Zsolt parfümőr, és ezt neki nyugodtan el is hihetjük. Az ismert szakember ezzel indokolta a döntést, amely szerint a verseny egyik újítása, hogy kizárólag nők bírálnak, az értékelés két napon keresztül tart, de nem mehet a napi mintaszám ötven fölé. Minden párlatot legalább hét bíra kóstol, az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, amely nem csupán pontszámot, de érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmaz.

És hogy hogyan bírálnak a nők, azt Borbáth Gabriella, Szöllősi Edit, Badics Kata és Dubai Éva mutatta be a vendégeknek. Hozzáértésüket igazolja, hogy a vakon kóstolt párlatról azonnal megmondták, hogy honnan származik és miből készült.

További újítás a versenyben, hogy a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése, minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át, és a szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára.

„A párlatokat kódszámokkal látjuk el, így zajlik az értékelés, és a visszakódolás csak az eredményhirdetéskor fog megtörténni. „Nálunk senki nem kap tehát előre megírt oklevelet, vagy gravírozott serleget, mert senki nem tudja előre, kinek a nevét kellene ráírni” – mondta Pach Gábor.


A versenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést április 14-én tartják Zamárdiban. És hogy miért éppen a Balatonon, azt Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke így indokolta: „A Balatonról a legtöbb embernek a fesztiválok, a lángos, a nyár és a strand jut eszébe, mi azonban szívesen szakítanánk ezekkel a sztereotípiákkal, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Balaton minden évszakban szép, és a környék ízei varázslatosak.”

A környék ízeit a jövőben a díjnyertes párlatok is gazdagítani fogják, a szervezők ugyanis vállalják, hogy minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből 250-250 palackot megrendelnek, és azokat a Balaton környékének emblematikus éttermeiben és szórakozóhelyein lehet majd kóstolni a későbbiekben.

A versenyben pálinkáikkal, párlataikkal részt vehetnek kereskedelmi főzdék, magánfőzők, kereskedők, bérfőzők, magánfőzők és adóraktárral rendelkezők, sőt, határon túl élő honfitársaink is, de csak a kiírásban foglalt feltételek szerint.
A nevezési határidő: 2018. április 5.
Jelentkezési lap a balatonopen18@gmail.com címen igényelhető.
A verseny kiírása megtalálható a https://www.facebook.com/BalatonOpen/ oldalon.

A sajtótájékoztató programját Mihályi Réka és Romhányi Áron fellépése is színesítette. Az énekesnőtől megtudtuk, hogy nagy rajongója a jó pálinkának. A családja minden tagja főzött pálinkát, ő mégsem akkor szerette meg, hanem később, amikor Áron mellé sodorta az élet. Réka a rendezvényre egyenesen Münchenből érkezett, és mivel fél a repüléstől, abból az ampullányi pálinkából merített erőt, amit legutóbbi találkozásukkor Pach Gábortól kapott. A retikül azonban mégsem maradt titkos csodaszer nélkül, a szervezők ugyanis nőnap alkalmából minden jelenlévő hölgynek ajándékoztak egy parányi, jóféle főzetet rejtő üveget.

A felszolgált ételeket a Kistücsök étterem válogatta a régió ízeiből.

További Hírek

3,4 milliárd forintos fejlesztések Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein
3,4 milliárd forintos fejlesztések Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein
2018-03-14

Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása.

 

Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március
Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március
2018-03-14

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató nagykóstolóra. Az idei évben is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők. 

 

I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL
I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL
2018-03-13

Az Tállyáért Egyesület legújabb rendezvényének ötlete a hagyományok ápolása és a tudásátadás jegyében született: 2018. március 15-17. között rendezik meg első ízben a Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny
Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny
2018-03-09

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat. A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki. Az elképzeléseket csiszolták, finomították, és megszületett a konkrét terv, amelyről március 8-án – nem véletlenül a nőnapon – számoltak be a sajtó munkatársainak.

Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen
Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen
2018-03-09

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat. 

20 százalékkal nőtt a Lidl borexportja
20 százalékkal nőtt a Lidl borexportja
2018-03-07

Közel 15 millió palack magyar bort értékesített a Lidl Magyarország 2017-ben, amelynek mintegy felét exportálta külföldre. Az európai vásárlók a Királyleánykát, a Tokaji Furmintot és a Szürkebarátot keresték a leginkább – derült ki a Lidl Wine Expo Hungary-n, ahol 21 borvidék 366 féle bora közül választották ki a nemzetközi szakértők azokat, amelyek 2018-ban kerülnek majd fel Európa szerte a Lidl áruházak polcaira.

Zsirai Kata nyerte el 2018-ban a Gál Tibor Emlékdíjat
Zsirai Kata nyerte el 2018-ban a Gál Tibor Emlékdíjat
2018-03-01

A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány az előző évben balesetben elhunyt, legendás egri borász emlékére alapított elismerés átadása.

Izgalmas borok kerülnek árverésre Tokajban áprilisban
Izgalmas borok kerülnek árverésre Tokajban áprilisban
2018-03-01

A Tokaji Borlovagrend idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést 2018 április 20. és 22. között a tokaji zsinagógában. A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseményén minden eddiginél több tétel kerül majd kalapács alá.

 

Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén
Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén
2018-03-01
A női bírók a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy nedűjét is aranyéremmel jutalmazták.
 

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»