Bikavér a gasztronómiában

2018-02-07 | Hírszerkesztő

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.

Bikavér a gasztronómiában

A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.  



A bortípus presztízsének emelésén sokat dolgoznak mindkét borvidék vezető termelői, akik hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és úgy vélik, ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek. Az évről évre alakuló munka eredményét az egriek és a szekszárdiak idén is közösen mutatják be Budapesten, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolóján. A folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.

 

A külföldi fogyasztók legtöbbször a magyar éttermekben találkoznak a borfajtával, így az ottani sommelier-k a márka nagyköveteiként azon dolgoznak, hogy nemzetközi szinten is újra elismertté tegyék a bikavéreket. Ha a top budapesti éttermek sommelier-it kérdezzük, azt említik, hogy a betérő vendégek általában nosztalgiával emlegetik a „Bull’s blood”-ot, ám kevesen választják ajánlás nélkül. A megfelelő tudású szakember ugyanakkor meg tudja győzni őket arról, hogy tegyenek egy próbát a borral. Többen kiemelik hogy mennyire fontos szerepet játszik a vendégek döntésében az ár. Szerencsére a bikavér itt is jól teljesít, a 3-4 eurós poharankénti árat a vendégek nem élik meg kockázatként, és az így kapott élményt még nagyobbnak érzik.

 

Azt is kiemelik, hogy a házasítás a kékfrankosalap miatt általában jól párosítható ételekkel, ami ugyancsak a pozitív élményt erősíti. Változatos fogások ajánlhatóak a bikavérhez a vörös húsok közül, mangalica- és vaddisznószűz, borjú és bárányfartő is szerepel a javasolt alapanyagok között. Ezek mellé sütőtököt, zöldlencsét, édesburgonya-pürét, kápiapaprika-krémet és ördögszekérgombát is párosíthatnak a konyhák. Jól látszik, hogy a séfeknek is széles mozgásteret ad, ha ehhez a bortípushoz főzhetnek.

 

Ha pedig mi magunk is megkeresnénk, hogy melyik egri vagy szekszárdi bikavért szerezzük be a következő vacsoránkhoz, érdemes idén is ellátogatni a Corinthia Hotel Báltermébe 2018. március 2-án, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra. Itt személyesen is meggyőződhet arról mindenki, hogy milyen borokat készített az előzetes kóstolók után kiválasztott harminchárom egri és szekszárdi pince.

 

A rendezvény honlapja: bikaver-parbaj.hu

Facebook-oldal: facebook.com/bikaverparbaj

Facebook-esemény: facebook.com/events/2313355988890894

 

 

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2018

2018. március 2.

Budapest, Corinthia Hotel Bálterem

 

Az Egri és a Szekszárdi borvidék idén is megrendezi a Bikavér Párbajt, hogy közösen mutassák be a két borvidék egyedi stílusú bikavéreit. 2018-ban is sétáló kóstoló keretében ismerkedhetnek meg a vendégek a különböző évjáratú, kékfrankos alapú házasításokkal, amelyeket személyesen a borászok mutatnak be. Valamint ismét vásárolhatnak limitált mennyiségben a délutáni szakmai sétáló kóstolóra jegyeket azok, akik inkább a kora délutáni órákban szeretnének kóstolni a sommelier-kkel és borkereskedőkkel együtt.

 

A kiállító borászok listája:

 

Egri borvidék

 

Balga Családi Pincészet

Besenyei Borház

Bolyki Pincészet

Böjt Borászat

Tóth Ferenc Pincészet

Eszterházy Szőlőbirtok

Gál Lajos Pincészete

Gál Tibor

Juhász Testvérek Pincészete

Kovács Nimród Winery

Molnár Pincészet

Ostorosbor Pincészet

Petrény Winery

Simon Pincészet

St. Andrea Szőlőbirtok

Thummerer Vilmos

Varsányi Pincészet

Villa Wanda Bormanufaktúra

 

Szekszárdi borvidék

 

Bodri Pincészet

Bősz Adrián Pincészete

Eszterbauer Borászat

Garai Pincészet

Heimann Családi Birtok

Mészáros Borház

Prantner Pince

Schieber Pincészet

Sebestyén Pince

Szent Gaál Kastély és Borház

Takler Borbirtok

Tüske Pince

Twickel Szőlőbirtok

Vesztergombi Pince

Vida Családi Borbirtok

 

Belépőjegyek

 

Sétáló kóstoló - (18:00-21:00) 7.500,- Ft/db elővételben, 8.500,- Ft/db helyszínen.

 

VIP jegy - A VIP jegy kizárólag a 14:00-16:00 közötti szakmai kóstolóra szól, amelyen a vendéglétszám alacsonyabb, mint az esti időpontban. A nagyközönségnek szóló, esti kóstolóra nem lehet vele belépni. Ez a jegy kizárólag előzetes átutalással vásárolható meg. Ára: 8.500,-Ft/db

 

Mindkét jegy tartalmazza a kóstolópoharat.

 

Előzetes jegyvásárlás esetén utalását az alábbi számlaszámra küldheti a Szekszárdi Borvidék Kft. részére: 10300002-46412582-49020157

A befizetéssel egyidejűleg kérjük, hogy egy üzenetben szekszardborvidek@tolna.net e-mail címre küldje el az utaló számlához tartozó nevet és címet. A helyszínen, a rendezvény napján veheti át az utalásról kiállított számlát és a részvételhez szükséges karszalagot.

 

Előzetes jegyvásárlás személyesen kizárólag készpénzes fizetéssel:

Budapesten

Dúzsi Budapest (Ráday utca 37.)

Pincekulcs Borkereskedés (Alkotás u. 37.)

St. Andrea Wine & Skybar recepció (hétfőtől péntekig 12-23 óráig, Deák Ferenc utca 3-5., +36303003930)

Szekszárdon

Szekszárd Borvidék Kft. (Táncsics u. 3.)

 

A rendezvény ideje alatt a helyszínen, a készlet erejéig jegyek korlátozott számban kaphatóak.

 

Információ: 74/673-709 és 0630/2355-160, e-mail: szekszardborvidek@tolna.net

 

További Hírek

Bikavér a gasztronómiában
Bikavér a gasztronómiában
2018-02-07

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.

Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
2018-02-02

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

 

Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
2018-01-24

2018. január 20-a fontos fordulópont lehet a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.  

Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
2018-01-24

Mintegy száz kiállító több mint százötven borát ízlelhetik meg a látogatók a Furmint Február Nagykóstolón a furmint nemzetközi napján, február 1-jén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

 

Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
2018-01-24

A 2018-as szüret idején már fogadja a kistermelők szőlőjét a hercegkúti közösségi feldolgozó, amelyen kívül még kettő épül Tokaj-Hegyalján.

 

Átadták Etyek felújított borászati központjait
Átadták Etyek felújított borászati központjait
2018-01-24

Átadták Etyek felújított borászati központjait, a kormányzati beruházás a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési program első megvalósult része.

 

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018-01-22

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje címet ismét az ÁRPÁD Pálinka nyerte, ezzel a verseny abszolút győztese lett.

A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
2018-01-20

Január 20-án, szombaton az Etyeki Piknik szervezői az előzetes programban szereplő ígéreteknek megfelelően tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal várták a Gasztrosétányon a hagyományos ízek, finom borok kedvelőit! Már 9.00 órától ínycsiklandó illatok kezdték belengeni a környéket, hiszen ekkor indult disznóvágással, hurka- és kolbásztöltéssel és megannyi finomsággal az idei első etyeki esemény. A rendezvényt elképesztő méretű érdeklődés kísérte!

 

Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
2018-01-17

Január 20-án újraindul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget.  

Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
2018-01-08

A bortermelők és a borkedvelők is örömmel mondtak búcsút 2017-nek. Az Origo is megírta, hogy a tavalyi év évtizedek távlatában nézve is katasztrofálisnak bizonyult a globális bortermelés számára, elsősorban az értékes szőlőtermést pusztító természeti csapások miatt. Az idei év azonban új, kedvező fordulatokat hozhat a bor világában.

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

International Wine Tourism Conference 2018 International Wine Tourism Conference 2018
2018 April 10 -
2018 April 11
GOURMET SÉTA 2018 GOURMET SÉTA 2018
2018 April 21
NAPBOR ÜNNEP 2018 NAPBOR ÜNNEP 2018
2018 May 18 -
2018 May 19
XXII. Egri Bikavér Ünnep XXII. Egri Bikavér Ünnep
2018 July 12 -
2018 July 15
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»