Bikavér a gasztronómiában

2018-02-07 | Hírszerkesztő

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.

Bikavér a gasztronómiában

A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.  



A bortípus presztízsének emelésén sokat dolgoznak mindkét borvidék vezető termelői, akik hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és úgy vélik, ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek. Az évről évre alakuló munka eredményét az egriek és a szekszárdiak idén is közösen mutatják be Budapesten, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolóján. A folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.

 

A külföldi fogyasztók legtöbbször a magyar éttermekben találkoznak a borfajtával, így az ottani sommelier-k a márka nagyköveteiként azon dolgoznak, hogy nemzetközi szinten is újra elismertté tegyék a bikavéreket. Ha a top budapesti éttermek sommelier-it kérdezzük, azt említik, hogy a betérő vendégek általában nosztalgiával emlegetik a „Bull’s blood”-ot, ám kevesen választják ajánlás nélkül. A megfelelő tudású szakember ugyanakkor meg tudja győzni őket arról, hogy tegyenek egy próbát a borral. Többen kiemelik hogy mennyire fontos szerepet játszik a vendégek döntésében az ár. Szerencsére a bikavér itt is jól teljesít, a 3-4 eurós poharankénti árat a vendégek nem élik meg kockázatként, és az így kapott élményt még nagyobbnak érzik.

 

Azt is kiemelik, hogy a házasítás a kékfrankosalap miatt általában jól párosítható ételekkel, ami ugyancsak a pozitív élményt erősíti. Változatos fogások ajánlhatóak a bikavérhez a vörös húsok közül, mangalica- és vaddisznószűz, borjú és bárányfartő is szerepel a javasolt alapanyagok között. Ezek mellé sütőtököt, zöldlencsét, édesburgonya-pürét, kápiapaprika-krémet és ördögszekérgombát is párosíthatnak a konyhák. Jól látszik, hogy a séfeknek is széles mozgásteret ad, ha ehhez a bortípushoz főzhetnek.

 

Ha pedig mi magunk is megkeresnénk, hogy melyik egri vagy szekszárdi bikavért szerezzük be a következő vacsoránkhoz, érdemes idén is ellátogatni a Corinthia Hotel Báltermébe 2018. március 2-án, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra. Itt személyesen is meggyőződhet arról mindenki, hogy milyen borokat készített az előzetes kóstolók után kiválasztott harminchárom egri és szekszárdi pince.

 

A rendezvény honlapja: bikaver-parbaj.hu

Facebook-oldal: facebook.com/bikaverparbaj

Facebook-esemény: facebook.com/events/2313355988890894

 

 

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2018

2018. március 2.

Budapest, Corinthia Hotel Bálterem

 

Az Egri és a Szekszárdi borvidék idén is megrendezi a Bikavér Párbajt, hogy közösen mutassák be a két borvidék egyedi stílusú bikavéreit. 2018-ban is sétáló kóstoló keretében ismerkedhetnek meg a vendégek a különböző évjáratú, kékfrankos alapú házasításokkal, amelyeket személyesen a borászok mutatnak be. Valamint ismét vásárolhatnak limitált mennyiségben a délutáni szakmai sétáló kóstolóra jegyeket azok, akik inkább a kora délutáni órákban szeretnének kóstolni a sommelier-kkel és borkereskedőkkel együtt.

 

A kiállító borászok listája:

 

Egri borvidék

 

Balga Családi Pincészet

Besenyei Borház

Bolyki Pincészet

Böjt Borászat

Tóth Ferenc Pincészet

Eszterházy Szőlőbirtok

Gál Lajos Pincészete

Gál Tibor

Juhász Testvérek Pincészete

Kovács Nimród Winery

Molnár Pincészet

Ostorosbor Pincészet

Petrény Winery

Simon Pincészet

St. Andrea Szőlőbirtok

Thummerer Vilmos

Varsányi Pincészet

Villa Wanda Bormanufaktúra

 

Szekszárdi borvidék

 

Bodri Pincészet

Bősz Adrián Pincészete

Eszterbauer Borászat

Garai Pincészet

Heimann Családi Birtok

Mészáros Borház

Prantner Pince

Schieber Pincészet

Sebestyén Pince

Szent Gaál Kastély és Borház

Takler Borbirtok

Tüske Pince

Twickel Szőlőbirtok

Vesztergombi Pince

Vida Családi Borbirtok

 

Belépőjegyek

 

Sétáló kóstoló - (18:00-21:00) 7.500,- Ft/db elővételben, 8.500,- Ft/db helyszínen.

 

VIP jegy - A VIP jegy kizárólag a 14:00-16:00 közötti szakmai kóstolóra szól, amelyen a vendéglétszám alacsonyabb, mint az esti időpontban. A nagyközönségnek szóló, esti kóstolóra nem lehet vele belépni. Ez a jegy kizárólag előzetes átutalással vásárolható meg. Ára: 8.500,-Ft/db

 

Mindkét jegy tartalmazza a kóstolópoharat.

 

Előzetes jegyvásárlás esetén utalását az alábbi számlaszámra küldheti a Szekszárdi Borvidék Kft. részére: 10300002-46412582-49020157

A befizetéssel egyidejűleg kérjük, hogy egy üzenetben szekszardborvidek@tolna.net e-mail címre küldje el az utaló számlához tartozó nevet és címet. A helyszínen, a rendezvény napján veheti át az utalásról kiállított számlát és a részvételhez szükséges karszalagot.

 

Előzetes jegyvásárlás személyesen kizárólag készpénzes fizetéssel:

Budapesten

Dúzsi Budapest (Ráday utca 37.)

Pincekulcs Borkereskedés (Alkotás u. 37.)

St. Andrea Wine & Skybar recepció (hétfőtől péntekig 12-23 óráig, Deák Ferenc utca 3-5., +36303003930)

Szekszárdon

Szekszárd Borvidék Kft. (Táncsics u. 3.)

 

A rendezvény ideje alatt a helyszínen, a készlet erejéig jegyek korlátozott számban kaphatóak.

 

Információ: 74/673-709 és 0630/2355-160, e-mail: szekszardborvidek@tolna.net

 

További Hírek

Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
2018-05-03

Huszonnegyedszerre nyitja meg kapuit májusban a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. A Villányi Borvidék leghangulatosabb falucskájába több ezer látogatót várnak.

Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
2018-05-02

Nem csak pazar panorámája, különlegesen finom borai miatt kitűnő úti cél a Tokaji borvidék: a Béres Szőlőbirtokhoz tartozó Lőcse-dűlő felnőttek és gyerekek kedvenc kirándulóhelye lehet. A Birtokon létesített A szőlőművelő ember és a természet elnevezésű tanösvényen végigkísérhetjük a szőlő „életét”, megismerhetjük termesztésének, gondozásának és feldolgozásának valamennyi fázisát, miközben a vulkanikus kőzetekről és az itt élő állatokról, növényekről is sok érdekességet megtudhatunk.

Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
2018-05-01

Eseménydús hónapot tudhat maga mögött a Villányi borvidék. Mint minden évben áprilisban, idén is megrendezésre kerültek a nagy hagyományokkal bíró, mind a gazdák mind a szakmai plénum előtt komoly értéket képviselő borversenyek. Ahogy a borvidék 1 egység, de két kisebb, meghatározó térség, úgy a versenyekből is körzetenként 1-1 kerül megszervezésre ebben az időszakban.

Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
2018-04-27

Idén májusban és júniusban a KLM különleges borokkal várja a World Business Class utasait. A palackokat az amszterdami Rijksmuseum festményeit ábrázoló címkékkel látta el a légitársaság, amelyhez öt tavaszi témájú festményt választott öt holland művésztől.

 

2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2018-04-27

Múlt és jelen: Debrecen szőlőskertje - egy újjáéledő borvidék

Szent György-hegy hajnalig
Szent György-hegy hajnalig
2018-04-25

Június 2-ára egy olyan programot álmodtunk meg, melynek résztvevői a Szent György-hegy pincéi, a telihold, a Balaton és a napfelkelte.

Szekszárdi Nyitott Pincék
Szekszárdi Nyitott Pincék
2018-04-24

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

Tállyai Bormajális
Tállyai Bormajális
2018-04-23

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére - ha szereted a tállyai bort, ezt neked találták ki!

Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
2018-04-23

Élményturizmus Akadémia sorozattal bővíti kínálatát a Zsigmond Király Egyetem.

BorZsongás Villányban!
BorZsongás Villányban!
2018-04-23

Már tizenharmadik alkalommal készülünk a Villányi borvidék pezsgő, barátságos fesztiváljára a BORZSONGÁSRA.

Programok

I. Belvárosi Borünnep by DiVino I. Belvárosi Borünnep by DiVino
2018 May 31 -
2018 June 02
Zwack Open Air Zwack Open Air
2018 June 01
XXII. Egri Bikavér Ünnep XXII. Egri Bikavér Ünnep
2018 July 12 -
2018 July 15
11. Ördögkatlan Fesztivál 11. Ördögkatlan Fesztivál
2018 July 31 -
2018 August 04
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»