Borbély Tamás badacsonyi borász lett a Fiatal gazda kategória győztese

2019-02-11 | veol.hu | Szerző: Tóth B. Zsuzsa | Fotó: Agrotrend
Az Év agrárembere Fiatal gazda kategória győztesének járó díjat érdemelte ki Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet második generációs borásza. 
Borbély Tamás badacsonyi borász lett a Fiatal gazda kategória győztese

Tamás az elismerést Nagy István agrárminisztertől és a kategória támogatójától, a Kuhn Center képviselőjétől, Bojti Vilmostól vehette át néhány nappal ezelőtt Egerben.A fiatal győztes, Borbély Tamás neve jól ismert borászberkekben, hiszen a családi borászat mára elismertséget szerzett a szakmában. Ráadásul Tamás társadalmi szerepvállalása is jelentős.

Persze, mindezt senki sem gondolta volna akkor, amikor még járni is alig tudott, de már a szivattyúnak támaszkodott a gazdaságban, vagy amikor óvodásként a szőlőkaróba kapaszkodva segített szüleinek, nagyszüleinek a szőlőtörzs pucolásában. A szőlő- és borkultúra szeretete és tisztelete születésétől fogva körülölelte, együtt cseperedett a birtokkal.

– Jól tették a szüleim, hogy már akkor adtak nekem való feladatot, pedig abban az időben még csak hobbi volt a szőlő a család számára. Nem tartottak távol tőle, hanem nevelési irányt mutattak, hogy ez egy becsületes és áldozatos munka, ami nagyon sok megalkuvással, kompromisszummal jár. Mégis természetes volt, hogy később sokat segítettem édesapámnak. Aztán az egyetemen tanultam meg az elméleti hátterét annak, amit édesapám már átadott. Egyértelművé vált számomra, hogy kultúránk része a szőlő és a bor, ezért később magától értetődő lett a társadalmi szerepvállalás. Az ugyanis nélkülözhetetlen a közösség életéhez és előbbre jutásához. Kell az összefogás, amely a fogyasztók felé is azt sugározza, hogy a bor a gasztronómia része, és lehet kulturáltan is fogyasztani – mondja Tamás, aki tagja a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrendnek és a Magyar Bor Akadémiának. A Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, valamint a Badacsonyi borvidék szőlészeti képviselője a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. Fontos számára a Badacsonyi borvidék eredet- és minőségvédelme, valamint a szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolása is. A Badacsonytomaj Települési Agrárbizottság tagja és elnöke, de a Badacsonyi Hegyközség elnöki tisztét szintén ellátja. Emellett a NAIK Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet Tudományos Tanácsának tagja. Szülővárosától 2018 Tapolca Város Borásza címet kapta.

– Hálás vagyok a feleségemnek, aki nevezett a Fiatal gazda címre. Igazán nagy dolognak érzem, hogy a díj átvételekor a szőlő és bor ágazatot, a Badacsonyi borvidéket képviselhettem az egész agrárium előtt. Annál is inkább, hiszen ez az elismerés nem a szőlő és bor ágazaton belüli díj, itt a 10 kategória egyike sem az. A szőlészet, borászat egy olyan szép ágazat, amely minden évben új feladatokat ad, nincs két egyforma biológiai és kémiai folyamat. Ennek megfelelően mindig más feladatok vannak, amellett, hogy a nagy rutin, a metszés, szüret, feldolgozás, ülepítés, palackozás nagy vonalakban adott. A természettel kell együtt dolgozni, annak változásait figyelni. Időben észrevenni, hogy mi a feladat, mit kell vagy nem kell tenni. Közben a gazdaságosságnak is működnie kell, ma már nem hobbi a borászkodás a családban. Ha hibázunk, vagy a természet elviszi a termést, annak komoly következményei lehetnek. Hiszen ebből kell a családnak másnap is reggeli az asztalra, mindannyian ebből élünk. Jelenleg 23 hektáron gazdálkodunk. Nemrégiben vásároltunk egy bak művelésű területet a szomszédtól, azt meghagyjuk karósnak, részben a nagyszülők iránti tiszteletből. A Karós nevű borunk már onnan származik – mondja Tamás.

A fiatal borászt örömmel tölti el, hogy egyre többen odafigyelnek a magyar bortermelésre, az elfogyasztott hazai borok aránya nagyon magas a gasztronómiában. A vendégek egyre inkább a magyar borokat keresik. – Sajnos a marketingbüdzsé még mindig nem elég nagy, amellett, hogy egyre jobb a helyzet. Sok fesztivált szerveznek, kóstoló rendezvényeket, és a gasztro vendéglátás is sokat segít. De nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a külföldi piacra csakis az országra, az adott borvidékekre jellemző egyediséggel törhetünk be. Nagyon nehéz bekerülni a prémium szegmensbe, kizárólag a magas minőséggel és a különlegességgel lehet előrébb jutni – szögezi le.

Szól még a felelősségről, a hegyközség az eredetvédelmet hivatott kézben tartani. – Erős a Balaton és a régi, jól bevált Badacsonyi borvidéki márkanév. A kis termőegységek, hegyek és dűlők előnye lehet az egyediség, a kitörési lehetőség a sablonos világból. A Badacsonyi borvidéken már a 2012-es évjárat óta forgalmazhatóak a hegynévvel ellátott borok, mint nálunk a Bács-hegyi Olaszrizling, ami 2017-ben Tapolca Város Bora díjat kapott. Számos magyar fajtánk van, mint például a helyi Badacsonyi Kéknyelű, a Rózsakő, a Zeus. Mind egyedi, amint a megbízható olaszrizling is. Úgy tapasztalom, hogy egyre több fiatal keresi már a gyümölcsös friss bor vagy az Irsai Olivér helyett az egyedi, ásványos száraz borokat, de még nem dőlhetünk hátra elégedetten. Idén gondot okoz például az is, hogy jelentős mennyiségű volt a 2018-as évjárat. A nagyüzemek ugyan erőn felett vásároltak fel, hogy ne hagyják cserben a termelőket, de most meg kell találni a bor piacát. Időben ki kell ürülniük a pincéknek, mert gond lesz, ha nem tudnak mit kezdeni a friss évjárattal – mondja Borbély Tamás.

Nem kétséges tehát, hogy a jövőben is bőven akad tennivalója a Fiatal gazdának, akinek a díj átvételekor született meg első gyermeke.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»