Borbély Tamás badacsonyi borász lett a Fiatal gazda kategória győztese

2019-02-11 | veol.hu | Szerző: Tóth B. Zsuzsa | Fotó: Agrotrend
Az Év agrárembere Fiatal gazda kategória győztesének járó díjat érdemelte ki Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet második generációs borásza. 
Borbély Tamás badacsonyi borász lett a Fiatal gazda kategória győztese

Tamás az elismerést Nagy István agrárminisztertől és a kategória támogatójától, a Kuhn Center képviselőjétől, Bojti Vilmostól vehette át néhány nappal ezelőtt Egerben.



A fiatal győztes, Borbély Tamás neve jól ismert borászberkekben, hiszen a családi borászat mára elismertséget szerzett a szakmában. Ráadásul Tamás társadalmi szerepvállalása is jelentős.

Persze, mindezt senki sem gondolta volna akkor, amikor még járni is alig tudott, de már a szivattyúnak támaszkodott a gazdaságban, vagy amikor óvodásként a szőlőkaróba kapaszkodva segített szüleinek, nagyszüleinek a szőlőtörzs pucolásában. A szőlő- és borkultúra szeretete és tisztelete születésétől fogva körülölelte, együtt cseperedett a birtokkal.

– Jól tették a szüleim, hogy már akkor adtak nekem való feladatot, pedig abban az időben még csak hobbi volt a szőlő a család számára. Nem tartottak távol tőle, hanem nevelési irányt mutattak, hogy ez egy becsületes és áldozatos munka, ami nagyon sok megalkuvással, kompromisszummal jár. Mégis természetes volt, hogy később sokat segítettem édesapámnak. Aztán az egyetemen tanultam meg az elméleti hátterét annak, amit édesapám már átadott. Egyértelművé vált számomra, hogy kultúránk része a szőlő és a bor, ezért később magától értetődő lett a társadalmi szerepvállalás. Az ugyanis nélkülözhetetlen a közösség életéhez és előbbre jutásához. Kell az összefogás, amely a fogyasztók felé is azt sugározza, hogy a bor a gasztronómia része, és lehet kulturáltan is fogyasztani – mondja Tamás, aki tagja a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrendnek és a Magyar Bor Akadémiának. A Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, valamint a Badacsonyi borvidék szőlészeti képviselője a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. Fontos számára a Badacsonyi borvidék eredet- és minőségvédelme, valamint a szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolása is. A Badacsonytomaj Települési Agrárbizottság tagja és elnöke, de a Badacsonyi Hegyközség elnöki tisztét szintén ellátja. Emellett a NAIK Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézet Tudományos Tanácsának tagja. Szülővárosától 2018 Tapolca Város Borásza címet kapta.

– Hálás vagyok a feleségemnek, aki nevezett a Fiatal gazda címre. Igazán nagy dolognak érzem, hogy a díj átvételekor a szőlő és bor ágazatot, a Badacsonyi borvidéket képviselhettem az egész agrárium előtt. Annál is inkább, hiszen ez az elismerés nem a szőlő és bor ágazaton belüli díj, itt a 10 kategória egyike sem az. A szőlészet, borászat egy olyan szép ágazat, amely minden évben új feladatokat ad, nincs két egyforma biológiai és kémiai folyamat. Ennek megfelelően mindig más feladatok vannak, amellett, hogy a nagy rutin, a metszés, szüret, feldolgozás, ülepítés, palackozás nagy vonalakban adott. A természettel kell együtt dolgozni, annak változásait figyelni. Időben észrevenni, hogy mi a feladat, mit kell vagy nem kell tenni. Közben a gazdaságosságnak is működnie kell, ma már nem hobbi a borászkodás a családban. Ha hibázunk, vagy a természet elviszi a termést, annak komoly következményei lehetnek. Hiszen ebből kell a családnak másnap is reggeli az asztalra, mindannyian ebből élünk. Jelenleg 23 hektáron gazdálkodunk. Nemrégiben vásároltunk egy bak művelésű területet a szomszédtól, azt meghagyjuk karósnak, részben a nagyszülők iránti tiszteletből. A Karós nevű borunk már onnan származik – mondja Tamás.

A fiatal borászt örömmel tölti el, hogy egyre többen odafigyelnek a magyar bortermelésre, az elfogyasztott hazai borok aránya nagyon magas a gasztronómiában. A vendégek egyre inkább a magyar borokat keresik. – Sajnos a marketingbüdzsé még mindig nem elég nagy, amellett, hogy egyre jobb a helyzet. Sok fesztivált szerveznek, kóstoló rendezvényeket, és a gasztro vendéglátás is sokat segít. De nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a külföldi piacra csakis az országra, az adott borvidékekre jellemző egyediséggel törhetünk be. Nagyon nehéz bekerülni a prémium szegmensbe, kizárólag a magas minőséggel és a különlegességgel lehet előrébb jutni – szögezi le.

Szól még a felelősségről, a hegyközség az eredetvédelmet hivatott kézben tartani. – Erős a Balaton és a régi, jól bevált Badacsonyi borvidéki márkanév. A kis termőegységek, hegyek és dűlők előnye lehet az egyediség, a kitörési lehetőség a sablonos világból. A Badacsonyi borvidéken már a 2012-es évjárat óta forgalmazhatóak a hegynévvel ellátott borok, mint nálunk a Bács-hegyi Olaszrizling, ami 2017-ben Tapolca Város Bora díjat kapott. Számos magyar fajtánk van, mint például a helyi Badacsonyi Kéknyelű, a Rózsakő, a Zeus. Mind egyedi, amint a megbízható olaszrizling is. Úgy tapasztalom, hogy egyre több fiatal keresi már a gyümölcsös friss bor vagy az Irsai Olivér helyett az egyedi, ásványos száraz borokat, de még nem dőlhetünk hátra elégedetten. Idén gondot okoz például az is, hogy jelentős mennyiségű volt a 2018-as évjárat. A nagyüzemek ugyan erőn felett vásároltak fel, hogy ne hagyják cserben a termelőket, de most meg kell találni a bor piacát. Időben ki kell ürülniük a pincéknek, mert gond lesz, ha nem tudnak mit kezdeni a friss évjárattal – mondja Borbély Tamás.

Nem kétséges tehát, hogy a jövőben is bőven akad tennivalója a Fiatal gazdának, akinek a díj átvételekor született meg első gyermeke.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»