Brit tudósok: Nem igaz, hogy sörre bor bármikor

2019-02-08 | 444.hu

„Sörre bor, bármikor. Borra sör, meggyötör” - tartja a mondás, amit minden magyar tud már az első nagy középiskolai berúgások idején is.

Brit tudósok: Nem igaz, hogy sörre bor bármikor

A népi bölcsesség nem magyar sajátosság, angolul is létezik (beer before wine and you’ll feel fine; wine before beer and you’ll feel queer), egy brit-német kutatócsoport pedig most végre nekiállt kideríteni, hogy mennyi az igazságtartalma.



Essünk túl a nehezén:

SEMMI. 

A kísérlet részeként a 19-40 év közötti önkéntes kísérleti nyulak előbb egy egyforma, de a saját energiabevitelük igényeihez igazított étkezést fogyasztottak el, majd három csoportba osztották őket.

  • Az első csoport előbb két és fél korsó sört majd négy nagy pohár fehér bort ivott.
  • A második csoport ugyanezt, csak fordítva. 
  • A harmadik csoport pedig felváltva vagy csak sört, vagy csak bort. 
 

Arra a kísérlet irányítói figyeltek, hogy mindenkinek ugyanannyi legyen a véralkoholszintje, egészen pontosan 0,11%. Lefekvés előtt mindenki kapott egy pohár vizet - természetesen ezt is a testsúlytól függő méretben -, majd egy orvosi felügyelet alatt töltött éjszaka után jöhetett a lénywg.

A tudósok mindenkit megkérdeztek, hogy érzi magát, és pontozniuk is kellett a saját másnaposságuk borzalmasságát, tehát hogy ki mennyire szomjas, fáradt, kinek mennyire fák a feje és a gyomra, mennyire szédül, mennyire ver a szíve és mennyir nincs étvágya.

Egy héttel később mindenkinek meg kellett ismételnie a kísérletet, csak pont fordítva, mint az előző körben. Az American Journal of Clinical Nutritionben publikált eredmények szerint

teljesen mindegy, mit iszol előbb. Ugyanolyan rossz lesz a másnap.

A tudósok ugyanakkor megjegyezték, hogy a kísérlet csak a sört hasonlította össze a fehér borral, a vörös bor és a tömények hatásának elemzése további kutatást igényel. Ez azért is fontos lenne, mert vannakk utatások, amelyek azt mutatták, hogy ezektől még rosszabb a másnap. (Guardian)

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»