Dekantáló gép kapott innovációs díjat a CES-en

2016-01-06 | BITport

És persze kik találták volna ki, mint a franciák.

Dekantáló gép kapott innovációs díjat a CES-en

Már az is nagy kérdés, hogy mit keresett a CES-en, az meg végképp megválaszolhatatlan, hogy miként kaphatott innovációs díjat is: egy francia tervezőcég, a Constance Guisset néhány mérnöke találta ki és egy nates-i cég, a 10 Vins forgalmazza a D-Vine nevű készüléket.



A meglehetősen egyszerű berendezésben annyi a high-tech, hogy a palackokra applikált chipről leolvassa, hogy milyen bort helyeztek bele. Az infó alapján megfelelő hőmérsékletre hűti és levegőzteti (szép boros szakszóval dekantálja is), így a borkedvelő optimális állapotban kortyolgathatja borát (kb másfél percig, mert ugye a pohárban lévő ital szép lassan igazodik a környezete hőmérsékletéhez, és újabb levegőadaggal is találkozik).

 

De hogy ne legyen ennyire egyszerű

Az ötlet lényegében egy ügyes árukapcsolás. Van ugye a szerkezet, ami tartalmaz némi informatikai részt, hogy beazonosíthassa az üveget, és beállíthassa a hőfokot és a levegőztetést. És vannak hozzá az üvegek, pontosabban a csavarzáras, leginkább egy laboratóriumi kémcsőhöz hasonlító üvegkapszulák, amiket bele lehet helyezni a gépbe. Egy kapszula 10 cl, azaz lényegében egy pohárnyi bort tartalmaz.

A gépet meg kell rendelni, a 10 Vins oldala szerint pontom 500 euróért hozzájutunk, a spéci kapszulákat, melyek ára – tartalmuktól függően – 2 és 16 euró között van. A spéci kivitelnek, az újrahasznosítható üvegkapszuláért és a csavarzárért, ami állítólag három évig biztosítja a bor állandó minőségét, meg az RFID chipért persze fizetni kell. A legdrágább, 16 eurós borhoz, a Château Beychevelle 2012-es Saint Julien Grand Cru Classéjához a Wine-Searcher szerint Franciaországban 60, Németországban is 56 euró körül juthatunk hozzá 75 cl-es palackban.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok