Durván megdrágul a pálinka

2018-07-27 | NLCafé

Akár ezer forinttal is többe kerülhet jövőre egy félliteres üveg, ráadásul a remélt plusz adóbevételek helyett akár kiesést is okozhat a változás.

Durván megdrágul a pálinka

A pálinka 2019-től a 20 százalékkal megemelt népegészségügyi termékadó hatálya kerül, ami miatt jelentősen emelkedhet az ára.



Egy üveg 40-45 fok fölötti pálinka után 550 forintot kell majd befizetni az eddigi adónfelül. Ám ehhez még hozzáadódik az áfa és a jövedéki adó is – mondta az Inforádiónak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

Mihályi László szerint egy félliteres, 4000 forintos nagykereskedelmi árú pálinka ára4700 forint lesz. A kiskereskedelmi ár pedig minimum 1000 forinttal lesz magasabb.

A változás hatására komoly, 50 százalékos visszaesésre számítanak az ágazatban. A gyümölcs ugyanis drága – bár ez idén kevésbé igaz –, és a termelők nem mernek majd vásárolni, ha nem tudják eladni a terméküket.

Ha pedig kevesebb gyümölcs és pálinka fogy majd, akkor a remélt plusz adóbevételek helyett a becslések szerint akár 5 milliárd forint kiesés is lehet.

További Hírek

I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
2018-10-12

2018. október 21-én vasárnap, 12 órától 21 óráig

10 pincészet, 10 bikavér, 10 élmény

Élményszüret a Gasztrosétányon
Élményszüret a Gasztrosétányon
2018-10-11

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
2018-10-11

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 

II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
2018-10-09

Tállya BBQ

A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe, legfontosabb seregszemléje. Az eseményt második alkalommal rendezi meg a Tállyáért Egyesület a különleges hangulatú szüreti időszakban, 2018. október 12-14. között, az amerikai KCBS (Kansas City Barbecue Society) védnöksége alatt és versenyrendszere alapján, valamint a BBQ Network szakmai felügyeletével. 

1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
2018-10-08

November 15-ig lehet pályázni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

Címkeváltás Bolykiéknál
Címkeváltás Bolykiéknál
2018-10-03

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
2018-10-01

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az  Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a  borkedvelőket.

Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
2018-10-01

Ötödik születésnapját ünnepli a Borháló franchise, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede kínál minőségi borokat kedvező árakon: az alternatív kiszereléseknek köszönhetően a vevők ugyanazokat a tételeket akár 40 százalékkal olcsóbban is megtalálják a hálózat szaküzleteiben.

Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
2018-09-28

Idén 15 éves a Bock Óbor Étterem, amit természetesen egy exkluzív gourmet vacsorával is megünneplünk. Időben regisztráló vendégeink a kiváló ételek mellé az elmúlt 15 év legjobb borait kortyolhatják, köztük egy-egy „atomvillanással”.

GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
2018-09-23

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit.Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva”néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek.


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»