Élményszüret a Gasztrosétányon

2018-10-11 | Hírszerkesztő

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Élményszüret a Gasztrosétányon

A szezon az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvénnyel kezdődik. Bár idén az egész országban nagyon hamar kezdődött a szüret és Etyeken is leszedték ár a szőlőt, élményeket itt mindig, most is lehet majd szüretelni.



A pincékben pedig lehet kóstolni mustot, murcit, sőt helyenként már újbort is, bár ez utóbbinak hagyományosan Márton-napon van az ideje. Szerencsére arra az alkalomra is készülnek majd a helyiek. 

Nagyon sokféle finomságot lehet itt majd megkóstolni a körte- éssütőtökkrémlevestől a mustban pácolt kacsacombon és különböző délvidéki finomságokon és kacsamájas zsíros kenyéren keresztül a tunkedliig és a vörösboros csokitortáig. Sőt a csokoládéműhelyben a bonbonkészítő workshopon saját magunk is elkészíthetjük a kedvenc édességünket. Természetesen a tüzes pálinkák és zamatos borok sem maradhatnak el! 

Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:  

 

  • Élményszüret a Gasztrosétányon: 2018. október 20-21.

  • Libadalom a Gasztrosétányon: 2018. november 11.

  • Advent a Gasztrosétányon: 2018. december 2.

 

Az alábbi részletes anyagban közöljük az Élményszüret pincéinek programját és kínálatát: 

  1. Gingalló Csokoládéműhely (Szombaton tart nyitva.)

  • Bonbonszüret - kézműves bonbonok és díjnyertes csokoládék kóstolója

  • Forró csokoládé - nem csak sofőröknek!

  • 10:00 óra: Bonbonkészítő workshop 

  • 14:00 óra: Csokikészítő bemutató

  1. Aubergine Pince

    • Őszi rozmaringos körteleves és sütőtökkrémleves

    • Barna sörös pulled chicken szendvics

    • Grillcsirke és tarja görög tésztasalátával

    • Körtés, ricottás pohárkrém

  1. Desszert Pince

  • Vörösboros csokitorta, gesztenyés vaníliatorta és friss almás pite

  1. Milán Pince

  • Szüreti töltött káposzta

  • Mustban pácolt kacsacomb birsalmás, pezsgős káposztával

  • Almás és meggyes pite

  • Házi szörpök, bor- és pálinkakóstoló

  1. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet

  • Szőlőágyon sült hús körettel és erdélyi miccs faszénen sütve

  • Paraszt csorba húsgombóccal

  • Tarpa pálinkák (fürtős meggy, szilva, vilmos körte, kajszi)

  • A Sobol pincészet borai

  1. Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek

  • Délvidéki ízek, kemencés és grillételek

  • Tárkonyos csirkeragu leves, sonkatál, marhapofa, bbq sertésborda hagymás törtburgonyával, házi savanyúságok

  1. Halmi Pince

  • Szörpök, gyógynövények, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására

  1. Château Újhegy

  • Egytálételek, palacsinta, etyeki bor

  1. Kácsor „Kíra” Pince

  • Libatepertőkrémes kenyér, lecsó és bableves 

  • Házi rétesek, Kézmíves juhtúrós pogácsa és házi sütemények.

  • Gyümölcspálinkák és borkóstoltatás

  • Alma-, körte-, és dióvásár

 

  1. Tátrai Pincészet

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

  1. Rezeda Terasz

  • Nyírségi gombócleves, pörkölt és krumpliprósza

  • Édesburgonya gnocchi és mézes almás fánk

  • Forralt bor kardamommal

 

  1. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)

  • Helyben sütött puszta burger pirított parasztkenyérrel 

  1. Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Szekszárd)

  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására

  • Grillételek, zsíros kenyér és rétes

 

  1. Dvorák Pince


  • Szüreti babgulyás, csülkös körmös pacal, pincepörkölt 

  • Sült oldalas és csülök párolt káposztával, grilltál


  1. Etyeki Sajtútállomás


  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására



  1. Rókusfalvy Birtok:

  • A Birtok borainak kóstolója és vására

  • Must- és murcikóstoló

  • Borkorcsolyák: kacsamájas zsíros kenyér és friss házi pogácsa

 

  1. Buzál-Mórocza Pince:

  • Sváb hagyományok a konyhában: „Tunkolj” velünk tunkedlit!

  • Friss must

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»

Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»