Élményszüret a Gasztrosétányon

2018-10-11 | Hírszerkesztő

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Élményszüret a Gasztrosétányon

A szezon az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvénnyel kezdődik. Bár idén az egész országban nagyon hamar kezdődött a szüret és Etyeken is leszedték ár a szőlőt, élményeket itt mindig, most is lehet majd szüretelni.



A pincékben pedig lehet kóstolni mustot, murcit, sőt helyenként már újbort is, bár ez utóbbinak hagyományosan Márton-napon van az ideje. Szerencsére arra az alkalomra is készülnek majd a helyiek. 

Nagyon sokféle finomságot lehet itt majd megkóstolni a körte- éssütőtökkrémlevestől a mustban pácolt kacsacombon és különböző délvidéki finomságokon és kacsamájas zsíros kenyéren keresztül a tunkedliig és a vörösboros csokitortáig. Sőt a csokoládéműhelyben a bonbonkészítő workshopon saját magunk is elkészíthetjük a kedvenc édességünket. Természetesen a tüzes pálinkák és zamatos borok sem maradhatnak el! 

Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:  

 

  • Élményszüret a Gasztrosétányon: 2018. október 20-21.

  • Libadalom a Gasztrosétányon: 2018. november 11.

  • Advent a Gasztrosétányon: 2018. december 2.

 

Az alábbi részletes anyagban közöljük az Élményszüret pincéinek programját és kínálatát: 

  1. Gingalló Csokoládéműhely (Szombaton tart nyitva.)

  • Bonbonszüret - kézműves bonbonok és díjnyertes csokoládék kóstolója

  • Forró csokoládé - nem csak sofőröknek!

  • 10:00 óra: Bonbonkészítő workshop 

  • 14:00 óra: Csokikészítő bemutató

  1. Aubergine Pince

    • Őszi rozmaringos körteleves és sütőtökkrémleves

    • Barna sörös pulled chicken szendvics

    • Grillcsirke és tarja görög tésztasalátával

    • Körtés, ricottás pohárkrém

  1. Desszert Pince

  • Vörösboros csokitorta, gesztenyés vaníliatorta és friss almás pite

  1. Milán Pince

  • Szüreti töltött káposzta

  • Mustban pácolt kacsacomb birsalmás, pezsgős káposztával

  • Almás és meggyes pite

  • Házi szörpök, bor- és pálinkakóstoló

  1. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet

  • Szőlőágyon sült hús körettel és erdélyi miccs faszénen sütve

  • Paraszt csorba húsgombóccal

  • Tarpa pálinkák (fürtős meggy, szilva, vilmos körte, kajszi)

  • A Sobol pincészet borai

  1. Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek

  • Délvidéki ízek, kemencés és grillételek

  • Tárkonyos csirkeragu leves, sonkatál, marhapofa, bbq sertésborda hagymás törtburgonyával, házi savanyúságok

  1. Halmi Pince

  • Szörpök, gyógynövények, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására

  1. Château Újhegy

  • Egytálételek, palacsinta, etyeki bor

  1. Kácsor „Kíra” Pince

  • Libatepertőkrémes kenyér, lecsó és bableves 

  • Házi rétesek, Kézmíves juhtúrós pogácsa és házi sütemények.

  • Gyümölcspálinkák és borkóstoltatás

  • Alma-, körte-, és dióvásár

 

  1. Tátrai Pincészet

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

  1. Rezeda Terasz

  • Nyírségi gombócleves, pörkölt és krumpliprósza

  • Édesburgonya gnocchi és mézes almás fánk

  • Forralt bor kardamommal

 

  1. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)

  • Helyben sütött puszta burger pirított parasztkenyérrel 

  1. Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Szekszárd)

  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására

  • Grillételek, zsíros kenyér és rétes

 

  1. Dvorák Pince


  • Szüreti babgulyás, csülkös körmös pacal, pincepörkölt 

  • Sült oldalas és csülök párolt káposztával, grilltál


  1. Etyeki Sajtútállomás


  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására



  1. Rókusfalvy Birtok:

  • A Birtok borainak kóstolója és vására

  • Must- és murcikóstoló

  • Borkorcsolyák: kacsamájas zsíros kenyér és friss házi pogácsa

 

  1. Buzál-Mórocza Pince:

  • Sváb hagyományok a konyhában: „Tunkolj” velünk tunkedlit!

  • Friss must

További Hírek

I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
2018-10-12

2018. október 21-én vasárnap, 12 órától 21 óráig

10 pincészet, 10 bikavér, 10 élmény

Élményszüret a Gasztrosétányon
Élményszüret a Gasztrosétányon
2018-10-11

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
2018-10-11

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 

II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
2018-10-09

Tállya BBQ

A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe, legfontosabb seregszemléje. Az eseményt második alkalommal rendezi meg a Tállyáért Egyesület a különleges hangulatú szüreti időszakban, 2018. október 12-14. között, az amerikai KCBS (Kansas City Barbecue Society) védnöksége alatt és versenyrendszere alapján, valamint a BBQ Network szakmai felügyeletével. 

1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
2018-10-08

November 15-ig lehet pályázni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

Címkeváltás Bolykiéknál
Címkeváltás Bolykiéknál
2018-10-03

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
2018-10-01

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az  Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a  borkedvelőket.

Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
2018-10-01

Ötödik születésnapját ünnepli a Borháló franchise, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede kínál minőségi borokat kedvező árakon: az alternatív kiszereléseknek köszönhetően a vevők ugyanazokat a tételeket akár 40 százalékkal olcsóbban is megtalálják a hálózat szaküzleteiben.

Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
2018-09-28

Idén 15 éves a Bock Óbor Étterem, amit természetesen egy exkluzív gourmet vacsorával is megünneplünk. Időben regisztráló vendégeink a kiváló ételek mellé az elmúlt 15 év legjobb borait kortyolhatják, köztük egy-egy „atomvillanással”.

GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
2018-09-23

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit.Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva”néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek.

Programok


Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»