Élményszüret a Gasztrosétányon

2018-10-11 | Hírszerkesztő

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Élményszüret a Gasztrosétányon

A szezon az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvénnyel kezdődik. Bár idén az egész országban nagyon hamar kezdődött a szüret és Etyeken is leszedték ár a szőlőt, élményeket itt mindig, most is lehet majd szüretelni.



A pincékben pedig lehet kóstolni mustot, murcit, sőt helyenként már újbort is, bár ez utóbbinak hagyományosan Márton-napon van az ideje. Szerencsére arra az alkalomra is készülnek majd a helyiek. 

Nagyon sokféle finomságot lehet itt majd megkóstolni a körte- éssütőtökkrémlevestől a mustban pácolt kacsacombon és különböző délvidéki finomságokon és kacsamájas zsíros kenyéren keresztül a tunkedliig és a vörösboros csokitortáig. Sőt a csokoládéműhelyben a bonbonkészítő workshopon saját magunk is elkészíthetjük a kedvenc édességünket. Természetesen a tüzes pálinkák és zamatos borok sem maradhatnak el! 

Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:  

 

  • Élményszüret a Gasztrosétányon: 2018. október 20-21.

  • Libadalom a Gasztrosétányon: 2018. november 11.

  • Advent a Gasztrosétányon: 2018. december 2.

 

Az alábbi részletes anyagban közöljük az Élményszüret pincéinek programját és kínálatát: 

  1. Gingalló Csokoládéműhely (Szombaton tart nyitva.)

  • Bonbonszüret - kézműves bonbonok és díjnyertes csokoládék kóstolója

  • Forró csokoládé - nem csak sofőröknek!

  • 10:00 óra: Bonbonkészítő workshop 

  • 14:00 óra: Csokikészítő bemutató

  1. Aubergine Pince

    • Őszi rozmaringos körteleves és sütőtökkrémleves

    • Barna sörös pulled chicken szendvics

    • Grillcsirke és tarja görög tésztasalátával

    • Körtés, ricottás pohárkrém

  1. Desszert Pince

  • Vörösboros csokitorta, gesztenyés vaníliatorta és friss almás pite

  1. Milán Pince

  • Szüreti töltött káposzta

  • Mustban pácolt kacsacomb birsalmás, pezsgős káposztával

  • Almás és meggyes pite

  • Házi szörpök, bor- és pálinkakóstoló

  1. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet

  • Szőlőágyon sült hús körettel és erdélyi miccs faszénen sütve

  • Paraszt csorba húsgombóccal

  • Tarpa pálinkák (fürtős meggy, szilva, vilmos körte, kajszi)

  • A Sobol pincészet borai

  1. Árpás Laci Sonkamester Pincéje

  • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek

  • Délvidéki ízek, kemencés és grillételek

  • Tárkonyos csirkeragu leves, sonkatál, marhapofa, bbq sertésborda hagymás törtburgonyával, házi savanyúságok

  1. Halmi Pince

  • Szörpök, gyógynövények, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására

  1. Château Újhegy

  • Egytálételek, palacsinta, etyeki bor

  1. Kácsor „Kíra” Pince

  • Libatepertőkrémes kenyér, lecsó és bableves 

  • Házi rétesek, Kézmíves juhtúrós pogácsa és házi sütemények.

  • Gyümölcspálinkák és borkóstoltatás

  • Alma-, körte-, és dióvásár

 

  1. Tátrai Pincészet

  • A pincészet borainak kóstolója és vására

  1. Rezeda Terasz

  • Nyírségi gombócleves, pörkölt és krumpliprósza

  • Édesburgonya gnocchi és mézes almás fánk

  • Forralt bor kardamommal

 

  1. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)

  • Helyben sütött puszta burger pirított parasztkenyérrel 

  1. Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Szekszárd)

  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására

  • Grillételek, zsíros kenyér és rétes

 

  1. Dvorák Pince


  • Szüreti babgulyás, csülkös körmös pacal, pincepörkölt 

  • Sült oldalas és csülök párolt káposztával, grilltál


  1. Etyeki Sajtútállomás


  • Sajtkülönlegességek kóstolója és vására



  1. Rókusfalvy Birtok:

  • A Birtok borainak kóstolója és vására

  • Must- és murcikóstoló

  • Borkorcsolyák: kacsamájas zsíros kenyér és friss házi pogácsa

 

  1. Buzál-Mórocza Pince:

  • Sváb hagyományok a konyhában: „Tunkolj” velünk tunkedlit!

  • Friss must

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok


Patricius Borház»