Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.
Jó, sőt felgyorsult ütemben halad a szüret, már javában zajlanak a középérésű fajták szüretelése is; a Tokaji borvidéken a száraz furmintoknak való alapanyagok beszedése zajlik. Ugyanígy a kékszőlőknél is a középérésűeknél tartanak.
"Azokon a területeken, ahol az elmúlt másfél-két hétben az átlagosnál melegebb napok voltak, egy kicsit az érés dinamikája felgyorsult, de alapvetően az átlagos évjárati hatásoknak megfelelően, normális ütemben zajlanak a szüretek" - ismertette az InfoRádióban Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.
Mint elmondta, az elmúlt hét év termésátlagához képest magasabb terméssel számolnak, körülbelül 4,5 millió mázsa szőlő szüretelésére van lehetőség, amiből összesen 2,8-3 millió hektoliter bort állíthatnak elő a termelők.
"A korai fajtáknál egyértelműen mondható, hogy nagyon szép aroma- és savstruktúrájú, kiegyensúlyozott borokat lehetett előállítani. A most szüretelt szőlők esetében a mustok analitikájából is arra lehet következtetni, hogy egy nagyon szép évjárat előtt állunk" - mondta Brazsil Dávid.
A tavalyról megmaradt készletből 0,8-1 millió hektoliter maradt a pincékben, ezért a szaktárca idén komoly forrásokkal támogatta a "zöldszüretet", vagyis azt, hogy a gazdák akár éretlenül levágják a tőkékről a fürtöket. Ez Brazsil Dávid szerint azoknak volt kárenyhítő menekülőút, akik az ősz előtt úgy gondolták, bizonyos szőlőfajták idén rajtuk fognak maradni.
"Összesen 3500 hektáron, tehát az ország szőlőtermő területének 4-5 százalékán valósítottak meg zöldszüretet, az elméletileg kivont szőlő mennyisége 450 ezer mázsa."
Arra a kérdésre, hogy csökkenhet-e idén a borár annak hatására, hogy nyomott a szőlőár és megmaradt nagyobb mennyiségű tavalyi borkészlet, azt mondta, az előállításhoz kapcsolódó egyéb költségek jelentős növekedése (munkabér, csomagolás, logisztika) miatt nem.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.