Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén

2018-01-08 | Origo

A bortermelők és a borkedvelők is örömmel mondtak búcsút 2017-nek. Az Origo is megírta, hogy a tavalyi év évtizedek távlatában nézve is katasztrofálisnak bizonyult a globális bortermelés számára, elsősorban az értékes szőlőtermést pusztító természeti csapások miatt. Az idei év azonban új, kedvező fordulatokat hozhat a bor világában.

 

Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén

Új borfogyasztási trendek, borfajták felértékelődése, klasszikus bortermelői vidékek reneszánsza érkezhet el 2018-ban – írja összeállításában a Bloomberg. A borkultúra iránt nő a fiatalabb generációk érdeklődése is, és idén az ősi, újranemesített szőlőfajtákból készülő borok szintén sikerre számíthatnak.

 

 



Hét olyan kedvező fordulat, illetve körülmény is várható a bor világában idén, amely alapján mind a termelők, mind a fogyasztók, valamint a borkultúra iránt érdeklődök bizakodva tekinthetnek 2018-ra.

 

A nagyobb üvegek hatalmasra cserélődnek

 

Bár 2017 a bortermelés gyászéve volt, a fogyasztási adatok kedvezően alakultak. Mind népszerűbbekké váltak a hagyományos kiszereléseknél nagyobbak. A dupla vagy annál is méretesebb töltőkapacitású borosüvegek hódítása Saint Tropez egyik rozéjával kezdte meg kereskedelmi hódítását, majd 2017 karácsonyára a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteiben is mind megszokottabbá váltak a nagyüveges borok. Az Aldi az ünnepekre például a normál hét deciliteres üvegnél négyszer nagyobb kiszerelésben küldött boltjaiba olcsóbb borkészítményeket.

 

Egy jelentés szerint csak az Egyesült Királyságban 378 százalékkal (!) nőtt a túlméretes üvegű borok forgalma 2017-ben a korábbi évhez képest.

 

Azok számára, akik pedig nagy mennyiségben is ragaszkodnak a minőséghez, az egyik, luxusborokra és prémium kategóriás nedűkre szakosodott kereskedés külön webáruházat indított. Itt például 12 üvegnek megfelelő kiszerelésben is rendelhető a 2005-ös Château Haut Brion-ból, alig 15 600 euróért (közel 5 millió forint).

 

S ez még nem minden. Az eddigi legnagyobb kiszerelést egy pezsgő kapta, amely 40 normál üvegnyinek felel meg. A gyártók ezeknek az extravagáns méretű üvegeknek külön fantázianevet is adnak.

A spanyol borvidékek reneszánszukat élhetik

 

A világ számos részén termelnek bort, kezdve Grúziától, melynek területén bizonyítottan a legrégebb óta zajlik a nedű előállítása, egészen az egyre népszerűbbé váló, szokatlan termőterületekről származó ausztrál és chilei borokig. Ám a tradicionális borvidékek közül idén a spanyolok nyerhetik el a borrajongók figyelmét. Ebben szerepet játszik az, hogy több népszerű tévésorozatban és más popkulturális termékekben spanyol borokat fogyasztanak a szereplők. A fiatalabbak pedig kifejezetten érdeklődnek az ország hegyvidéki, minőségi bortermelése iránt.

 

Emellett egyre kedveltebbek a régi szőlőfajták. Különösen Olaszországban próbálkoznak több helyen az újranemesítéssel, például az ókorban Pompeji városát sújtó katasztrófa idején az ott használt szőlőfajták termesztésével.

Új termelőterületek emelkedhetnek fel

 

A klímaváltozás következtében földrajzi értelemben vett átrendeződés játszódhat le a borvidékek között, ami új területek megjelenéséhez vezethet. Például Hokkaido, Japán északi szigete, egyesek szerint most már otthont adhat a meleget kedvelő szőlőfajtáknak is, amelyek terméséből aztán kiváló minőségű pinot noir-ok készíthetők.

 

A térségben már most 33 pincészet működik, de hírek szerint újabbak nyitnak hamarosan.

 

Az egyébként hideg időjárásról ismert amerikai Maine államban is gazdálkodók jelentkeztek be arra, hogy a felmelegedő éghajlati viszonyok miatt, szívesen kipróbálnák magukat a bortermelésben.

Fellendül a bor online kereskedelme is

 

Idén tovább nőhet a borok online kereskedelemben bonyolított forgalma. Például az USA 44 tagállamában számíthatnak arra a fogyasztók, hogy a pincészetek közvetlenül az otthonokba szállítják a termékeket. Figyelemre méltó, hogy ezzel szemben csak 14 államban lehet import borokat rendelni, azaz a legtöbb amerikai fogyasztó elsősorban hazai termelésű borhoz férhet hozzá online rendeléssel.

 

A legnagyobb kereskedőházak a maguk módján szintén beszálltak az online borbizniszbe. A JD.com Kína második legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, a minőségi borok vásárlóinak extra szállítási szolgáltatásokat biztosít, kiegészítő ajándékokkal dobja fel a rendelt csomagok tartalmát.

 

A Vivino boros applikáció mögött álló cég pedig azt a célt tűzte ki, hogy olyan legyen a borkereskedelemben, mint az Amazon az online piactéren.

 

Az alig 50 dolláros tagsági díj ellenében tetszőleges pontra kérhető ingyenes kiszállítása a minőségi borválogatásoknak, akár a céggel partnerségre lépő kereskedésekbe is.

Nő a pezsgőfogyasztás

 

2018-ban a leghíresebb, elsősorban francia pezsgőmárkák iránti keresletnövekedésre lehet számítani. Az Alsace, Burgundi, Bordeaux és más brandek ismét jól csengő nevekké váltak a buborékos italt kedvelők körében, de a spanyol Cava is az erősödés jeleit mutatja. A legnagyobb pezsgőházak növelik a kínált mennyiséget, de a jelek szerint gondosan ügyelnek arra, hogy a friss készítmények mellett kaphatók legyenek a már sikeres, régebbi pezsgők is.

A borkultúrában mind nagyobb szerep jut a kultúrának

 

A borkóstolás új trendje alakulhat ki néhány éven belül. Már nem a szűk pincék lesznek annak terepei, hanem olyan helyszínek, amelyek a bor mellett kulturális élményeket is kínálnak.

 

Más a kóstolás élménye egy bordeaux-i kastélyban, egy burgundiai szőlőszedésen vagy hasonló helyszínen. Természetesen az ilyen kalandokat csak a tehetősebb fogyasztók engedhetik meg maguknak, mégis arra lehet számítani, ennek kapcsán új kóstolási-fogyasztási irányzat erősödhet meg a bor világában.

A szőlőültetvényekre is jönnek a robotok

 

A Rothschild-család birtokában lévő ültetvények némelyikén már megjelentek azok a programozott robotok, amelyek önállóan is képesek elvégezni például a gyomirtást. Az egyik ültetvény igazgatója azt mondta, a robotok megjelenése a bortermelésben a zöld jövő része.

 

Egy másik példa Portugáliához köthető. A VineScout nevű, mesterséges intelligenciával felszerelt robotot egy családi borászatban fogják először kipróbálni 2018-ban. Az egység feladata, hogy figyelemmel kísérje a készülő bor paramétereit, például a hőmérsékletét. Ha a robot sikeresen vizsgázik, 2019-ben gyártója kereskedelmi forgalomba is szeretné bevezetni, nagyjából 15 ezer dolláros (kb. 4 millió forint) áron.

További Hírek

Bikavér a gasztronómiában
Bikavér a gasztronómiában
2018-02-07

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.

Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
2018-02-02

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

 

Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
2018-01-24

2018. január 20-a fontos fordulópont lehet a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.  

Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
2018-01-24

Mintegy száz kiállító több mint százötven borát ízlelhetik meg a látogatók a Furmint Február Nagykóstolón a furmint nemzetközi napján, február 1-jén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

 

Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
2018-01-24

A 2018-as szüret idején már fogadja a kistermelők szőlőjét a hercegkúti közösségi feldolgozó, amelyen kívül még kettő épül Tokaj-Hegyalján.

 

Átadták Etyek felújított borászati központjait
Átadták Etyek felújított borászati központjait
2018-01-24

Átadták Etyek felújított borászati központjait, a kormányzati beruházás a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési program első megvalósult része.

 

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018-01-22

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje címet ismét az ÁRPÁD Pálinka nyerte, ezzel a verseny abszolút győztese lett.

A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
2018-01-20

Január 20-án, szombaton az Etyeki Piknik szervezői az előzetes programban szereplő ígéreteknek megfelelően tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal várták a Gasztrosétányon a hagyományos ízek, finom borok kedvelőit! Már 9.00 órától ínycsiklandó illatok kezdték belengeni a környéket, hiszen ekkor indult disznóvágással, hurka- és kolbásztöltéssel és megannyi finomsággal az idei első etyeki esemény. A rendezvényt elképesztő méretű érdeklődés kísérte!

 

Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
2018-01-17

Január 20-án újraindul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget.  

Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
2018-01-08

A bortermelők és a borkedvelők is örömmel mondtak búcsút 2017-nek. Az Origo is megírta, hogy a tavalyi év évtizedek távlatában nézve is katasztrofálisnak bizonyult a globális bortermelés számára, elsősorban az értékes szőlőtermést pusztító természeti csapások miatt. Az idei év azonban új, kedvező fordulatokat hozhat a bor világában.

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

International Wine Tourism Conference 2018 International Wine Tourism Conference 2018
2018 April 10 -
2018 April 11
GOURMET SÉTA 2018 GOURMET SÉTA 2018
2018 April 21
NAPBOR ÜNNEP 2018 NAPBOR ÜNNEP 2018
2018 May 18 -
2018 May 19
XXII. Egri Bikavér Ünnep XXII. Egri Bikavér Ünnep
2018 July 12 -
2018 July 15
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»