Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén

2018-01-08 | Origo

A bortermelők és a borkedvelők is örömmel mondtak búcsút 2017-nek. Az Origo is megírta, hogy a tavalyi év évtizedek távlatában nézve is katasztrofálisnak bizonyult a globális bortermelés számára, elsősorban az értékes szőlőtermést pusztító természeti csapások miatt. Az idei év azonban új, kedvező fordulatokat hozhat a bor világában.

 

Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén

Új borfogyasztási trendek, borfajták felértékelődése, klasszikus bortermelői vidékek reneszánsza érkezhet el 2018-ban – írja összeállításában a Bloomberg. A borkultúra iránt nő a fiatalabb generációk érdeklődése is, és idén az ősi, újranemesített szőlőfajtákból készülő borok szintén sikerre számíthatnak.

 

 



Hét olyan kedvező fordulat, illetve körülmény is várható a bor világában idén, amely alapján mind a termelők, mind a fogyasztók, valamint a borkultúra iránt érdeklődök bizakodva tekinthetnek 2018-ra.

 

A nagyobb üvegek hatalmasra cserélődnek

 

Bár 2017 a bortermelés gyászéve volt, a fogyasztási adatok kedvezően alakultak. Mind népszerűbbekké váltak a hagyományos kiszereléseknél nagyobbak. A dupla vagy annál is méretesebb töltőkapacitású borosüvegek hódítása Saint Tropez egyik rozéjával kezdte meg kereskedelmi hódítását, majd 2017 karácsonyára a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteiben is mind megszokottabbá váltak a nagyüveges borok. Az Aldi az ünnepekre például a normál hét deciliteres üvegnél négyszer nagyobb kiszerelésben küldött boltjaiba olcsóbb borkészítményeket.

 

Egy jelentés szerint csak az Egyesült Királyságban 378 százalékkal (!) nőtt a túlméretes üvegű borok forgalma 2017-ben a korábbi évhez képest.

 

Azok számára, akik pedig nagy mennyiségben is ragaszkodnak a minőséghez, az egyik, luxusborokra és prémium kategóriás nedűkre szakosodott kereskedés külön webáruházat indított. Itt például 12 üvegnek megfelelő kiszerelésben is rendelhető a 2005-ös Château Haut Brion-ból, alig 15 600 euróért (közel 5 millió forint).

 

S ez még nem minden. Az eddigi legnagyobb kiszerelést egy pezsgő kapta, amely 40 normál üvegnyinek felel meg. A gyártók ezeknek az extravagáns méretű üvegeknek külön fantázianevet is adnak.

A spanyol borvidékek reneszánszukat élhetik

 

A világ számos részén termelnek bort, kezdve Grúziától, melynek területén bizonyítottan a legrégebb óta zajlik a nedű előállítása, egészen az egyre népszerűbbé váló, szokatlan termőterületekről származó ausztrál és chilei borokig. Ám a tradicionális borvidékek közül idén a spanyolok nyerhetik el a borrajongók figyelmét. Ebben szerepet játszik az, hogy több népszerű tévésorozatban és más popkulturális termékekben spanyol borokat fogyasztanak a szereplők. A fiatalabbak pedig kifejezetten érdeklődnek az ország hegyvidéki, minőségi bortermelése iránt.

 

Emellett egyre kedveltebbek a régi szőlőfajták. Különösen Olaszországban próbálkoznak több helyen az újranemesítéssel, például az ókorban Pompeji városát sújtó katasztrófa idején az ott használt szőlőfajták termesztésével.

Új termelőterületek emelkedhetnek fel

 

A klímaváltozás következtében földrajzi értelemben vett átrendeződés játszódhat le a borvidékek között, ami új területek megjelenéséhez vezethet. Például Hokkaido, Japán északi szigete, egyesek szerint most már otthont adhat a meleget kedvelő szőlőfajtáknak is, amelyek terméséből aztán kiváló minőségű pinot noir-ok készíthetők.

 

A térségben már most 33 pincészet működik, de hírek szerint újabbak nyitnak hamarosan.

 

Az egyébként hideg időjárásról ismert amerikai Maine államban is gazdálkodók jelentkeztek be arra, hogy a felmelegedő éghajlati viszonyok miatt, szívesen kipróbálnák magukat a bortermelésben.

Fellendül a bor online kereskedelme is

 

Idén tovább nőhet a borok online kereskedelemben bonyolított forgalma. Például az USA 44 tagállamában számíthatnak arra a fogyasztók, hogy a pincészetek közvetlenül az otthonokba szállítják a termékeket. Figyelemre méltó, hogy ezzel szemben csak 14 államban lehet import borokat rendelni, azaz a legtöbb amerikai fogyasztó elsősorban hazai termelésű borhoz férhet hozzá online rendeléssel.

 

A legnagyobb kereskedőházak a maguk módján szintén beszálltak az online borbizniszbe. A JD.com Kína második legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, a minőségi borok vásárlóinak extra szállítási szolgáltatásokat biztosít, kiegészítő ajándékokkal dobja fel a rendelt csomagok tartalmát.

 

A Vivino boros applikáció mögött álló cég pedig azt a célt tűzte ki, hogy olyan legyen a borkereskedelemben, mint az Amazon az online piactéren.

 

Az alig 50 dolláros tagsági díj ellenében tetszőleges pontra kérhető ingyenes kiszállítása a minőségi borválogatásoknak, akár a céggel partnerségre lépő kereskedésekbe is.

Nő a pezsgőfogyasztás

 

2018-ban a leghíresebb, elsősorban francia pezsgőmárkák iránti keresletnövekedésre lehet számítani. Az Alsace, Burgundi, Bordeaux és más brandek ismét jól csengő nevekké váltak a buborékos italt kedvelők körében, de a spanyol Cava is az erősödés jeleit mutatja. A legnagyobb pezsgőházak növelik a kínált mennyiséget, de a jelek szerint gondosan ügyelnek arra, hogy a friss készítmények mellett kaphatók legyenek a már sikeres, régebbi pezsgők is.

A borkultúrában mind nagyobb szerep jut a kultúrának

 

A borkóstolás új trendje alakulhat ki néhány éven belül. Már nem a szűk pincék lesznek annak terepei, hanem olyan helyszínek, amelyek a bor mellett kulturális élményeket is kínálnak.

 

Más a kóstolás élménye egy bordeaux-i kastélyban, egy burgundiai szőlőszedésen vagy hasonló helyszínen. Természetesen az ilyen kalandokat csak a tehetősebb fogyasztók engedhetik meg maguknak, mégis arra lehet számítani, ennek kapcsán új kóstolási-fogyasztási irányzat erősödhet meg a bor világában.

A szőlőültetvényekre is jönnek a robotok

 

A Rothschild-család birtokában lévő ültetvények némelyikén már megjelentek azok a programozott robotok, amelyek önállóan is képesek elvégezni például a gyomirtást. Az egyik ültetvény igazgatója azt mondta, a robotok megjelenése a bortermelésben a zöld jövő része.

 

Egy másik példa Portugáliához köthető. A VineScout nevű, mesterséges intelligenciával felszerelt robotot egy családi borászatban fogják először kipróbálni 2018-ban. Az egység feladata, hogy figyelemmel kísérje a készülő bor paramétereit, például a hőmérsékletét. Ha a robot sikeresen vizsgázik, 2019-ben gyártója kereskedelmi forgalomba is szeretné bevezetni, nagyjából 15 ezer dolláros (kb. 4 millió forint) áron.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok