FIGYELNI A MINŐSÉGRE ÉS A VENDÉGRE - KISKŐRÖSI BORLOVAGOK VILLÁNYBAN

FIGYELNI A MINŐSÉGRE ÉS A VENDÉGRE - KISKŐRÖSI BORLOVAGOK VILLÁNYBAN

A borlovagok hagyományos szakmai útjukat az idén a villányi borvidékre szervezték. Béleczki Mihály, a Gondűző Borlovagrend nagymestere gondos szervezéssel készítette elő a programot, a húszfős csapat részére. Három pincészetet látogattak meg, ahol kedves fogadtatásban volt része a kőrösi borlovagoknak.

- Részben személyes ismeretségem alapján választottam ki vendéglátóinkat, másrészt Szűcs Gyula baráti kapcsolatának köszönhetően tettünk látogatást a Wunderlich Pincészetben- mondja a nagymester. – Nagyszerű borokat kóstoltunk, itt például remek Merlot és nagyon finom Syrah borral is kínáltak.
Ez egy igen ritka fajta hazánkban.

- Egy francia szőlőről van szó, ami valóban nagyon ritka felénk éppen az érzékenysége miatt. Nagyon fagyérzékeny, de érdekes ízvilágú vörösbor. Nekünk még új, mostanában kezd elterjedni, választékbővítési céllal. Különleges bor, bár megjegyzem, szerintem a Cabernet-k többet tudnak.

Volt egyébként a Kiskőrösi Kadarka borversenyen is már Syrah bor. A Wunderlich Pincészet csodálatos háromszintes létesítmény, a teraszáról fantasztikus panorámával. Innen a Bock pincészetbe mentünk, ahol főként fehérborokat ízlelhettünk. Chardonnay-t, Rajnai Rizlinget, de nagyon szép rozéval, cabernet-vel, cuvie-vel is találkoztunk. Polgár Zoltánnál a pincészet híres Schiller borát kóstoltuk és itt is volt már Syrah.

Milyenek a villányi pincék?
- Vendéglátásra, csoportok fogadására kialakított, impozáns épületek a legkorszerűbb technológiával felszerelve. Nyilván ki-ki erejéhez mérten alkotta meg és fejleszti, hiszen van, aki mögött komoly befektetői tőke áll, más csak lépésről lépésre tud haladni, mindig kicsit többet vállalva.

Szó esett a technológiáról. Miben más?
- Bebizonyosodott, hogy a bogyózott kék cefrét hűteni kell, mielőtt erjesztésre kerül. No persze egy ilyen készülék legalább tízmillió forint és a hideg energiát előállító rendszer is sokba kerül. A technológiában ők sokkal előbb vannak, mint mi és a fajtaválasztásuk is kiváló, nem beszélve a terméskorlátozásról.

50-70 mázsát termelnek egy hektáron, hozzáteszem, nekik megéri leválogatni. Mi is elindulhatnánk ezen az úton, de egyelőre nincs, aki megfizesse. A mennyiségi versenyben pedig az olaszok miatt nem vagyunk ütőképesek. Ott az időjárás is sokkal kegyesebb és a támogatásuk is jelentős.

Miért éri meg leválogatni a tőkéről a szőlőt a villányiaknak?
- A villányi bor palackja kedvezményes áron is 3500 forint, de átlagosan 5-6 ezer forintot kérnek érte. A komolyabb pincészetekben lehet trezorokat váltani 80 ezer forint feletti vásárlásnál. Bizony láttunk olyan trezort, amiben egymillió forint feletti összegben sorakoztak a palackok.

Van jövője a borturizmusnak felénk?
- Feltétlenül. Én ebben látom a jövőt. Jó helyen vagyunk és nagyszerű példákkal igazolhatjuk, hogy tudunk itt is minőséget termelni. Szerencsére már Frittmann János is arról számolhat be, hogy nem győzi a csoportokat fogadni és azért szép kiskőrösi törekvések is vannak a borturizmus fellendítésére, ha csak az István Borház népszerűségét említem. Kulcsszó a minőség és kellő figyelemmel, akarattal szerintem nagy csodákra lehetünk képesek.

A Borok Háza ajtaján lakat van. Nem lehetne része a borturizmusnak?
- Azzá kellene válnia valamilyen úton-módon, bár éppen a napokban hallottam, hogy a Magyar Borok Háza is bezárt Pesten. Pedig ezeken a helyeken teljes a választék és nagy szerepük lenne a borok ajánlásában, ismertetésében. Sajnos, városunkban nagy volt a közömbösség, pedig óriási erőfeszítések árán indult annak idején. Büszke vagyok arra kiskőrösiként, hogy van vincellérképzés nálunk és elképzelhetőnek tartanám, hogy a Borok Háza bekapcsolódjon a borászképzésbe.

Mostanában elég zsúfoltak a borlovagrend programjai.
- Valóban sok helyen megfordultunk az utóbbi időben. Ha nem is teljes létszámban, de képviselettel ott voltunk Soltvadkerten a Zászlósborok szentelésén, a keceli Ehető Virágok Fesztiválján, Badacsonyban a Kéknyelű Virágzás Ünnepén, Lillafüreden a Szőlővirágzás Ünnepén. Most egy kis szünet következik, de a szüret kezdetével ismét lesz feladatunk és a kőrösi szüreti fesztivál is itt van a nyakunkon.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok