Hamarabb lesz újbor idén – megkezdődtek a szüreti munkák a Mátrai borvidéken
A május közepi jégeső idén komolyan sújtotta a Mátrai borvidéket, 100 millió forint feletti kárról és számos termőterület teljes pusztulásáról szóltak az első beszámolók.
Szerencsére a borvidék egyes területei átvészelték a időjárási viszontagságokat, és a szüreti időszak kezdetével már láthatóvá vált, milyen termésre számíthatunk idén a Mátrában. A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok azon területei, melyeket elkerült a jégkár, mennyiségben és minőségben is a korábbi évekhez hasonló termést mutatnak, ugyanakkor az elmúlt hetek szokásosnál is melegebb időjárása miatt itt is hamarabb meg kellett kezdeni a szüreti munkálatokat. Ennek eredményeképp várhatóan az újborok is korábban készülhetnek el.
Az idei év időjárása nem kímélte a Mátrai borvidéket. Először a rendkívül hideg téli időszak miatt fagyott ki sok szőlőtőke, majd május folyamán két alkalommal is komoly jégeső zúdult a területre, melynek következtében egyes termőterületeken a hajtások 90-100%-a is megsemmisült. Ennek fényében az idei évben talán még fontosabb, hogy megfelelő szakértelemmel végezzék a borkészítés egyik legfontosabb tevékenységét, a szüretelést.
A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok területein augusztus elejétől kezdve például minden egyes nap próbaszüretet végeznek, melynek eredményeit az összes fajta tekintetében elemzik és tárolják, így határozva meg a szüret legideálisabb időpontját. A borászat szakemberei többek között a savtartalmat, a cukorfokot, az ízt és az illatot is vizsgálják, majd ennek megfelelően döntik el, hogy melyik dűlőn pontosan mikor kell leszedni az egyes szőlőfajtákat. Ez a módszer ugyan komoly energiát és szakértelmet igényel a borászattól, de csak így érhető el, hogy a lehető legjobb alapanyagból készülhessenek a Dubicz borok.
A jégeső mellett a nagy nyári meleg is befolyásolta az idei szüretet: a magas hőmérséklet egyrészről jót tesz a cukorfoknak, másrészről viszont égeti a savakat, így ilyen esetekben fokozottan kell figyelni a cukor-sav-alkohol egyensúlyra. E miatt a Dubicz Borászatnál például egyes fehér és korán érő kék szőlőfajtáknál akár 10-14 nappal is előrébb került a szüret időpontja. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb kóstolhatjuk majd meg idén az újborokat.
„A Dubicz Borászat termőföldjeit szerencsére túlnyomórészt elkerülte a májusi jégeső pusztítása, ugyanakkor a mi dűlőink közel 10%-a szintén komolyabb károkat szenvedett. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy a szüreti munkálatokat a lehető legnagyobb szakértelemmel és pontossággal végezzük. Összességében úgy látjuk, hogy a megmaradt területeinken kifejezetten jó minőségű lett a termés, és mennyiségi problémáink sem lesznek a legtöbb általunk művelt fajtánál” – mondta el a szüreti munkák kapcsán gondolataitDunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa.
A szüretelés idejének meghatározása természetesen nem minden fajta esetében ugyanolyan kritikus. Egyes, kevésbé érzékeny szőlőfajtáknál pár napos csúszás nem okoz komoly minőségromlást, míg például a sauvignon blanc esetében szinte napra pontosan érdemes meghatározni a szüret ideális időpontját. A Dubicz Borászat egyik legkeresettebb, sauvignon blanc borának a titka például pont az, hogy a szőlőt három-négy fázisban szüretelik: először enyhén érett stádiumban a savak miatt, majd ízre, aromákra és illatra is közepesen érett állapotban, végül pedig túléretten a cukortartalom miatt. Csak ezt követően házasítják össze a bort, hogy minden szempontból tökéletes ízvilágú bor készülhessen.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.