HARC A PARAFADUGÓÉRT

2007-10-24 | www.mti.hu
HARC A PARAFADUGÓÉRT

A portugál fővárostól keletre tartó turista különös fákra lesz figyelmes a spanyol határig terjedő Alentejo régión áthajtva. Az autópályát mindkét oldalon félig lecsupaszított törzsű fákból álló ültetvények szegélyezik, jelezve, hogy szeptemberben lezajlott az idei parafaszüret: a paratölgyek egy részét 2 méter magasságig megfosztották 5-8 centiméter vastag kérgüktől.

A csupasz törzsre a "szüretelők" évszámot mázoltak: 2007 után legkorábban 9-10 év múltán lehet az idén kéregtelenített fákról parafát hántani. Ennyi idő kell a fának ahhoz, hogy újabb, iparilag hasznosítható vastagságú kérget növesszen.

A paratölgy (Quercus suber) a dél-portugáliai Alentejo régió legfontosabb gazdasági növénye az olajfa és a szőlő mellett. Mintegy 700 ezer hektáron állnak errefelé örökzöld paratölgyfák, hektáronként 80-120 példány. Ez a Föld paratölgy állományának csaknem egyharmada - és Portugália féltve őrzött kincse. Egy példány kivágásához hatósági engedélyre van szükség. A suber faj ugyanis - akárcsak a Quercus nemzetséghez tartozó többi tölgy - csak lassan növekszik. Törzse 20-25 éves korban éri el a 70 centiméteres kerületet; legkorábban ekkor lehet először lehántani a fa kérgét. A borászatban használatos dugók gyártásához azonban finom pórusú parafa szükséges, ilyent pedig csak a fa 40 éves korában esedékes harmadik szüret eredményez.

Portugáliában tervszerűen folyik újabb és újabb paratölgyesek telepítése: jellemző, hogy az 1998. évi lisszaboni Expo területét átszelő sétányok mentén is paratölgyeket látott e sorok írója. Ezzel párhuzamosan erősödnek az aggályok a pár évtizede még nélkülözhetetlennek tartott parafa dugó jövőjéért. Az ok: Európában egyre több bortermelő és -palackozó áll át alternatív dugókra. Az évente a világon palackozott 17 milliárd üveg borból ma még 70 százalékot parafából készült dugóval zárnak le, ám az arány folyamatosan csökken. Terjednek a műanyagból vagy üvegből készült dugaszok, feljövőben van a csavarzáras megoldás, sőt - horribile dictu - a sörösüvegekről jól ismert koronazár is.

Alternatívák keresésére a TCA késztette a borászokat: ez nem más, mint a 2,4,6 triklór-aniszol nevű vegyület, amely a boron érződő "pimpós" íz első számú okozója. Vegyészeti vizsgálatok kiderítették, hogy a TCA bizony a rossz minőségű parafából, illetve az abból készült dugóból kerül át a borba és teszi tönkre annak élvezetét. Az Európai Unió becslése szerint a 90-es években csak Európában évi 500 millió euró értékű bor romlott meg a TCA miatt.

A portugálok levonták a tanulságokat, s az ország mintegy 300 parafatermelője átfogó minőségellenőrző és -javító intézkedéseket foganatosított. A cégek 1999 és 2002 között több pénzt fektettek be a fenti lépésekbe, mint korábban ötven év alatt. Ennek eredményeként ma mindenütt cementpadlón tárolják a parafa táblákat, szállításukhoz nemesacél lemezeket használnak, és gondosabban válogatják ki a selejtet. Így például a talajhoz közeli, mintegy tenyérnyi széles tölgykérget még a szüretkor eltávolítják: ebből dugó nem, csakis granulátum készülhet, amelyet padlók vagy hangszigetelő falak készítéséhez használnak fel.

A borászok egyelőre szkeptikusak a portugál parafatermelők erőfeszítései láttán. Sokuk komolyan gondolkozik az alternatív dugókra való végleges átálláson, dacára annak, hogy független amerikai laboratóriumokban végzett vizsgálatok igazolták: 2001 óta 80 százalékkal csökkent a portugál parafával lezárt palackokban tárolt borok TCA-terhelése. A korábbi, literenként átlagosan 4 nanogramm TCA szintje 1 nanogramm alá csökkent, ami már nem éri el az érzékelhető mennyiséget - bizonygatta egy lisszaboni újságnak Carlos de Jesus, a világ legnagyobb parafatermelő cégének, az Amorimnak a menedzsere.

A parafa dugók gyártói ellentámadásba mentek át. Meggyőződésük szerint az alternatív dugók nagyobb veszélyt jelentenek a borra, mint azt eddig feltételezték. Ausztráliai tanulmányok kimutatták, hogy az olcsó műanyag dugók elősegítik a borok oxidációját és kellemetlen mellékízek kialakulását. A csavarzárak viszont redukciós folyamatokat indítanak el, amelyek ártanak a bor aromájának, s végül akár záptojásra emlékeztető ízt okozhatnak. Az efféle hibák ma már gyakrabban fordulnak elő, mint a parafa által okozott "pimpó" - állítják a hagyományos dugó szószólói.

Végső érvük az ökológia. A parafa ugyanis a természet terméke, amelyet hántás után 100 százalékig feldolgoznak - még a fakéreg porát is. Egy-egy fáról átlagosan 60 kilogramm parafát fejtenek le szüretkor, ebből mintegy 4000 dugó készül. Mindegyik dugó jelentős mennyiségű széndioxidot köt le. Aki tehát napi két pohár bort iszik meg, s e célból évente 120 parafa dugós borospalackot nyit fel, az 1,183 kilogramm széndioxidtól kíméli meg a Föld légkörét azzal, hogy ösztönzi a paratölgyesítést - állítja brosúrájában az Apcor, a portugál parafa termelők szövetsége.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»