Hódítóútra készül a generosa

2017-05-22 | Hírszerkesztő

A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésű fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kuta­tóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon.

Hódítóútra készül a generosa

A fajtában sajátos potenciál rejlik, de ahhoz, hogy ezt megfelelően kiaknázhassák a hazai borászatok, mint minden új fajta esetében, a generosánál is ki kell dolgozni az optimális szőlőtermesztési és borkészítési technológiát, és eldönteni, hogy milyen stílusú bort érdemes készíteni belőle – hangzott el a konferencia bevezetőjében. 



Bár az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből létrehozott borszőlőt sokáig illatos, könnyű fajtaként tartották számon, mára kiderülni látszik, hogy jól érlelhető, testes bort is képes adni, s mint ilyen, akár a legendás francia fajtákkal is felveheti a versenyt. „A generosát a chablis-i borokhoz szeretnénk pozícionálni, amelyek fő összetevője a chardonnay” – jegyezte meg Keresztes József, a szakmai nap szervezésében részt vevő Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.

A Soltvad­kerten gazdálkodó Frittmann János szerint is óriási lehetőség rejlik a generosában, ezért törekedni kell a népsze­rűsítésére. Bora a palackban jól bírja az érlelést, egyébként pedig sokféle borkezelési tech­nológiára alkalmas. A Frittmann Pincé­szet 2004-ben telepítette generosaültetvényét, s az első szüretet követően hároméves megfigyelés után hozták forgalomba a fajta borát, amivel a gasztronómiába is sikerült beke­rülniük. Különleges ízvilága miatt sokan megszerették, és ma már keresik a bort, amiből reduktív és hordós érlelésű tételt is készít a pincészet. Frittmann János szerint bár a generosa gazdag illata ha­sonlít a piros traminiéhoz, ennek ellenére a készítését nem sza­bad az illatos / muskotályos boroknál megszokott irányba elvinni: borát egyedi, más fajtékához nem hasonlítható ízében érdemes meg­tartani.

A konferencia résztvevői – kutatók, borászok és médiaszakemberek – egyetértettek abban, hogy mára a generosa szőlőként és borként is egyértelműen bebizonyította, érdemes vele komolyan foglalkozni – így a piaci megjelenését és marketingjét illetően is elérkezett az idő a borvidékeken átívelő, közös gondolkodásra. A főbb irányok és a részletek kidolgozása ezután következik, a javaslatok között mindenesetre elhangzott a minőséget jelző minimum ár meghatározása, illetve a generosa védjegy vagy akár az egységes palack bevezetése is.

A IV. Generosa Szakmai Naphoz kapcsolódóan – immár negyedik alkalommal – a fajta borversenyét is megrendezték. Az első három helyen a Frittmann Testvérek (Generosa fahordós 2016, Kunsági borvidék), az Eszesvin (Generosa 2016, Kunsági borvidék) és a Szemerey Pince (Generosa 2016, Hajós-bajai borvidék) borai végeztek, de a versenyen a Móri borvidékről a Sáfrán Pince és a Molnár Borház 2016-os generosái is kiemelkedően szerepeltek.

-----------------------------------

Háttér:

A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán, majd a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András, 1976 óta pedig Dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértéke­lések. Kedvező tulajdonságai alapján a hibridek közül a K.15-ös emelkedett ki, amely 2004­-ben kapott állami minősítést generosa néven. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.

További Hírek

„Tegyük a Tokajit nemzetünk borává!” - 15 éves a Béres Szőlőbirtok
„Tegyük a Tokajit nemzetünk borává!” - 15 éves a Béres Szőlőbirtok
2017-05-24

„...legyen ez a hely a szív megvidámítója, a találkozás alkalma, az egység és a béke szolgálója!” - ezekkel a szavakkal üdvözölte Béres Klára az egybegyűlt ünneplőket a tizenötödik jubileum alkalmából.

Nincs többé közöttünk a hazai borkultúra ikonikus alakja - Meghalt Konyári János
Nincs többé közöttünk a hazai borkultúra ikonikus alakja - Meghalt Konyári János
2017-05-23

Ma hajnalban, hosszan tartó betegség után elhunyt Konyári János balatonboglári borász. Az ország egyik legszebb pincészetének létrehozója, a Dél-Balatoni borvidék egyik felvirágoztatója 2008-ban nyerte el az „Év Bortermelője Magyarországon” címet.

Délfrancia hangulat Villányban
Délfrancia hangulat Villányban
2017-05-23

A villányi Gere Attila Pincészetnél, a Gere Birtokon június 9-10. között ismét megrendezik – ezúttal már hatodik alkalommal – a Gere Jazz Fesztivált.

Hódítóútra készül a generosa
Hódítóútra készül a generosa
2017-05-22

A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésű fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kuta­tóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon.

Rendkívüli jégkár a Mátrában
Rendkívüli jégkár a Mátrában
2017-05-19

Húsz perc alatt okozott egymilliárd forint kárt a Mátrai borvidék borászainak a múlt heti jégeső, de ez pusztán az idei kár. Az elvert szőlő jövőre is csak fél termést hoz – nyilatkozta Ludányi József, akinek csak a friss telepítését tépázta meg a jég. A mátrai borász szerint a gazdák majd felvásárlással próbálkoznak, hogy kihasználják a kapacitásaikat, de ilyenkor fölmegy a szőlő ára, és a hitel is drága.

Májusi eső aranyat hoz
Májusi eső aranyat hoz
2017-05-19

Az elmúlt napokban több nemzetközi borverseny is közzétette idei rangadójának eredményeit. Talán már nem is meglepő, hogy a magyar borok ismét kiemelkedően szerepeltek a legnevesebb versenyeken.

Júliustól egyedi koktél kínálattal várja utasait az Air France légitársaság La Premiére osztálya.
Júliustól egyedi koktél kínálattal várja utasait az Air France légitársaság La Premiére osztálya.
2017-05-19

A francia légitársaság újabb exkluzív fedélzeti szolgáltatás bevezetésével kedveskedik a La Premiére osztály utasoknak, júliustól ugyanis Colin Peter Field - a párizsi Ritz hotel vezető bartendere - által dedikált koktélkínálattal bővítik a Boeing 777-300 és az Airbus A380 járatainak repertoárját.

Újra itt vannak a rókaszínű borok
Újra itt vannak a rókaszínű borok
2017-05-17

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó.

Magyar borszakíró kapta a horvát Arany Tollat
Magyar borszakíró kapta a horvát Arany Tollat
2017-05-17

A Horvát Idegenforgalmi Közösség által 2005-ben alapított és évente adományozott Zlatna penkala (Arany Toll) díjat a Horvátország és a horvát turisztikai lehetőségek Magyarországon kifejtett népszerűsítéséért az idén Győrffy Zoltánnak, a Pécsi Borozó, valamint a Borászati Füzetek főszerkesztőjének, a Magyar Borszakírók Köre egyik ügyvivőjének adományozták.

 

Pannon Borrégió Top25 – 2017-ben tizedszer!
Pannon Borrégió Top25 – 2017-ben tizedszer!
2017-05-14

A Dél-Dunántúl legnagyobb szabású borfesztiválját rendezik meg június 10-én a pécsi Littke Pezsgőházban, amikor a tizedik Pannon Borrégió Top25 borverseny győztesei mellett a korábbi kilenc év nyertes borászaival is találkozni lehet majd. Több mint 50 borászat top-borait kóstolhatja meg a borkedvelő publikum ezen a délutánon, köztük azokat az idei bajnokokat, amelyeket a május 22-én megrendezendő borversenyen választ majd ki a szakértő zsűri.

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2015
Villányi 2=3 hétköznapok 2015
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2017-01-01 2017-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Carpe Diem csomag
Carpe Diem csomag
Kényeztető pihenés a villányi Bock Hotel Ermitage-ban!
Akció ideje: 2017-01-02 2017-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 84.600 Ft/2 fő/2 éj-től

Programok

Fröccsözön 2017 Fröccsözön 2017
2017 June 24
Kadarka Szalon Kadarka Szalon
2017 June 24 -
2017 June 25
ChardonnÉJ 2017 ChardonnÉJ 2017
2017 June 24
XXI. Egri Bikavér Ünnep XXI. Egri Bikavér Ünnep
2017 July 06 -
2017 July 09
Bor, mámor, Bénye 2017 Bor, mámor, Bénye 2017
2017 July 06 -
2017 July 09
RozéMaraton 2017 RozéMaraton 2017
2017 July 15

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»