Hódítóútra készül a generosa

2017-05-22 | Hírszerkesztő

A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésű fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kuta­tóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon.

Hódítóútra készül a generosa

A fajtában sajátos potenciál rejlik, de ahhoz, hogy ezt megfelelően kiaknázhassák a hazai borászatok, mint minden új fajta esetében, a generosánál is ki kell dolgozni az optimális szőlőtermesztési és borkészítési technológiát, és eldönteni, hogy milyen stílusú bort érdemes készíteni belőle – hangzott el a konferencia bevezetőjében. 



Bár az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből létrehozott borszőlőt sokáig illatos, könnyű fajtaként tartották számon, mára kiderülni látszik, hogy jól érlelhető, testes bort is képes adni, s mint ilyen, akár a legendás francia fajtákkal is felveheti a versenyt. „A generosát a chablis-i borokhoz szeretnénk pozícionálni, amelyek fő összetevője a chardonnay” – jegyezte meg Keresztes József, a szakmai nap szervezésében részt vevő Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.

A Soltvad­kerten gazdálkodó Frittmann János szerint is óriási lehetőség rejlik a generosában, ezért törekedni kell a népsze­rűsítésére. Bora a palackban jól bírja az érlelést, egyébként pedig sokféle borkezelési tech­nológiára alkalmas. A Frittmann Pincé­szet 2004-ben telepítette generosaültetvényét, s az első szüretet követően hároméves megfigyelés után hozták forgalomba a fajta borát, amivel a gasztronómiába is sikerült beke­rülniük. Különleges ízvilága miatt sokan megszerették, és ma már keresik a bort, amiből reduktív és hordós érlelésű tételt is készít a pincészet. Frittmann János szerint bár a generosa gazdag illata ha­sonlít a piros traminiéhoz, ennek ellenére a készítését nem sza­bad az illatos / muskotályos boroknál megszokott irányba elvinni: borát egyedi, más fajtékához nem hasonlítható ízében érdemes meg­tartani.

A konferencia résztvevői – kutatók, borászok és médiaszakemberek – egyetértettek abban, hogy mára a generosa szőlőként és borként is egyértelműen bebizonyította, érdemes vele komolyan foglalkozni – így a piaci megjelenését és marketingjét illetően is elérkezett az idő a borvidékeken átívelő, közös gondolkodásra. A főbb irányok és a részletek kidolgozása ezután következik, a javaslatok között mindenesetre elhangzott a minőséget jelző minimum ár meghatározása, illetve a generosa védjegy vagy akár az egységes palack bevezetése is.

A IV. Generosa Szakmai Naphoz kapcsolódóan – immár negyedik alkalommal – a fajta borversenyét is megrendezték. Az első három helyen a Frittmann Testvérek (Generosa fahordós 2016, Kunsági borvidék), az Eszesvin (Generosa 2016, Kunsági borvidék) és a Szemerey Pince (Generosa 2016, Hajós-bajai borvidék) borai végeztek, de a versenyen a Móri borvidékről a Sáfrán Pince és a Molnár Borház 2016-os generosái is kiemelkedően szerepeltek.

-----------------------------------

Háttér:

A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán, majd a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András, 1976 óta pedig Dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértéke­lések. Kedvező tulajdonságai alapján a hibridek közül a K.15-ös emelkedett ki, amely 2004­-ben kapott állami minősítést generosa néven. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.

További Hírek

Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
2018-05-03

Huszonnegyedszerre nyitja meg kapuit májusban a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. A Villányi Borvidék leghangulatosabb falucskájába több ezer látogatót várnak.

Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
2018-05-02

Nem csak pazar panorámája, különlegesen finom borai miatt kitűnő úti cél a Tokaji borvidék: a Béres Szőlőbirtokhoz tartozó Lőcse-dűlő felnőttek és gyerekek kedvenc kirándulóhelye lehet. A Birtokon létesített A szőlőművelő ember és a természet elnevezésű tanösvényen végigkísérhetjük a szőlő „életét”, megismerhetjük termesztésének, gondozásának és feldolgozásának valamennyi fázisát, miközben a vulkanikus kőzetekről és az itt élő állatokról, növényekről is sok érdekességet megtudhatunk.

Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
2018-05-01

Eseménydús hónapot tudhat maga mögött a Villányi borvidék. Mint minden évben áprilisban, idén is megrendezésre kerültek a nagy hagyományokkal bíró, mind a gazdák mind a szakmai plénum előtt komoly értéket képviselő borversenyek. Ahogy a borvidék 1 egység, de két kisebb, meghatározó térség, úgy a versenyekből is körzetenként 1-1 kerül megszervezésre ebben az időszakban.

Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
2018-04-27

Idén májusban és júniusban a KLM különleges borokkal várja a World Business Class utasait. A palackokat az amszterdami Rijksmuseum festményeit ábrázoló címkékkel látta el a légitársaság, amelyhez öt tavaszi témájú festményt választott öt holland művésztől.

 

2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2018-04-27

Múlt és jelen: Debrecen szőlőskertje - egy újjáéledő borvidék

Szent György-hegy hajnalig
Szent György-hegy hajnalig
2018-04-25

Június 2-ára egy olyan programot álmodtunk meg, melynek résztvevői a Szent György-hegy pincéi, a telihold, a Balaton és a napfelkelte.

Szekszárdi Nyitott Pincék
Szekszárdi Nyitott Pincék
2018-04-24

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

Tállyai Bormajális
Tállyai Bormajális
2018-04-23

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére - ha szereted a tállyai bort, ezt neked találták ki!

Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
2018-04-23

Élményturizmus Akadémia sorozattal bővíti kínálatát a Zsigmond Király Egyetem.

BorZsongás Villányban!
BorZsongás Villányban!
2018-04-23

Már tizenharmadik alkalommal készülünk a Villányi borvidék pezsgő, barátságos fesztiváljára a BORZSONGÁSRA.

Programok

11. Ördögkatlan Fesztivál 11. Ördögkatlan Fesztivál
2018 July 31 -
2018 August 04
Debreceni Bor- és Jazznapok Debreceni Bor- és Jazznapok
2018 August 02 -
2018 August 05
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Cseh Sörkert Cseh Sörkert
2018 August 07 -
2018 August 20
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15
Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival
2018 October 12 -
2018 October 14

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»