Hódítóútra készül a generosa

2017-05-22 | Hírszerkesztő

A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésű fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kuta­tóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon.

Hódítóútra készül a generosa

A fajtában sajátos potenciál rejlik, de ahhoz, hogy ezt megfelelően kiaknázhassák a hazai borászatok, mint minden új fajta esetében, a generosánál is ki kell dolgozni az optimális szőlőtermesztési és borkészítési technológiát, és eldönteni, hogy milyen stílusú bort érdemes készíteni belőle – hangzott el a konferencia bevezetőjében. 



Bár az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből létrehozott borszőlőt sokáig illatos, könnyű fajtaként tartották számon, mára kiderülni látszik, hogy jól érlelhető, testes bort is képes adni, s mint ilyen, akár a legendás francia fajtákkal is felveheti a versenyt. „A generosát a chablis-i borokhoz szeretnénk pozícionálni, amelyek fő összetevője a chardonnay” – jegyezte meg Keresztes József, a szakmai nap szervezésében részt vevő Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.

A Soltvad­kerten gazdálkodó Frittmann János szerint is óriási lehetőség rejlik a generosában, ezért törekedni kell a népsze­rűsítésére. Bora a palackban jól bírja az érlelést, egyébként pedig sokféle borkezelési tech­nológiára alkalmas. A Frittmann Pincé­szet 2004-ben telepítette generosaültetvényét, s az első szüretet követően hároméves megfigyelés után hozták forgalomba a fajta borát, amivel a gasztronómiába is sikerült beke­rülniük. Különleges ízvilága miatt sokan megszerették, és ma már keresik a bort, amiből reduktív és hordós érlelésű tételt is készít a pincészet. Frittmann János szerint bár a generosa gazdag illata ha­sonlít a piros traminiéhoz, ennek ellenére a készítését nem sza­bad az illatos / muskotályos boroknál megszokott irányba elvinni: borát egyedi, más fajtékához nem hasonlítható ízében érdemes meg­tartani.

A konferencia résztvevői – kutatók, borászok és médiaszakemberek – egyetértettek abban, hogy mára a generosa szőlőként és borként is egyértelműen bebizonyította, érdemes vele komolyan foglalkozni – így a piaci megjelenését és marketingjét illetően is elérkezett az idő a borvidékeken átívelő, közös gondolkodásra. A főbb irányok és a részletek kidolgozása ezután következik, a javaslatok között mindenesetre elhangzott a minőséget jelző minimum ár meghatározása, illetve a generosa védjegy vagy akár az egységes palack bevezetése is.

A IV. Generosa Szakmai Naphoz kapcsolódóan – immár negyedik alkalommal – a fajta borversenyét is megrendezték. Az első három helyen a Frittmann Testvérek (Generosa fahordós 2016, Kunsági borvidék), az Eszesvin (Generosa 2016, Kunsági borvidék) és a Szemerey Pince (Generosa 2016, Hajós-bajai borvidék) borai végeztek, de a versenyen a Móri borvidékről a Sáfrán Pince és a Molnár Borház 2016-os generosái is kiemelkedően szerepeltek.

-----------------------------------

Háttér:

A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán, majd a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András, 1976 óta pedig Dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértéke­lések. Kedvező tulajdonságai alapján a hibridek közül a K.15-ös emelkedett ki, amely 2004­-ben kapott állami minősítést generosa néven. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok