Hódítóútra készül a generosa

2017-05-22 | Hírszerkesztő

A generosában megvan az a lehetőség, hogy üde, ropogós, reduktív bort adjon, ugyanakkor ez a remek adottságokkal bíró magyar nemesítésű fajta akár testesebb, érleltebb tételek készítésére is alkalmas – ez volt a szakemberek egybehangzó véleménye a Szőlészeti és Borászati Kuta­tóintézet Kecskeméti Kutatóállomásán megtartott IV. Generosa Szakmai Napon.

Hódítóútra készül a generosa

A fajtában sajátos potenciál rejlik, de ahhoz, hogy ezt megfelelően kiaknázhassák a hazai borászatok, mint minden új fajta esetében, a generosánál is ki kell dolgozni az optimális szőlőtermesztési és borkészítési technológiát, és eldönteni, hogy milyen stílusú bort érdemes készíteni belőle – hangzott el a konferencia bevezetőjében. 



Bár az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből létrehozott borszőlőt sokáig illatos, könnyű fajtaként tartották számon, mára kiderülni látszik, hogy jól érlelhető, testes bort is képes adni, s mint ilyen, akár a legendás francia fajtákkal is felveheti a versenyt. „A generosát a chablis-i borokhoz szeretnénk pozícionálni, amelyek fő összetevője a chardonnay” – jegyezte meg Keresztes József, a szakmai nap szervezésében részt vevő Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára.

A Soltvad­kerten gazdálkodó Frittmann János szerint is óriási lehetőség rejlik a generosában, ezért törekedni kell a népsze­rűsítésére. Bora a palackban jól bírja az érlelést, egyébként pedig sokféle borkezelési tech­nológiára alkalmas. A Frittmann Pincé­szet 2004-ben telepítette generosaültetvényét, s az első szüretet követően hároméves megfigyelés után hozták forgalomba a fajta borát, amivel a gasztronómiába is sikerült beke­rülniük. Különleges ízvilága miatt sokan megszerették, és ma már keresik a bort, amiből reduktív és hordós érlelésű tételt is készít a pincészet. Frittmann János szerint bár a generosa gazdag illata ha­sonlít a piros traminiéhoz, ennek ellenére a készítését nem sza­bad az illatos / muskotályos boroknál megszokott irányba elvinni: borát egyedi, más fajtékához nem hasonlítható ízében érdemes meg­tartani.

A konferencia résztvevői – kutatók, borászok és médiaszakemberek – egyetértettek abban, hogy mára a generosa szőlőként és borként is egyértelműen bebizonyította, érdemes vele komolyan foglalkozni – így a piaci megjelenését és marketingjét illetően is elérkezett az idő a borvidékeken átívelő, közös gondolkodásra. A főbb irányok és a részletek kidolgozása ezután következik, a javaslatok között mindenesetre elhangzott a minőséget jelző minimum ár meghatározása, illetve a generosa védjegy vagy akár az egységes palack bevezetése is.

A IV. Generosa Szakmai Naphoz kapcsolódóan – immár negyedik alkalommal – a fajta borversenyét is megrendezték. Az első három helyen a Frittmann Testvérek (Generosa fahordós 2016, Kunsági borvidék), az Eszesvin (Generosa 2016, Kunsági borvidék) és a Szemerey Pince (Generosa 2016, Hajós-bajai borvidék) borai végeztek, de a versenyen a Móri borvidékről a Sáfrán Pince és a Molnár Borház 2016-os generosái is kiemelkedően szerepeltek.

-----------------------------------

Háttér:

A generosa az ötvenes években született a Móri borvidéken a piros tramini és az ezerjó fajták keresztezéséből Bíró Károly nemesítő munkája nyomán, majd a hibridek a kecskeméti kutatóállomásra kerültek, ahol Kurucz András, 1976 óta pedig Dr. Hajdu Edit vezetésével folytak a kiértéke­lések. Kedvező tulajdonságai alapján a hibridek közül a K.15-ös emelkedett ki, amely 2004­-ben kapott állami minősítést generosa néven. Bőtermő, bírja a szélsőséges időjárást, magas cukorfokra képes, bora illatos, íze zamatos, de visszafogott. A szőlőfajta telepítése az utóbbi években kapott nagyobb lendületet, jelenleg 400 hektáron termesztik, főként a Hajós-bajai, a Kunsági és a Móri borvidéken.

További Hírek

Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk
Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk
2017-10-04

A Budapest Airport által üzemeltetett ferihegyi repülőtéren tavaly több mint 11 millió utas fordult meg, akiknek közel a fele volt induló, és ebből körülbelül 1,5 millióan vásároltak a helyi Heinemann Duty Free üzletben. A külföldi vendégek közül leginkább az orosz, brit, finn és kínai utasok vásárolnak, de a magyarok is szívesen választanak a hazai termékek közül. Választani pedig van miből, hiszen az édességek és húskészítmények mellett csaknem 100 féle magyar bor és több mint 50 különböző hazai pálinka, valamint likőr várja az utasokat. Jáhner Attila sommelier segít abban, hogy hogyan érdemes a széleskörű kínálatból italt választani.

Olaszrizling Október, ötödszörre
Olaszrizling Október, ötödszörre
2017-09-27

Az őszi borkóstoló- és fesztiválszezon egyik fénypontjának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Bár a rendezvényen egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll a középpontban, vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.

 

Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék – fókuszban a zene
Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék – fókuszban a zene
2017-09-27

Ősszel újabb meglepetéssel és színes programokkal készül Palkonya, a Villányi borvidék legszebb települése.

 

Éljen a Juhfark!
Éljen a Juhfark!
2017-09-25

Közönség és szakmai sikerrel zárult szombaton a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A reprezentatív sétáló kóstolón 15 pince 27 legjobb juhfarkját ismerhette meg a közönség, emellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Atilla nemzetközi borakadémikus részvételével érdekes szakmai diskurzus is zajlott a magyar bor és a különleges, limitált fajták esélyeiről a hazai és a világpiacon. 

 

Hajrá az 1 millióért!
Hajrá az 1 millióért!
2017-09-25

Október 31-ig lehet indulni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

 

V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
2017-09-20

33 család, 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba – ezúttal szeptember végén – a Bazilika előtti Szent István teret.

Az új trend: nem csak egészséges, de szép is!
Az új trend: nem csak egészséges, de szép is!
2017-09-19

Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol az összesített győztes mellett külön kategóriákban mérettettek meg a birtokok. A borászat kategóriában a borotai Koch Borászat nyert díjat, míg a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában a Szászi Pince sikeréért szoríthattak az érdeklődők.

Haspókoknak kedvez a KLM
Haspókoknak kedvez a KLM
2017-09-18

A flightguide.klm.com weboldal részletes információkkal látja el az utasokat még az indulás előtt, hogy milyen ételek közül választhatnak a nemzetközi járatok Economy osztályán.

Először a régióban: Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk a Bock Pincészetnél!
Először a régióban: Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk a Bock Pincészetnél!
2017-09-18

A villányi Bock család legfrissebb fejlesztésének köszönhetően a Bock Pince lett az első olyan magyarországi borászat, amelynek vendégei a napsugarak segítségével „tankolhatják” meg elektromos járműveiket. A technikai újdonságnak számító, tisztán napenergiával működő berendezést a napokban adták át a Bock Hotel Ermitage**** parkolójában.

Oltalom és jövő a kinyújtott kéz
Oltalom és jövő a kinyújtott kéz
2017-09-14

Életünk első három évében eldől, milyen mértékben bontakozhat ki a bennünk rejtőzködő csoda.

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2015
Villányi 2=3 hétköznapok 2015
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2017-01-01 2017-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Carpe Diem csomag
Carpe Diem csomag
Kényeztető pihenés a villányi Bock Hotel Ermitage-ban!
Akció ideje: 2017-01-02 2017-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 84.600 Ft/2 fő/2 éj-től

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»