HOL TANULHATUNK ITTHON A BORRÓL?

2008-07-27 | www.deluxe.hu
HOL TANULHATUNK ITTHON A BORRÓL?

Manapság nagy divat a bor, de még nagyobb a hozzáértés iránti olthatatlan vágy. Úgy tűnik, a tudásszomjat egyre könnyebben lehet oltani: az érdeklődőket már Magyarországon is kezdőknek és haladóknak való boriskolák várják, ahol elsajátíthatják a borszakértés minden csínját-bínját. Utánajártunk, hol érdemes tanulni, mit, mennyiért. A legjobbakat ajánljuk.

Borakadémia kontra Borkollégium

Ha profi boriskolát keresünk, manapság már kell külföldre mennünk, hiszen itthon is egyre több akkreditált képzés közül választhatunk. A döntés azonban nem annyira egyszerű, hiszen az iskolák "pozíciója" korántsem teljesen egyértelmű. A Decanter magazin 2008 februári számában cikket is közölt a bortudor-képzés kicsit visszás helyzetéről.

"A Borkollégium 1991 óta oktató tevékenységet is folytat - tanítja a borra és tudásra egyaránt szomjazókat. A két tulajdonos, dr. Rohály Gábor és dr. Mészáros Gabriella maguk is részt vettek a londoni székhelyű boriskola, a Wine and Spirit Education Trust ausztriai intézményének képzésében, így kézenfekvő volt, hogy a Borkollégium is a nagy hírű alma maternél akkreditáltatja magát.

A Borkollégium 2006 novemberében kezdeményezte az oktatást a WSET égisze alatt. Ennek helyszíne egy beruházóval kötött egyezség alapján annak óbudai telephelye lett. A licenctulajdonos mindvégig az Akó Kft. - személy szerint Rohály Gábor és Mészáros Gabriella - volt, ők a tulajdonosai ma is.

Rohályék a WSET londoni diplomaképzésében résztvevő Czerneckiné S. Krisztinát kérték fel az ügyvezető igazgatói posztra. A cégtársak azonban 2007 második félévében egyazon székhelyen (Budapest, III. ker., Csillaghegyi út 13.) önálló társaságot alapítottak, és Londonból újabb WSET-akkreditációt kértek - erről Rohályékat azonban csak az akkreditáció megszerzése után értesítették.

A Nemzetközi Borakadémia Kft. néven bejegyzett társaság ügyvezető igazgatója ugyanaz a Czerneckiné S. Krisztina, aki korábban a Borkollégium WSET kurzusát vezette. A Borkollégium visszatért eredeti székhelyére, a II. kerületi Pasaréti útra, ahol változatlanul folytatják az oktatást. Részletes információ a honlapjukon: www.ako.hu.

Az új intézményről a www.borakademia.com honlapon tájékozódhatnak. Az oktatói gárda érthető módon tanácstalan - vannak, akik mindkét iskolában vállaltak órákat, de akadt olyan is, aki még gondolkodási időt kér. Valószínűleg fejlődő borkultúránk és piacunk elbír két ilyen intézményt, és remélhetőleg a hallgatók a feszültséget nem, csak a profizmust észlelik majd a magyar WSET háza táján."

Ez a helyzet. Kapásból van tehát két magas szintű, nemzetközileg is elismert képzésünk. Lássuk, mit kínálnak!

Borkollégium

A Rohály Gábor-Mészáros Gabriella nevével fémjelzett iskola 1991 óta aktív úttörője a magyarországi borkultúra építésének. 2006. januárjától nemzetközi akkreditációval rendelkezik, a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust - WSET - nemzetközi hálózatában a 994. képzési intézmény (miszerint vizsgahely), ergo diplomásaik minősítése az egész világon érvényes.

Az oktatás nyelve magyar, de a nemzetközi oklevelet szerezni vágyók angolul vagy németül tehetik le a vizsgákat. A legmagasabb fokozatért sem kell immár külföldre utaznunk, az alacsonyabb szintű vizsgák letétele után jelentkezhetünk a két éves diplomakurzusra, melynek eredményeképpen a "Nemzetközi Borakadémikus" cím jogos viselőivé avanzsálhatunk.

A Borkollégiumban az oktatás három szinten zajlik: az alapszintet röpke három nap alatt abszolválhatjuk, sikeres vizsga esetén Borajánló oklevéllel a zsebünkben folytathatjuk borismeretekben bővelkedő életünket.

A középfokú tanfolyam is mindössze öt nap alatt elsajátítható, ekkor a Bortanácsadó cím boldog tulajdonosaiként hagyhatjuk ott az iskolapadot.

A Borbecsüs címért már hat egész napon át kell előadásokat hallgatni, körmölni és kóstolni.

Ezeket a vizsgákat is letehetjük angolul, a Borkollégium honlapja szerint ezzel a tudással már külföldön is kapkodni fognak utánunk.

Borakadémia

A Borakadémia a "világ első számú boriskolája Magyarországon" szlogennel üdvözli a honlapjára tévedő, leendő bortudort. A fentiek fényében ez némiképp mosolyt csal az arcunkra. De sebaj, tanulni akarunk, érteni a borhoz, tehát előre.

A bevezetőből tájékozódhatunk arról, valóban szükségünk van-e ilyesfajta tudásra. Miután tisztáztuk magunkkal és családunkkal, hogy igenis van, belevágunk. A családi büdzsét kissé leamortizáljuk, de a cél szentesíti az eszközt.

A Borakadémia potom 25 ezer forintért kínálja egynapos alapozó tréningjét, melyen alapkérdésekkel jöhetünk tisztába. Mi a bor, alapvető borstílusok, hogyan kóstoljunk szakszerűen - ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tehetünk rendbe zavarodott fejünkben.

79 200 forintért (az ár tartalmazza az áfát) háromnapos alapfokú képzésben részesülhetünk, melynek végén a feleletválasztós tesztkérdéseket helyesen megoldva a Borajánló oklevél boldog tulajdonosaiként mehetünk haza.

A középfokú tanfolyam négy napunkat veszi igénybe, itt már bővített ismereteket halmozhatunk fel, hazánk és a világ legfontosabb borrégióiról, plusz a szőlőfajták életébe is bepillantást nyerhetünk.

Ha a vizsgát angolul tesszük le, a WSET által kiadott oklevelet kapjuk. A magyar nyelvű tanfolyam 120 ezer forintba, az emelt angol nyelvű 168 ezer forintba kerül.

A felsőfokú (Advanced Certificate) elsajátítása sem több, mint hat nap. Itt már szinte mindent megtudhatunk a nemzetközi borászatról, és lélekben felkészülhetünk a kétéves diplomakurzusra. A magyar nyelvű vizsga 168 ezer, az angol 216 ezer forintot kóstál.

Ezen kívül nyelvünket és elménket további fizetős borkóstolókon pallérozhatjuk, melyeken szakemberek vezetése mellett vethetünk autentikus pillantást a pohár fenekére. A Champagne-kóstolóra még lehet jelentkezni, mindössze 12 900 forintért kóstolhatjuk a prémium kategória jeles képviselőit.

Magyar Borok Háza

A Magyar Borok Háza régi motorosa a hazai borkultúra építőinek, 1997 szeptemberében nyitotta meg kapuit a várban, a patinás Szentháromság téren.

Számtalan boros esemény színhelye, természetesen bortanfolyamokat is tartanak. Alapfokú tudást itt már 10 óra alatt is elsajátíthatunk, ami mindössze két délutánunkat veszi igénybe. Mindezt 35 ezer forintért kínálják. Nagy vonalakban itt is azt kapjuk, mint az előző két iskolában: szőlő- és borvidék-ismeret, hogyan készül a bor, és megtanulhatunk szakszerűen kóstolni. Plusz még azt is megtudjuk, hogyan rendezzük be otthoni vinotékánkat.

A "Pohárnok" kurzus tematikája már mélyebb kérdéseket érint. Hat nap alatt lényegében mindazt magunkévá tehetjük, ami elengedhetetlen a borkóstoláshoz, és megtanulhatjuk azokat a szempontokat, "amiket figyelembe kell venni egy borról való véleményalkotáshoz". Itt már a borhibák titokzatos világa is kinyílik, külföldi borokat is kóstolhatunk, és még a bortörvény paragrafusait is megismerhetjük. Mindezt 98 ezer forintért.

A Magyar Borok Házában végül megszerezhetjük az "Okleveles Borbíráló" címet is. Ehhez nem feltétlenül kell elvégezni az előző két tanfolyamot, hiszen a kétnapos vizsgát szakemberek vagy olyanok számára találták ki, akik már régóta a bor vizein eveznek.

35 ezer forintért, sok kóstolási tapasztalattal a hátunk mögött az oklevél boldog várományosai lehetünk. Miután pedig sikeres vizsgát tettünk, a hivatalos borversenyek bíráló bizottságainak tagjai között "ítélkezhetünk" a borok felett.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok