HŐSÉGSZÜRET A BORVIDÉKEN

HŐSÉGSZÜRET A BORVIDÉKEN

A tavalyinál kevesebb, de kiváló minőségű szőlőtermést várnak az idén a tolnai és a szekszárdi borvidéken. A felvásárlási árak tizenöt százalékkal emelkedtek.

Szüretelőktől hangos a borvidék. A szőlősorok között nem ritka a negyvenfokos meleg. Ilyen korai szüretre nem emlékeznek az idősebb gazdák sem. A muskotályos fajtákat, az oportót, az irsait, a zweigeltet már javában szedik a termelők.

"Három héttel korábban kezdődött a szokásosnál a szüret" - mondta Mészáros Pál, a szekszárdi hegyközség elnöke. "A borvidéken az oportó zömét már ledarálták. Lédús, a színanyaga kiváló, savai is jók, noha a nagy hőség miatt ennek hiányától tartottak leginkább a termelők. Szép, vastag a must" - mondta az elnök.

A nagy melegben a szőlő 38 fokosan kerül a bogyózóba, ez a magas hőmérséklet az erjedésnél tovább emelkedik. Így hűteni kell a mustot tartalmazó tartályokat, edényeket legalább harminc fok alá, mert különben "megfő" a must, a színe bebarnul, az íze pedig a sültalmáéhoz lesz hasonló. A felvásárlási árak is emelkedtek, a tavalyihoz képest. Az oportó kilójáért 72-80 forintot, a kékfrankoséért száz forint felett fizetnek a felvásárlók. A magas ár oka egyrészt, hogy kevesebb termett, mint amire számítottak, másrészt, a pincékben sincs tartalék az óborokból.

A bonyhádi székhelyű Danubiána Bt. igazgatója, Schmidt Győző elmondta, ők elsősorban a fehér fajtákat részesítik előnyben a felvásárlásnál. Az eddigi tapasztalataik szerint a cukorfok és a savtartalom is alacsonyabb a vártnál. Ennek elsősorban a téli és a nyári csapadékhiány az oka. A déli fekvésű lejtős teraszokon hatvanszázalékos a termés, a többi területhez képest. Az általuk tervezett mennyiséget ennek ellenére le tudták kötni, igaz a felvásárlási áraikat jelentősen megemelték, például a szürkebarát kilójáért 115 forintot fizetnek. Az idén a savak pótlása jelenti a legnagyobb gondot.

"A savnövelést uniós rendelet szabályozza, így kizárólag L-borkősav használható fel" - mondta Kelemen Erika szekszárdi hegybíró. "Az elvégzett savnövelést, illetve savcsökkentést a szőlő termőhelye szerint illetékes hegyközségnél be kell jelenteni. A borkősavkészletről és annak felhasználásáról nyilvántartást kell vezetni. Olyan must vagy bor felhasználásával, amelynek savtartalmát növelték, védett eredetű bor nem készíthető. A bor cukortartalmának a növelését, illetve a bor savtartalmának változtatását a művelet elkezdése előtt 48 órával, a borászati üzem helye szerint illetékes hegybírónak kell bejelenteni írásban. Az a termelő, aki a szürethez idénymunkásokat alkalmaz, annak az idén több adminisztrációval kell számolnia. Nem elég az úgynevezett zöldkönyvet kitölteni, és a bélyeget beragasztani, hanem egy - a munkaügyi központnál beszerzett - nyilvántartási lapot is vezetnie kell személyenként. A következő hónap 12-éig pedig az adóhivatal felé, elektronikus úton kell a 0708-as nyomtatványt kitölteni és azt továbbítani. Egyre többen kedvelik a magyar bort Hazánkban egyre kedveltebb italnak számít a bor és ez tetten érhető a fogyasztók által megvásárolt mennyiségben is."

A GfK Hungária adatai szerint csak a száraz borokból fogyott tavaly minimálisan kevesebb, ám itt a drágább, jobb minőséget részesítik előnyben a vásárlók. A magyarok ötöde legalább hetente egyszer, de néha többször is fogyaszt bort. Fokozatosan növekszik a borok kedveltsége, míg két éve a lakosság 41 százaléka, addig az idén már csak 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem fogyaszt bort. Tavaly a minőségi bort választók száma is nőtt.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»