I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL

2018-03-13 | Hírszerkesztő

Az Tállyáért Egyesület legújabb rendezvényének ötlete a hagyományok ápolása és a tudásátadás jegyében született: 2018. március 15-17. között rendezik meg első ízben a Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz.

I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL

A termelőket felvonultató vásár mellett interaktív workshopokon, előadásokon, oktatásokon, tematikus kóstolókon lehet részt venni, bizonyos kézműves technikákat kiscsoportos foglalkozásokon lehet megtanulni. A rendezvény szándéka, hogy lehetőséget adjon arra, hogy bárki kipróbálhassa, hogyan kell sajtot készíteni vagy éppen hegyaljai mézből mézeskalácsot sütni. 



A rendezvények mellett fontos szerepe van Tállya életében a 400 éves Szirmay kúria épületében kialakított Oroszlánosnak, ami közösségi térként is funkcionál. A hotel étterme a hegyaljai gasztronómia egyik alapköve, ahol a tállyai asszonyok kockás füzetéből megismert receptek mellett a legmodernebb trendek szerinti fogások is megjelennek. Az Oroszlános alapító tagja volt a Slow Food Tokaj Conviniumnak, szívügye a szezonalitás és a helyi alapanyagok használata. Tullner Csaba séf a különleges gasztronómiai élmények felelőse és a bor-étel párosítások avatott szakértője. Az épület alatt 70 méteres történelmi borospince és egy hozzá tartozó kandallós kóstolóterem húzódik, ahol az Oroszlános saját szőlőterületeiről, a Márton Birtok dűlőiből származó birtokborok palackjai sorakoznak. A fesztivál alatt az Oroszlános lesz a helyszíne egy egész napos, oktatással egybekötött BBQ élménynapnak, ahol az előkészítéstől a fogyasztásig bárki megtanulhatja és megtapasztalhatja, milyen a valódi BBQ és hogyan kell természetes faszénből nyert parázs füstjén elkészíteni az igazi barbecue húsokat.


A 3 napos rendezvény helyszínei a tállyai Maillot kastély és az Oroszlános Borhotel lesznek. A nemrég teljes felújításon átesett, egykori nemesi kiskastély, a Maillot kastély exkluzív belső tereiben zajlik majd a termelői vásár, a tetőtéri előadóteremben előadásokat lehet meghallgatni és kiscsoportos workshopokon lehet részt venni, az Oroszlános Borhotel pedig a BBQ workshop és élményprogram helyszíne lesz.

PROGRAM:

A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. Az előadások és workshopok helyszíne a Maillot kastély.

Március 15. (csütörtök)

14:00 – 17:00 Mesterségek sétája – lovaskocsis túra, melynek során a tállyai mestereket látogatjuk végig / állomások: Kalina Kádárság hordókészítő műhely, Kolyankovszky István Pro Architectura díjas kőfaragó műhelye, Fofrovics Kati néni úrihímzés bemutatója, Tőzsér Anna tűzzománc bemutatója

17:00 – 19:00 Táncház a Parapács Zenekarral, a 2012-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategóriájának győztesével (Maillot kastély)

19:00 – 22:00 Vacsora az Oroszlános Borhotelben

Március 16. (péntek)

10:00 – 18:00 Kézműves termékek vására (Maillot kastély)

10:00 Előadás / Ismerkedés a gyógy-és fűszernövények világával / Leskó Füveskert (Maillot kastély)

11:00 Workshop / Gluténmentes péksütemények készítése / Kalina Pékség és Dia Wellness

12:00 – 18:00 Borbár a tetőtérben – bemutatkoznak a tállyai családi pincészetek: Hollókői Pincészet, Dudovics Pincészet, Rózsa Pincészet, Szalóczi Pincészet

13:00 Workshop / Mézeskalács díszítő workshop a Csudaíz Mézeskaláccsal

14:00 Előadás / A borissza bőr kalandja Tolcsván / előadást tart a Helia-D Herba-kastély kincseiről Somogyi Krisztina

15:00 Workshop / Helia-D tokaji aszús expressz kozmetikumkészítés workshop a Helia-D Herba-kastéllyal / vezeti: Somogyi Krisztina

15:30 Előadás / Hegyaljai termelői sajtok - előadást tart Rácz Miklós

16:00 Workshop / Szappankészítés a Hegyaljai Szappannal

16:00 Workshop / Pálinka kóstoló a Szóráth Pálinkaházzal / vezeti: Badics Kata okleveles pálinkamester / 5 pálinka kóstolása: gönczi barackpálinka, vadbirs pálinka, furmint szőlőpálinka, sárgamuskotály szőlőpálinka, érlelt tokaji aszútörköly pálinka

17:30 Előadás / Édes emlékek a szerencsi csokoládégyártásról / előadás csokikóstolással, filmekkel

19:00 – 22:00 Vacsora az Oroszlános Borhotelben

21:00 DJ az Oroszlános pincetermében


Március 17. (szombat)

10:00 – 14:00 Kézműves termékek vására

10:00 Előadás / Mézes Gergő Méhészete

13:00 Előadás / Chili Hegyalján / Paprika Panna

7:00 – 21:00 Egész napos BBQ élménynap az Oroszlánosban oktatással


RÉSZTVEVŐ MANUFAKTÚRÁK ÉS TERMELŐK:

Hegyaljai Szappan (Mád)

Szóráth Pálinka (Tállya)

Helia-D Herba-kastély (Tolcsva)

Mézes Gergő Méhészete (Vizsoly)

Ízes Örömest Lekvárium (Tokaj)

Gönci Pálinka (Gönc)

Majoros István Kerek-perec (Erdőhorváti)

Csudaíz Mézeskalács (Pálháza)

Paprika Panna chili termékek

Hegyaljai Kézműves Sajtok - Rácz Miklós sajtjai (Újcsanálos)

Pásztor Sajt (Taktaszada)

Hegyalja Éléskamrája sütemények (Tokaj)

Szerencsi Csokoládé (Szerencs)

Kalina Pékség (Tállya) és Dia-Wellness

További Hírek

Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
2019-03-18

Ez a 2008-as évjáratú bor lett a világ legdrágább tétele, ugyanis 40 000 dollárért, vagyis több mint 11 millió forintért kelt el. A szóban forgó palack azonban nem egy történelmi Amarone, nem is egy ritka francia Bordeaux, hanem egy Royal Tokaji Esszencia, a Royal Tokaji pincészettől.

50-BŐL A LEGJOBB 5 -  EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
50-BŐL A LEGJOBB 5 - EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
2019-03-18

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?

Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
2019-03-13

A világ hat nagy nemzetközi borversenyéből kettőnél már a napokban megszülettek az eredmények. A rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be.

Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
2019-03-07

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Jótékonykodnak a borásznők
Jótékonykodnak a borásznők
2019-03-04

A Szabó Edit borszakíró és a Sofitel Budapest Chain Bridge közös szervezésében létrejövő Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.

Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
2019-03-04

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Balaton Bor: Minden, ami Balaton
Balaton Bor: Minden, ami Balaton
2019-03-04

Előkóstolón választották ki az idei Balaton Borokat, a szentantalfai Faluházban, a minap.

Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
2019-03-01

Nemcsak kulturális, hanem komoly gazdasági és társadalmi érdek is a szőlő-bor ágazat fejlesztése, amelyben Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer gazdálkodó végez értékteremtő munkát – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Borjog és Bormarketing konferencián, Budapesten.

Huszonegy bor az idei válogatásban
Huszonegy bor az idei válogatásban
2019-03-01

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába, a magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik a magyar borról kialakult képet.

Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
2019-02-25

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

WineUp Fair in Transylvania WineUp Fair in Transylvania
2019 március 29 -
2019 március 31
A kenyér illata A kenyér illata
2019 március 29 -
2019 március 30
Tavaszi Pincenyitogató Tavaszi Pincenyitogató
2019 április 13
VinCE Budapest Wine Show 2019 VinCE Budapest Wine Show 2019
2019 április 25 -
2019 április 27
Food Truck Show Eger 2019 Food Truck Show Eger 2019
2019 április 25 -
2019 április 28
VI. Günzer Tamás Halnapok VI. Günzer Tamás Halnapok
2019 május 03 -
2019 május 05
12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Puklus Pincészet»