I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL

2018-03-13 | Hírszerkesztő

Az Tállyáért Egyesület legújabb rendezvényének ötlete a hagyományok ápolása és a tudásátadás jegyében született: 2018. március 15-17. között rendezik meg első ízben a Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz.

I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL

A termelőket felvonultató vásár mellett interaktív workshopokon, előadásokon, oktatásokon, tematikus kóstolókon lehet részt venni, bizonyos kézműves technikákat kiscsoportos foglalkozásokon lehet megtanulni. A rendezvény szándéka, hogy lehetőséget adjon arra, hogy bárki kipróbálhassa, hogyan kell sajtot készíteni vagy éppen hegyaljai mézből mézeskalácsot sütni. 



A rendezvények mellett fontos szerepe van Tállya életében a 400 éves Szirmay kúria épületében kialakított Oroszlánosnak, ami közösségi térként is funkcionál. A hotel étterme a hegyaljai gasztronómia egyik alapköve, ahol a tállyai asszonyok kockás füzetéből megismert receptek mellett a legmodernebb trendek szerinti fogások is megjelennek. Az Oroszlános alapító tagja volt a Slow Food Tokaj Conviniumnak, szívügye a szezonalitás és a helyi alapanyagok használata. Tullner Csaba séf a különleges gasztronómiai élmények felelőse és a bor-étel párosítások avatott szakértője. Az épület alatt 70 méteres történelmi borospince és egy hozzá tartozó kandallós kóstolóterem húzódik, ahol az Oroszlános saját szőlőterületeiről, a Márton Birtok dűlőiből származó birtokborok palackjai sorakoznak. A fesztivál alatt az Oroszlános lesz a helyszíne egy egész napos, oktatással egybekötött BBQ élménynapnak, ahol az előkészítéstől a fogyasztásig bárki megtanulhatja és megtapasztalhatja, milyen a valódi BBQ és hogyan kell természetes faszénből nyert parázs füstjén elkészíteni az igazi barbecue húsokat.


A 3 napos rendezvény helyszínei a tállyai Maillot kastély és az Oroszlános Borhotel lesznek. A nemrég teljes felújításon átesett, egykori nemesi kiskastély, a Maillot kastély exkluzív belső tereiben zajlik majd a termelői vásár, a tetőtéri előadóteremben előadásokat lehet meghallgatni és kiscsoportos workshopokon lehet részt venni, az Oroszlános Borhotel pedig a BBQ workshop és élményprogram helyszíne lesz.

PROGRAM:

A vásárra és az előadásokra a belépés ingyenes, bizonyos workshopokon részvételi díj fejében vagy regisztrációhoz kötötten lehet részt venni. Az előadások és workshopok helyszíne a Maillot kastély.

Március 15. (csütörtök)

14:00 – 17:00 Mesterségek sétája – lovaskocsis túra, melynek során a tállyai mestereket látogatjuk végig / állomások: Kalina Kádárság hordókészítő műhely, Kolyankovszky István Pro Architectura díjas kőfaragó műhelye, Fofrovics Kati néni úrihímzés bemutatója, Tőzsér Anna tűzzománc bemutatója

17:00 – 19:00 Táncház a Parapács Zenekarral, a 2012-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategóriájának győztesével (Maillot kastély)

19:00 – 22:00 Vacsora az Oroszlános Borhotelben

Március 16. (péntek)

10:00 – 18:00 Kézműves termékek vására (Maillot kastély)

10:00 Előadás / Ismerkedés a gyógy-és fűszernövények világával / Leskó Füveskert (Maillot kastély)

11:00 Workshop / Gluténmentes péksütemények készítése / Kalina Pékség és Dia Wellness

12:00 – 18:00 Borbár a tetőtérben – bemutatkoznak a tállyai családi pincészetek: Hollókői Pincészet, Dudovics Pincészet, Rózsa Pincészet, Szalóczi Pincészet

13:00 Workshop / Mézeskalács díszítő workshop a Csudaíz Mézeskaláccsal

14:00 Előadás / A borissza bőr kalandja Tolcsván / előadást tart a Helia-D Herba-kastély kincseiről Somogyi Krisztina

15:00 Workshop / Helia-D tokaji aszús expressz kozmetikumkészítés workshop a Helia-D Herba-kastéllyal / vezeti: Somogyi Krisztina

15:30 Előadás / Hegyaljai termelői sajtok - előadást tart Rácz Miklós

16:00 Workshop / Szappankészítés a Hegyaljai Szappannal

16:00 Workshop / Pálinka kóstoló a Szóráth Pálinkaházzal / vezeti: Badics Kata okleveles pálinkamester / 5 pálinka kóstolása: gönczi barackpálinka, vadbirs pálinka, furmint szőlőpálinka, sárgamuskotály szőlőpálinka, érlelt tokaji aszútörköly pálinka

17:30 Előadás / Édes emlékek a szerencsi csokoládégyártásról / előadás csokikóstolással, filmekkel

19:00 – 22:00 Vacsora az Oroszlános Borhotelben

21:00 DJ az Oroszlános pincetermében


Március 17. (szombat)

10:00 – 14:00 Kézműves termékek vására

10:00 Előadás / Mézes Gergő Méhészete

13:00 Előadás / Chili Hegyalján / Paprika Panna

7:00 – 21:00 Egész napos BBQ élménynap az Oroszlánosban oktatással


RÉSZTVEVŐ MANUFAKTÚRÁK ÉS TERMELŐK:

Hegyaljai Szappan (Mád)

Szóráth Pálinka (Tállya)

Helia-D Herba-kastély (Tolcsva)

Mézes Gergő Méhészete (Vizsoly)

Ízes Örömest Lekvárium (Tokaj)

Gönci Pálinka (Gönc)

Majoros István Kerek-perec (Erdőhorváti)

Csudaíz Mézeskalács (Pálháza)

Paprika Panna chili termékek

Hegyaljai Kézműves Sajtok - Rácz Miklós sajtjai (Újcsanálos)

Pásztor Sajt (Taktaszada)

Hegyalja Éléskamrája sütemények (Tokaj)

Szerencsi Csokoládé (Szerencs)

Kalina Pékség (Tállya) és Dia-Wellness

További Hírek

3,4 milliárd forintos fejlesztések Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein
3,4 milliárd forintos fejlesztések Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein
2018-03-14

Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása.

 

Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március
Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március
2018-03-14

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató nagykóstolóra. Az idei évben is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők. 

 

I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL
I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL
2018-03-13

Az Tállyáért Egyesület legújabb rendezvényének ötlete a hagyományok ápolása és a tudásátadás jegyében született: 2018. március 15-17. között rendezik meg első ízben a Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny
Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny
2018-03-09

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat. A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki. Az elképzeléseket csiszolták, finomították, és megszületett a konkrét terv, amelyről március 8-án – nem véletlenül a nőnapon – számoltak be a sajtó munkatársainak.

Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen
Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen
2018-03-09

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat. 

20 százalékkal nőtt a Lidl borexportja
20 százalékkal nőtt a Lidl borexportja
2018-03-07

Közel 15 millió palack magyar bort értékesített a Lidl Magyarország 2017-ben, amelynek mintegy felét exportálta külföldre. Az európai vásárlók a Királyleánykát, a Tokaji Furmintot és a Szürkebarátot keresték a leginkább – derült ki a Lidl Wine Expo Hungary-n, ahol 21 borvidék 366 féle bora közül választották ki a nemzetközi szakértők azokat, amelyek 2018-ban kerülnek majd fel Európa szerte a Lidl áruházak polcaira.

Zsirai Kata nyerte el 2018-ban a Gál Tibor Emlékdíjat
Zsirai Kata nyerte el 2018-ban a Gál Tibor Emlékdíjat
2018-03-01

A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány az előző évben balesetben elhunyt, legendás egri borász emlékére alapított elismerés átadása.

Izgalmas borok kerülnek árverésre Tokajban áprilisban
Izgalmas borok kerülnek árverésre Tokajban áprilisban
2018-03-01

A Tokaji Borlovagrend idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést 2018 április 20. és 22. között a tokaji zsinagógában. A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseményén minden eddiginél több tétel kerül majd kalapács alá.

 

Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén
Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén
2018-03-01
A női bírók a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy nedűjét is aranyéremmel jutalmazták.
 

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»