Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk

2017-10-04 | Hírszerkesztő

A Budapest Airport által üzemeltetett ferihegyi repülőtéren tavaly több mint 11 millió utas fordult meg, akiknek közel a fele volt induló, és ebből körülbelül 1,5 millióan vásároltak a helyi Heinemann Duty Free üzletben. A külföldi vendégek közül leginkább az orosz, brit, finn és kínai utasok vásárolnak, de a magyarok is szívesen választanak a hazai termékek közül. Választani pedig van miből, hiszen az édességek és húskészítmények mellett csaknem 100 féle magyar bor és több mint 50 különböző hazai pálinka, valamint likőr várja az utasokat. Jáhner Attila sommelier segít abban, hogy hogyan érdemes a széleskörű kínálatból italt választani.

Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk

A budapesti repülőtéren található Heinemann Duty Free üzleteiben kapható élelmiszer és szeszesital kategóriájú termékeknek jelentős része magyar termék, ezeknek több mint a fele bor, pálinka és likőr. Az üzlet munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hazai termékek színe-java megjelenjen a helyi választékban: jelenleg 6 borvidék 92 magyar termelésű bora és habzóbora érhető el az üzletben. Az összesen 18 bor beszállító között képviselteti magát Tokaj, Villány, Eger, Szekszárd, Balaton felvidék és az Etyek-Budai borvidék is, amelyek összesen 53.631 hektárnyi területet fednek le Magyarországon. A skála nagyon széles, az biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére való termékeket, legyen szó akár egy jellegzetes hungarikumról, egy egyszerű könnyed vacsorához illő borról, vagy egy igazi különlegességről. Az üzletben kapható legrégebbi bor például egy 1972-es évjáratú 5 puttonyos Oremus aszú.Természetesen a ferihegyi duty free pálinkákban és likőrökben sem szűkölködik, a hungarikumnak számító pálinkák és törkölypálinkák is a kínálat részét képezik, de a legnépszerűbb termék, az Unicum sem hiányozhat az üzlet polcairól, amiből óránként több üveggel is értékesítenek. A kínálatban szereplő 42 féle pálinkát összesen 5 beszállítótól szerzik be, az Unicumot pedig a legkisebbtől a legnagyobb kiszerelésig szinte minden változatban lehet kapni.
Jáhner Attila sommelier a napokban Mautner Zsófi a budapesti repülőtér Heinemann Duty Free üzletében tartott vacsorájához állított össze egy tökéletes italsort az üzlet kínálatából, amihez tippeket is adott, ha mi is szeretnénk jó borokat választani az otthoni menühöz.
 
Attila szerint a régi alapszabályokból - például olyan színű bort válasszunk, amilyen a hús színe - ma már sok átalakult. Az első és legfontosabb lépés, hogy egy bor kiválasztásánál mindig meg kell találni az ételünk dominanciáját hordozót ízjegyeit, ami a fogásunkat meghatározza. Hiába eszünk csirkét, ha abban a fűszeres ízvilág, vagy akár a csípős jelleg dominál. Ebben az esetben egy kadarka vagy egy kékfrankos passzol az ételünkhöz a legjobban, mert a cél az, hogy a választott borunk mindig egy hajszállal az étel ízvilága felett domináljon.
 
Fontos, hogy a kóstolásnál ne egymás után vegyünk a szánkba a falatot, majd lenyelés után a bort. Az ételt és az italt egyszerre, a szánkban összekeverve kell ízlelni, így alakul ki a tökéletes harmónia. Ha jól választottunk, akkor az ízlelésnél érezhetjük a bor minimális dominanciáját.
 
A másik nagyon fontos alapszabály, hogy a főzés során soha ne a boron spóroljunk, mert az határozza meg a fogásaink minőségét. Elmondása szerint hiába választunk kitűnő étel alapanyagokat, egy rossz bor az egészet elronthatja, míg egy kicsit középszerű ételt egy kiváló ital akár fel is húzhat. És ugyanez igaz a főzésre is - ha borral főzünk, válasszuk úgy, mintha közvetlen fogyasztásra vásárolnánk.
 
Nézzük, hogy Attila miket választott Mautner Zsófi menüjéhez!
 
Első fogás, Budapest Bites - magyar mezze és a Royal Tokaji Borászat 2015-ös Tokaji Furmint Dűlőválogatása

A furmint az ország legfontosabb szőlőfajtája és legnagyobb mennyiségben Tokajban található meg, mely régiót a világ 10 legfontosabb terroirja között tartják számon. Attila elkötelezetten vallja, hogy a magyarok feladata, hogy ezt a különleges szőlőfajtát elterjesszék a világban. A Royal dűlőválogatásnak a különlegességét két első osztályú dűlőből származó (Szent Tamás és a Nyulászó) termés házasságának nagyszerű keveredése alkotja. A Nyulászó bájos lágyságát és virágos jegyeit szépen egészíti ki a Szent Tamás markánsabb, ásványosabb aromavilága és így válik ez a tétel a masculine és a feminin fogyasztók nagy kedvencévé.
 
Második fogás, a paprika négyszer és a Gróf Buttler Egri Kadarka bor - 2013

A kápia paprikás, körözöttes fogáshoz választott kadarka egy nagyon sokszínű szőlőfajta. A Nagy-Eged-hegy a legmagasabb (501m) szőlő ültetvény Magyarországon, így nem csak a szőlő fajtája különleges, de a terroir is, amelyet a Gróf Buttler pincészet jól szemléltet. A borban megtalálható az édesnemes pirospaprikás illat, a telt piros bogyós gyümölcsösség. Ízét pedig a már említett aromák mellett enyhe vegatalitás, (céklás főtt zöldséges aroma) egészíti ki. A magas. 15%-os alkoholtartalom pedig szépen integrált, a bor szerkezetéből nem lóg ki, kellő tüzességgel vértezi fel, így válik egy igazán komplex tétellé.
 
Libamáj édes-savanyú mazsolával és brióssal és a Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú - 2013

A libamáj ételeinkhez mi magyarok nagyon szeretjük a tokaji aszút fogyasztani, hiszen a magas zsírtartalmat és a telt ízeket fantasztikusan kíséri a magas beltartalmi értékű botritys-es nedű. A bor  kiválasztásánál fontos volt, hogy a tétel egy alacsonyabb cukortartalmú (“csak” 160 g ), de élénk és vibráló savakkal megáldott aszú legyen. Illat és íz jegyei lehengerlőek: mandarin, aszalt sárgabarack, füge, méz, pörkölt mogyoró, diszkrét vanília és a Tokajtól megszokott kapor,  kamilla, gyógyfüvek. Nem kérdés, ez a tétel is felkerülhet az “ország aranyai” közé.
 
Hideg rozé kacsamell szilvapálinkával sült fűszeres szilvával, céklával, fehérrépakrémmel és Sauska, Cuvée 11, Villány - 2011

A bor gerincét a kékfrankos és syrah adja, de mellette a cabernet sauvignon franc  és a merlot is megjelenik. A borászat egyik ismertető jegye, hogy a házasításaikat nem  fantázia nevekkel illetik, hanem a prímszámokkal hozzák forgalomba. Minél alacsonyabb a szám, annál komplexebb tétellel van dolgunk (13-tól egészen az 5-ig haladhatunk). A borok érlelésére  francia tölgyből készült hordókat használnak, amely szintén domináns ízjegyeket kölcsönöz a házasításoknak és a 11-es cuvée-t is szép fűszeres aromákkal egészíti ki. Mediterrán gyümülcsözön, szép savak, közepes intezitás és hosszú utóíz jellemezi.  Egy igazi gasztro bor, jól társítható húsételek (sertéssült, kacsából készült fogások) mellé.
 
Millefeuille Tokaji szamorodnis krémmel, sült almával és a Szepsy Szamorodni, Tokaj - 2012

A desszert tökéletes kiegészítője Szepsy István borászatának remekműve. Érdekessége ennek a szamorodninak, hogy magasabb beltartalmi értékekkel bír, mint egy 5 puttunyos aszú. A stílus tökéletes megtestesítője!  De mi is a Szamorodni? Az elnevezés a lengyel nyelvből ered és az azt jelenti, hogy “ahogy született”, tehát nem válogatják külön a botritys-es szemeket és a fürtről származó szőlőt, hanem együtt történik a feldolgozás. Egészen nyugodtan  mondhatjuk erre a tételre is, hogy “kis aszú”! Elképesztő gyümölcsösség (aszalt, sárgabarack, füge) hársfavirág illatok, mézesség és hosszú percekig megmaradó pulzáló mandarinos citrusosság jellemzi. Nem vitás endorfin bomba és minden embert mosolyra fakaszt.
 
Bonbon válogatás és a Vylyan Duennium 2006

A csokoládék tökéletes kiegészítője egy igazán markáns, gazdag ízvilágú, testes cuvée a Villányi dűlők legjaváról. A késő szüretelésű kiváló alapanyag, a professzionális borászati munka és a 1,5 éves hordós érlelés egy száraz extraktban gazdag, hosszú érlelési potenciállal megáldott bort nyújt számunkra.
A Merlot gazdag kandírozott, enyhén töppedt erdei gyümölcsökre emlékeztető ízvilága mellett elegánsan megjelenik a Cabernet Sauvignon és a Franc szép fűszeressége és bársonyos tannin struktúrája is. Igazi muzeális csemege, ahol a másodlagos és harmadlagos illat-és  ízjegyek (dohány, fahéj, avar, bőr, kakaó, csokoládé) kavalkádját is felfedezhetjük. Ennek a tételnek időt (levegőztessük, dekantáljuk) kell adni és hozzá illő poharat, (min.600 ml Bordeaux vörösboros pohár), hogy kiteljesedhessen. Kitűnő meditációs csemege csokoládék, pörkölt olajos magvak és aszalt gyümölcsök fogyasztásához.

További Hírek

Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk
Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk
2017-10-04

A Budapest Airport által üzemeltetett ferihegyi repülőtéren tavaly több mint 11 millió utas fordult meg, akiknek közel a fele volt induló, és ebből körülbelül 1,5 millióan vásároltak a helyi Heinemann Duty Free üzletben. A külföldi vendégek közül leginkább az orosz, brit, finn és kínai utasok vásárolnak, de a magyarok is szívesen választanak a hazai termékek közül. Választani pedig van miből, hiszen az édességek és húskészítmények mellett csaknem 100 féle magyar bor és több mint 50 különböző hazai pálinka, valamint likőr várja az utasokat. Jáhner Attila sommelier segít abban, hogy hogyan érdemes a széleskörű kínálatból italt választani.

Olaszrizling Október, ötödszörre
Olaszrizling Október, ötödszörre
2017-09-27

Az őszi borkóstoló- és fesztiválszezon egyik fénypontjának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Bár a rendezvényen egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll a középpontban, vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.

 

Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék – fókuszban a zene
Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék – fókuszban a zene
2017-09-27

Ősszel újabb meglepetéssel és színes programokkal készül Palkonya, a Villányi borvidék legszebb települése.

 

Éljen a Juhfark!
Éljen a Juhfark!
2017-09-25

Közönség és szakmai sikerrel zárult szombaton a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A reprezentatív sétáló kóstolón 15 pince 27 legjobb juhfarkját ismerhette meg a közönség, emellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Atilla nemzetközi borakadémikus részvételével érdekes szakmai diskurzus is zajlott a magyar bor és a különleges, limitált fajták esélyeiről a hazai és a világpiacon. 

 

Hajrá az 1 millióért!
Hajrá az 1 millióért!
2017-09-25

Október 31-ig lehet indulni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

 

V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
2017-09-20

33 család, 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba – ezúttal szeptember végén – a Bazilika előtti Szent István teret.

Az új trend: nem csak egészséges, de szép is!
Az új trend: nem csak egészséges, de szép is!
2017-09-19

Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol az összesített győztes mellett külön kategóriákban mérettettek meg a birtokok. A borászat kategóriában a borotai Koch Borászat nyert díjat, míg a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában a Szászi Pince sikeréért szoríthattak az érdeklődők.

Haspókoknak kedvez a KLM
Haspókoknak kedvez a KLM
2017-09-18

A flightguide.klm.com weboldal részletes információkkal látja el az utasokat még az indulás előtt, hogy milyen ételek közül választhatnak a nemzetközi járatok Economy osztályán.

Először a régióban: Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk a Bock Pincészetnél!
Először a régióban: Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk a Bock Pincészetnél!
2017-09-18

A villányi Bock család legfrissebb fejlesztésének köszönhetően a Bock Pince lett az első olyan magyarországi borászat, amelynek vendégei a napsugarak segítségével „tankolhatják” meg elektromos járműveiket. A technikai újdonságnak számító, tisztán napenergiával működő berendezést a napokban adták át a Bock Hotel Ermitage**** parkolójában.

Oltalom és jövő a kinyújtott kéz
Oltalom és jövő a kinyújtott kéz
2017-09-14

Életünk első három évében eldől, milyen mértékben bontakozhat ki a bennünk rejtőzködő csoda.

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2015
Villányi 2=3 hétköznapok 2015
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2017-01-01 2017-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Carpe Diem csomag
Carpe Diem csomag
Kényeztető pihenés a villányi Bock Hotel Ermitage-ban!
Akció ideje: 2017-01-02 2017-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 84.600 Ft/2 fő/2 éj-től

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»