Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk

2017-10-04 | Hírszerkesztő

A Budapest Airport által üzemeltetett ferihegyi repülőtéren tavaly több mint 11 millió utas fordult meg, akiknek közel a fele volt induló, és ebből körülbelül 1,5 millióan vásároltak a helyi Heinemann Duty Free üzletben. A külföldi vendégek közül leginkább az orosz, brit, finn és kínai utasok vásárolnak, de a magyarok is szívesen választanak a hazai termékek közül. Választani pedig van miből, hiszen az édességek és húskészítmények mellett csaknem 100 féle magyar bor és több mint 50 különböző hazai pálinka, valamint likőr várja az utasokat. Jáhner Attila sommelier segít abban, hogy hogyan érdemes a széleskörű kínálatból italt választani.

Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk

A budapesti repülőtéren található Heinemann Duty Free üzleteiben kapható élelmiszer és szeszesital kategóriájú termékeknek jelentős része magyar termék, ezeknek több mint a fele bor, pálinka és likőr. Az üzlet munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hazai termékek színe-java megjelenjen a helyi választékban: jelenleg 6 borvidék 92 magyar termelésű bora és habzóbora érhető el az üzletben. Az összesen 18 bor beszállító között képviselteti magát Tokaj, Villány, Eger, Szekszárd, Balaton felvidék és az Etyek-Budai borvidék is, amelyek összesen 53.631 hektárnyi területet fednek le Magyarországon. A skála nagyon széles, az biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvére való termékeket, legyen szó akár egy jellegzetes hungarikumról, egy egyszerű könnyed vacsorához illő borról, vagy egy igazi különlegességről. Az üzletben kapható legrégebbi bor például egy 1972-es évjáratú 5 puttonyos Oremus aszú.Természetesen a ferihegyi duty free pálinkákban és likőrökben sem szűkölködik, a hungarikumnak számító pálinkák és törkölypálinkák is a kínálat részét képezik, de a legnépszerűbb termék, az Unicum sem hiányozhat az üzlet polcairól, amiből óránként több üveggel is értékesítenek. A kínálatban szereplő 42 féle pálinkát összesen 5 beszállítótól szerzik be, az Unicumot pedig a legkisebbtől a legnagyobb kiszerelésig szinte minden változatban lehet kapni.
Jáhner Attila sommelier a napokban Mautner Zsófi a budapesti repülőtér Heinemann Duty Free üzletében tartott vacsorájához állított össze egy tökéletes italsort az üzlet kínálatából, amihez tippeket is adott, ha mi is szeretnénk jó borokat választani az otthoni menühöz.
 
Attila szerint a régi alapszabályokból - például olyan színű bort válasszunk, amilyen a hús színe - ma már sok átalakult. Az első és legfontosabb lépés, hogy egy bor kiválasztásánál mindig meg kell találni az ételünk dominanciáját hordozót ízjegyeit, ami a fogásunkat meghatározza. Hiába eszünk csirkét, ha abban a fűszeres ízvilág, vagy akár a csípős jelleg dominál. Ebben az esetben egy kadarka vagy egy kékfrankos passzol az ételünkhöz a legjobban, mert a cél az, hogy a választott borunk mindig egy hajszállal az étel ízvilága felett domináljon.
 
Fontos, hogy a kóstolásnál ne egymás után vegyünk a szánkba a falatot, majd lenyelés után a bort. Az ételt és az italt egyszerre, a szánkban összekeverve kell ízlelni, így alakul ki a tökéletes harmónia. Ha jól választottunk, akkor az ízlelésnél érezhetjük a bor minimális dominanciáját.
 
A másik nagyon fontos alapszabály, hogy a főzés során soha ne a boron spóroljunk, mert az határozza meg a fogásaink minőségét. Elmondása szerint hiába választunk kitűnő étel alapanyagokat, egy rossz bor az egészet elronthatja, míg egy kicsit középszerű ételt egy kiváló ital akár fel is húzhat. És ugyanez igaz a főzésre is - ha borral főzünk, válasszuk úgy, mintha közvetlen fogyasztásra vásárolnánk.
 
Nézzük, hogy Attila miket választott Mautner Zsófi menüjéhez!
 
Első fogás, Budapest Bites - magyar mezze és a Royal Tokaji Borászat 2015-ös Tokaji Furmint Dűlőválogatása

A furmint az ország legfontosabb szőlőfajtája és legnagyobb mennyiségben Tokajban található meg, mely régiót a világ 10 legfontosabb terroirja között tartják számon. Attila elkötelezetten vallja, hogy a magyarok feladata, hogy ezt a különleges szőlőfajtát elterjesszék a világban. A Royal dűlőválogatásnak a különlegességét két első osztályú dűlőből származó (Szent Tamás és a Nyulászó) termés házasságának nagyszerű keveredése alkotja. A Nyulászó bájos lágyságát és virágos jegyeit szépen egészíti ki a Szent Tamás markánsabb, ásványosabb aromavilága és így válik ez a tétel a masculine és a feminin fogyasztók nagy kedvencévé.
 
Második fogás, a paprika négyszer és a Gróf Buttler Egri Kadarka bor - 2013

A kápia paprikás, körözöttes fogáshoz választott kadarka egy nagyon sokszínű szőlőfajta. A Nagy-Eged-hegy a legmagasabb (501m) szőlő ültetvény Magyarországon, így nem csak a szőlő fajtája különleges, de a terroir is, amelyet a Gróf Buttler pincészet jól szemléltet. A borban megtalálható az édesnemes pirospaprikás illat, a telt piros bogyós gyümölcsösség. Ízét pedig a már említett aromák mellett enyhe vegatalitás, (céklás főtt zöldséges aroma) egészíti ki. A magas. 15%-os alkoholtartalom pedig szépen integrált, a bor szerkezetéből nem lóg ki, kellő tüzességgel vértezi fel, így válik egy igazán komplex tétellé.
 
Libamáj édes-savanyú mazsolával és brióssal és a Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú - 2013

A libamáj ételeinkhez mi magyarok nagyon szeretjük a tokaji aszút fogyasztani, hiszen a magas zsírtartalmat és a telt ízeket fantasztikusan kíséri a magas beltartalmi értékű botritys-es nedű. A bor  kiválasztásánál fontos volt, hogy a tétel egy alacsonyabb cukortartalmú (“csak” 160 g ), de élénk és vibráló savakkal megáldott aszú legyen. Illat és íz jegyei lehengerlőek: mandarin, aszalt sárgabarack, füge, méz, pörkölt mogyoró, diszkrét vanília és a Tokajtól megszokott kapor,  kamilla, gyógyfüvek. Nem kérdés, ez a tétel is felkerülhet az “ország aranyai” közé.
 
Hideg rozé kacsamell szilvapálinkával sült fűszeres szilvával, céklával, fehérrépakrémmel és Sauska, Cuvée 11, Villány - 2011

A bor gerincét a kékfrankos és syrah adja, de mellette a cabernet sauvignon franc  és a merlot is megjelenik. A borászat egyik ismertető jegye, hogy a házasításaikat nem  fantázia nevekkel illetik, hanem a prímszámokkal hozzák forgalomba. Minél alacsonyabb a szám, annál komplexebb tétellel van dolgunk (13-tól egészen az 5-ig haladhatunk). A borok érlelésére  francia tölgyből készült hordókat használnak, amely szintén domináns ízjegyeket kölcsönöz a házasításoknak és a 11-es cuvée-t is szép fűszeres aromákkal egészíti ki. Mediterrán gyümülcsözön, szép savak, közepes intezitás és hosszú utóíz jellemezi.  Egy igazi gasztro bor, jól társítható húsételek (sertéssült, kacsából készült fogások) mellé.
 
Millefeuille Tokaji szamorodnis krémmel, sült almával és a Szepsy Szamorodni, Tokaj - 2012

A desszert tökéletes kiegészítője Szepsy István borászatának remekműve. Érdekessége ennek a szamorodninak, hogy magasabb beltartalmi értékekkel bír, mint egy 5 puttunyos aszú. A stílus tökéletes megtestesítője!  De mi is a Szamorodni? Az elnevezés a lengyel nyelvből ered és az azt jelenti, hogy “ahogy született”, tehát nem válogatják külön a botritys-es szemeket és a fürtről származó szőlőt, hanem együtt történik a feldolgozás. Egészen nyugodtan  mondhatjuk erre a tételre is, hogy “kis aszú”! Elképesztő gyümölcsösség (aszalt, sárgabarack, füge) hársfavirág illatok, mézesség és hosszú percekig megmaradó pulzáló mandarinos citrusosság jellemzi. Nem vitás endorfin bomba és minden embert mosolyra fakaszt.
 
Bonbon válogatás és a Vylyan Duennium 2006

A csokoládék tökéletes kiegészítője egy igazán markáns, gazdag ízvilágú, testes cuvée a Villányi dűlők legjaváról. A késő szüretelésű kiváló alapanyag, a professzionális borászati munka és a 1,5 éves hordós érlelés egy száraz extraktban gazdag, hosszú érlelési potenciállal megáldott bort nyújt számunkra.
A Merlot gazdag kandírozott, enyhén töppedt erdei gyümölcsökre emlékeztető ízvilága mellett elegánsan megjelenik a Cabernet Sauvignon és a Franc szép fűszeressége és bársonyos tannin struktúrája is. Igazi muzeális csemege, ahol a másodlagos és harmadlagos illat-és  ízjegyek (dohány, fahéj, avar, bőr, kakaó, csokoládé) kavalkádját is felfedezhetjük. Ennek a tételnek időt (levegőztessük, dekantáljuk) kell adni és hozzá illő poharat, (min.600 ml Bordeaux vörösboros pohár), hogy kiteljesedhessen. Kitűnő meditációs csemege csokoládék, pörkölt olajos magvak és aszalt gyümölcsök fogyasztásához.

További Hírek

Bikavér a gasztronómiában
Bikavér a gasztronómiában
2018-02-07

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.

Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
2018-02-02

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

 

Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
2018-01-24

2018. január 20-a fontos fordulópont lehet a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.  

Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
2018-01-24

Mintegy száz kiállító több mint százötven borát ízlelhetik meg a látogatók a Furmint Február Nagykóstolón a furmint nemzetközi napján, február 1-jén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

 

Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
2018-01-24

A 2018-as szüret idején már fogadja a kistermelők szőlőjét a hercegkúti közösségi feldolgozó, amelyen kívül még kettő épül Tokaj-Hegyalján.

 

Átadták Etyek felújított borászati központjait
Átadták Etyek felújított borászati központjait
2018-01-24

Átadták Etyek felújított borászati központjait, a kormányzati beruházás a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési program első megvalósult része.

 

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018-01-22

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje címet ismét az ÁRPÁD Pálinka nyerte, ezzel a verseny abszolút győztese lett.

A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
2018-01-20

Január 20-án, szombaton az Etyeki Piknik szervezői az előzetes programban szereplő ígéreteknek megfelelően tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal várták a Gasztrosétányon a hagyományos ízek, finom borok kedvelőit! Már 9.00 órától ínycsiklandó illatok kezdték belengeni a környéket, hiszen ekkor indult disznóvágással, hurka- és kolbásztöltéssel és megannyi finomsággal az idei első etyeki esemény. A rendezvényt elképesztő méretű érdeklődés kísérte!

 

Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
2018-01-17

Január 20-án újraindul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget.  

Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
2018-01-08

A bortermelők és a borkedvelők is örömmel mondtak búcsút 2017-nek. Az Origo is megírta, hogy a tavalyi év évtizedek távlatában nézve is katasztrofálisnak bizonyult a globális bortermelés számára, elsősorban az értékes szőlőtermést pusztító természeti csapások miatt. Az idei év azonban új, kedvező fordulatokat hozhat a bor világában.

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

International Wine Tourism Conference 2018 International Wine Tourism Conference 2018
2018 April 10 -
2018 April 11
GOURMET SÉTA 2018 GOURMET SÉTA 2018
2018 April 21
NAPBOR ÜNNEP 2018 NAPBOR ÜNNEP 2018
2018 May 18 -
2018 May 19
XXII. Egri Bikavér Ünnep XXII. Egri Bikavér Ünnep
2018 July 12 -
2018 July 15
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»