II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál

2018-10-09 | Hírszerkesztő

Tállya BBQ

A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe, legfontosabb seregszemléje. Az eseményt második alkalommal rendezi meg a Tállyáért Egyesület a különleges hangulatú szüreti időszakban, 2018. október 12-14. között, az amerikai KCBS (Kansas City Barbecue Society) védnöksége alatt és versenyrendszere alapján, valamint a BBQ Network szakmai felügyeletével. 

II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál

A tavalyi rendezvény volt az első hivatalos, pontszerző barbecue verseny (Master Series Sanctioned Contest) Magyarországon. A rendezvény helyszíne a tokaji világörökségi borvidék szívében található Tállya. A verseny a Promenád sétányon zajlik majd, a kísérőprogramjaként megrendezett családi fesztivál pedig a szomszédos Maillot kastély kertjében kínál tartalmas kikapcsolódást a BBQ rajongóknak koncertekkel, food truck sétánnyal, kézműves vásárral, borudvarral és gyerek-programokkal. 



A KCBS verseny 

A KCBS verseny során nagyszámú hazai és külföldi BBQ-csapat fog egymással megmérkőzni. Az Európa minden szegletéből érkező csapatok 6 kategóriában küzdenek meg a dobogós helyezésekért. A versenyre 11 országból, többek között Dániából, Hollandiából, Olaszországból, Németországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Romániából, Ausztriából érkeznek csapatok, valamint a magyarországi barbecue szakmai közösség színe-java részt vesz a megmérettetésen. 

A Promenád sétányon megrendezett verseny szombati napja részlegesen lesz nyilvános a nagyközönség előtt, a vasárnap azonban teljes mértékben nyitott lesz minden érdeklődő számára, lehetőség lesz a műhelytitkokba való betekintésre, a nagyszámú hazai és külföldi csapatokkal a kontaktusra, a munkáikkal való megismerkedésre, személyes élményszerzésre. A szombati napon is biztosítunk egy alkalommal bejárási lehetőséget a versenyterületen, 18:00-22:00 óra között, vasárnap pedig egész nap látogatható a versenyterület. Ekkor zajlik a verseny legizgalmasabb része, a versenyművek zsűri elé adása. 

A fesztivál

Mialatt a versenycsapatok felépítik bázisaikat és kezdetét veszi az egész nap és egész éjszaka tartó sütés, a szomszédos Maillot kastélybanés kertjében egy igazi családi fesztivál várja a látogatókat koncertekkel, gyerekprogramokkal, food truck sétánnyal, kézműves vásárral és borudvarral. A Nagyszínpadon fellép Tóth Vera, a Follow the Flow, a Maillot kastélyban különleges világzenei utazásra hív a Csík Zenekarból jól ismert Csík János és új formációja, a Mezzo. A gyerekeket a Tarisznyás Műhelykézműves foglalkozásaival és fűzfa játékokból álló játszóterével, ugrálóvárral és arcfestéssel várjuk. A kastélykertben hegyaljai kézművesek árulják majd termékeiket, a borudvarban pedig tállyai borászok borait lehet megkóstolni. A 400 éves Szirmay kúriában kialakítottOroszlános Borhotelbengasztroélmények várják majd az érdeklődőket. 

VIP bérlet

A normál bérletek és napijegyek mellett lehetőség van VIP bérlet vásárlására is. Az igazi BBQ megtanít az idő tiszteletére - a hosszú órákon át készülő húsokból nincs gyors utánpótlás. Aki mindenképpen szeretné megkóstolni a szmókerek lassú füstjén sült BBQ húsokat, a VIP bérlet megvásárlásával biztosíthatja be magát. A bérlet tartalmaz egy korlátozott számban készülő Céltorony Grill & BBQ vegyes barbecue kóstolótálat különféle húsokkal, körettel és szósszal, egy Tállyoló kézműves sört a Fehér Nyúl Brewery jóvoltából és egy borútlevelet, amellyel a kijelölt tállyai pincészeteknél lehet bort kóstolni. 

Mi a BBQ?

Az Amerika déli államaiból származó, évszázados hagyományú tradicionális barbecue nem grillezést jelent: a hús fatüzeléses szmókerekben, lassú füstön sül, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon át. Igazi low & slow életfilozófia, a húskészítési eljárások királya. A barbecue az egyik legdinamikusabban növekvő kulturális irányzat világszerte, az amerikai vidéki kultúra egyik utolsó fellegvára, amely az utóbbi években az európai régiókban is, így Magyarországon is óriási népszerűségre tett szert. Amit a barbecue képvisel: hagyománytisztelet, alaposság, idő, alázat. 

A KCBS (Kansas City Barbecue Society)

A KCBS fő küldetése a barbecue népszerűsítése, védelme és fejlesztése, minél több ember bevonásán és oktatásán keresztül. A világ első számú barbecue-szervezete 30 éve működik és 20.000 tagot számlál a világ minden részén. A versenyszervezet világszerte több mint 500 versenyt védnököl, melyek a KCBS szigorú szabályzata szerint zajlanak. A szabályok meghatározzák az elvárt formázást, sütést és tálalást, de teret hagynak az egyéni kreativitásnak is. KCBS versenyeket szinte minden hétvégén rendeznek Európa legkülönfélébb szegleteiben, amatőr és profi csapatok részvételével. A KCBS 2017-ben megérkezett Magyarországra, így végre a hazai barbecue-hívek is megismerhetik és részesei lehetnek a KCBS féle tudásbázisnak és versenyrendszernek.

Tállya

Tokaj-Hegyalja1737 óta a világ első zárt borvidéke, 2002 óta pedig az UNESCO Világörökségrésze mint történelmi borvidék és kultúrtáj. A vidék egyedülálló borfajtája, az aszúvilágszerte az egyik legismertebb hungaricum. Tállya, Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjábanfekszik, a települést a több évszázados borászati hagyomány, a gazdag épített és szellemi örökség, a különleges természeti adottságok, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusa, a helyi hagyományok, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé. A Tállyáért Egyesület2014 óta meghatározó közösségi szereplője a helyi és térségi társadalomnak. A civil szerveződés a község gazdasági, szellemi és kulturális fejlődésének elősegítését tűzte ki célul, az elmúlt években rengeteg színvonalas rendezvénnyel és kezdeményezéssel járulva hozzá a borvidék programkínálatához.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»

Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»