Jön az első Winelovers Champagne Week

2019-04-11 | Hírszerkesztő

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Jön az első Winelovers Champagne Week

A királyok és hercegek borának is nevezett champagne-t szerencsére egyre többször bontjuk meg mi magyarok is, nem csak akkor, amikor valamit ünneplünk – és pláne nem csak szilveszterkor. A buborékos ital népszerűsége évről évre nő, egy olyan példát állítva a szakma elé, amit az egész világ próbál lemásolni, több-kevesebb sikerrel.



Egy ital, ami a termőhely nevét viseli

 

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, itt a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált. 

 

Egy ital, amely nélkül nincs Forma1 sem

 

A 34 ezer hektáros borvidéken évi 320 millió üveg champagne születik, amihez az évszázados tradíciók értelmében kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőket használhatnak. Míg korábban az első két szőlőfajta uralkodott a házasításokban, az utóbbi években inkább az elegánsabb, komplexebb bort adó pinot noir került előtérbe, mivel egyre több champagne ház törekszik a kimagasló minőségre a mennyiséggel szemben. Mellesleg a Forma1-es versenyeken kizárólag magnum palackos (1,5 literes) champagne-ok pukkanhatnak a győzelmet méltató pezsgőlocsoláskor, korábban például a Mumm, ma már a Carbon pezsgőház által támogatva. 

 

Egy ital, amit illik ismerni

 

A pezsgő alapbora tehát lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs), illetve a fenti kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noir). Emellett megkülönböztetjük a Vintage, azaz évjáratos, és a Non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is: a főborász a champagne ház döntése alapján tehát hangsúlyozhatja, vagy a ház stílusát bemutatandó inkább háttérbe szoríthatja az adott évjárat okozta hatásokat a pezsgőben. Emellett további kétbetűs kódok is fellelhetők a champagne-ok címkéin, amiket korábban itt már bemutattunk

 

A peszgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban. Az elképesztően összetett és végtelenül precíz folyamatoknak köszönhetően nem véletlen, hogy az úgynevezett tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak.

 

Egy ital, amelyhez minden illik

 

A champagne egy igazi jolly joker a gasztronómiában, hiszen az aperitiftől kezdve egy komplett menüsoron át tud méltó társa lenni bármely fogásnak, az osztrigától a szarvashúsig. Ezért sem véletlen, hogy ma már számos borvacsora épül a pezsgők változatossága köré, hiszen hatalmas mozgásterünk van. Korábban a Moet & Chandon pincemestere, Benoit Gouez árulta el, hogy ha vagány párosításokra vágyunk, akkor a sóssággal érdemes játszanunk – és nem várt, izgalmas eredmények születhetnek. A pezsgő emellett textúrát is kíván, tehát az az étel, amelyben a ropogósság dominál, biztosan illeni fog a pezsgéshez.

 

Egy ital, amit most te is megkóstolhatsz

 

Április 22-28 között minden a champagne körül forog a Winelovers és Borkollégium csapatánál. A két vadonatúj, szuper-prémium Winelovers kóstoló mellett kedvezményes champagne-vásárlási lehetőség biztosít a webshopban, míg a Borkollégium vadonatúj, 8 alkalmas mester-szintű champagne tanfolyamára is kedvezőbb árakon iratkozhatnak be az érdeklődők. És ha még több ismeretre szomjaznának a champagne-kedvelők, a Borászportál Bormagazin szórakoztató kvíz-cunamival készül erre a hétre.

 

Az április 25-i Winelovers Champagne Kóstolón összesen 46 champagne kóstolására lesz lehetőség az ötcsillagos InterContinental Budapestben. A legdrágább tétel a Krug Vintage 2004 lesz, de biztosan kibontják például a Cristal Brut 2008, Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002 vagy a Taittinger Comtes de Champagne Rose 2006 tételét is. Az igazi champagne-fanatikusok pedig két mesterkurzuson (Prestige Cuvée és Rosé Champagne) mélyülhetnek el a csillogó ital rejtelmeiben, mégpedig Márkus György, a világszerte elismert Champagne-szakértő segítségével. 

 

Az április 26-i Winelovers Vintage Champagne Dinner eseményre szintén a csodálatos dunai panorámával rendelkező luxushotel egy lakosztályában kerül sor. Ezen a különleges champagne vacsorán 6 mesterfogás és 7 évjáratos champagne találkozására kerül sor, a mennyei fogásokat Gullner Gergő, az InterContinental Budapest sztárséfje álmodta meg, kifejezetten a pezsgősorral harmóniában. Ha ez mind nem lenne elég, a kóstolt italokról is kaphatunk bővebb tájékoztatást, mégpedig egy hazai pezsgőszakértő segítségével.

 

A 8 alkalmas, összesen 32 órás Borkollégium Champagne Master tanfolyamon csupa olyan témát érintenek, ami által a pezsgőrajongók a legmagasabb szintű tudásra tesznek szert. A Champagne Week keretében csak ezen a héten 10% kedvezménnyel iratkozhatnak be a kurzusokra.

 

Winelovers Webshopban csak ezen a héten 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg a prémium italokat ingyenes szállítással, 20.000 Ft felett pedig ajándékokkal.

 

+ Egy kis champagne történelem

 

Sokan Dom Pérignon-t tartják a tradicionális pezsgőkészítés feltalálójának, és bár valóban sokat tett a módszer kialakítása érdekében, nem egyedül övé a dicsőség. A bencés szerzetes ugyanis a 17. század végén fejtette ki a borkultúra szempontjából gyümölcsöző tevékenységét, miközben a délnyugat-francia Limoux-ban azonban már 1531 óta készítenek második erjesztéstől buborékokkal gazdagított borokat. Mindazonáltal nem vitathatóak el érdemei például az alapborok házasítása, a préselés finomítása és a palackozás terén. Mindemellett meg kell emlékeznünk Madame Clicquot érdemeiről is, akit a rázóállvány feltalálása mellett az első évjáratos és rozé champagne megalkotásáért is tisztelhetünk.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»

Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»