Kiváló borok kultúrával keverve!

2018-08-02 | Hírszerkesztő

Jövő héten indul az Ízek, Versek, Madárfütty Fesztivál Szóládon!

Kiváló borok kultúrával keverve!

A Balatonszárszótól 5 km-re, délre található Szólád a Dunántúli Borút tagja, ahol számos kiváló borászt találnak az arra járók. A kirándulókat turistaútvonal várja, ami keresztül vezet az Európa Díjat nyert löszpincesor mélyútjain. 



Elsétálhatunk egészen Somogy megye legmagasabb pontjára, az Almann-tetőre, de ne hagyjuk ki Szólád nevezetességeit, a Szkíta-Golgotát, az 1896-ban épült református templomot és a későbarokk római katolikus templomot sem. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a településen augusztus 9 és 12 között az Ízek,Versek,Madárfütty Fesztivált, ahol a kulturális programok mellett kiváló borászok borait is megkóstolhatjuk, közülük most négy különböző szemléletű, mégis hasonlóan jó bort készítő borászt mutatunk be.

 

Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

 

Németh Miklós borászata 2015 óta működik, 2,7 hektáron olaszrizling, kékfrankos és cabernet szőlőt termeszt. Jellemző a folyamatos bővülés, Miklós nem hisz abban, hogy 300 fajtának kéne lennie, szerinte az is őrület, hogy ennyi féle szőlő van engedélyezve a Balaton környékén. Magát a szőlőmunkát szereti, azt vallja, hogy a szőlőben is minden világi dolgot el tud intézni, hiszen telefonon ott is elérhető, lényeg, hogy a szabadban legyen. Az egykori vendéglátós szakember nem hisz a pályázatokban, azt vallja, hogy a sok pénz sok elvárással is jár, ha az ember a saját erejére támaszkodik, lehet, hogy lassabban de biztosabban jut előre. Jelenleg 10.000 liter bora van, amit elsősorban a környékbeli és fővárosi éttermekben értékesít, e mellett bejelentkezés után családjával szívesen fogad borkóstolásra, ebédre, vacsorára is vendégeket. Szerinte először próbáljunk jó bort csinálni hagyományos módon, ezt nagyüzemi feltételek között is kivitelezhetőnek tartja, a minőségnek mindig a mennyiség előtt kell járnia. A mostani 100 éves pince csak az első mérföldkő, szeretne majd egy nagyobb házat, pincét és egy komoly feldolgozó üzemet építeni, de egyenlőre megelégszik azzal, hogy aki betér hozzá jó kedvvel és a legtöbb esetben néhány üveg borral távozik.

 

És hogy kiből lehet jó borász?

 

Rendelkezni kell egyfajta érzékenységgel, de azt gondolom hogy a pontosság, a precizitás és a tisztaságra való igény a legfontosabb”.- vallja Németh Miklós, tulajdonos.

 

Buzás Szőlőbirtok

 

A cég 2010 -ben lett alapítva e csodálatos termőhelyi adottságú és szépségű Kötcse községben. Az alapításkor megfogalmazott elsődleges cél, a Kötcse - Szólád Hegyközség területén termelt kíváló minőségű szőlők helyben történő feldolgozása és borrá nemesítése volt. A tervezéskor, egy közepes méretű, max. 500 hl/év kapacitású, reduktív technológiával, elsősorban fehér illetve rozé borok készítésére alkalmas üzem létrehozása volt az elsődleges szempont. A saját szőlővel nem rendelkező kötcsei pincében Buzás János a legmodernebb technológiával felszerelt üzemben jellemzően friss, könnyen fogyasztható borok készülnek. A kóstoló 5+1 bort és szezonális rágcsálnivalót tartalmaz. Különlegesség a szarvasból készült pincepörkölt, de kemencében sült ételeket is lehet itt fogyasztani, ha előre bejelentkezünk.

 

Fáncsi Hegyi Pincészet

 

Bogáromi János és Felesége 2010 tavaszán vásárolta meg a Kötcse határán fekvő üzemhasználaton kívüli szőlőfeldolgozó üzemet. Az akasztói származású tulajdonos borvidékhez fűződő kötődése a régmúltba tekint vissza, ugyanis 1997 óta erről a területről vásárolja fel a szőlőt másik vállalkozása részére, valamint vadászélményeinek jelentős része is a környék erdeiből származik. 2010 nyarán, régi kapcsolatai révén tudomására jutott, hogy a kötcsei szőlőfeldolgozó és pince eladóvá vált, így felesége és gyerekei támogatásával azonnal megvásárolta az építményt. Nagymértékű anyagi ráfordítást, korszerű gépesítést követően 2011.év végétől a pincészet palackozott borokkal jelent meg a belföldi piacon, melyek palackozása helyben történik, korszerű triblock palackozó géppel.

 

A pincészetnek jelenleg 45 ha saját szőlőterülete van. Kapacitása ennél jóval nagyobb mennyiségű szőlő feldolgozására is alkalmas, ezért rendszeresen vásárolunk fel szőlőt a környék termelőitől. Szőlőterületünk meghatározó részén Zöldveltelini, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Chardonnay, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ültetvény található. Repertoárunkban nagyobb számban szerepelnek a fehérborok, de rozé, illetve vörösboraink is jó helyezéseket érnek el az ország különböző borversenyein. Németh Gyula főborász különös gondot fordít a reduktív borok minőségére. Kiváló szakember lévén, szereti az általa gondosan készített borok életútját figyelemmel kísérni, így rendszeresen tart borkóstolókat is a pincészetnél, ahol szívesen mesél pár viccet egy pohár finom bor mellett.

 

Gutman Borpince

 

2012-től 9 hektárnyi területen művelnek szőlőt, ültetvényeik Kötcsén, Szóládon, Kőröshegyen és a balatonlellei Kishegyen találhatóak. Kiváló fekvésük és a Balaton közelsége valamint a dombok- völgyek változatossága miatt különös mikroklímájú területek, melyek magukban hordozzák a magas minőség lehetőségét. Az első ültetvény egy saját kezűleg felújított kötcsei pincéhez tartozó zöldveltelini volt, ehhez bérelt a tulajdonos plusz területeket. Gutman László legfontosabb célja, hogy a szőlőből évről évre több érték jelenjen meg a palackban és hogy a Gutman- borok felismerhető karakterrel rendelkezzenek. A 9 hektárnyi szőlőből 6-7 féle bor készül, köztük az egyedülállónak számító cuvée irsaiból és zöld velteliniből. Van borkóstolás és vacsoralehetőség is. A Bor és Bringa program szolgáltatás szintén folyamatosan elérhető, itt tényleg garantált minden korosztály számára a tartalmas és sportos időtöltés!

További Hírek

I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
2018-10-12

2018. október 21-én vasárnap, 12 órától 21 óráig

10 pincészet, 10 bikavér, 10 élmény

Élményszüret a Gasztrosétányon
Élményszüret a Gasztrosétányon
2018-10-11

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
2018-10-11

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 

II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
2018-10-09

Tállya BBQ

A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe, legfontosabb seregszemléje. Az eseményt második alkalommal rendezi meg a Tállyáért Egyesület a különleges hangulatú szüreti időszakban, 2018. október 12-14. között, az amerikai KCBS (Kansas City Barbecue Society) védnöksége alatt és versenyrendszere alapján, valamint a BBQ Network szakmai felügyeletével. 

1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
2018-10-08

November 15-ig lehet pályázni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

Címkeváltás Bolykiéknál
Címkeváltás Bolykiéknál
2018-10-03

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
2018-10-01

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az  Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a  borkedvelőket.

Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
2018-10-01

Ötödik születésnapját ünnepli a Borháló franchise, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede kínál minőségi borokat kedvező árakon: az alternatív kiszereléseknek köszönhetően a vevők ugyanazokat a tételeket akár 40 százalékkal olcsóbban is megtalálják a hálózat szaküzleteiben.

Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
2018-09-28

Idén 15 éves a Bock Óbor Étterem, amit természetesen egy exkluzív gourmet vacsorával is megünneplünk. Időben regisztráló vendégeink a kiváló ételek mellé az elmúlt 15 év legjobb borait kortyolhatják, köztük egy-egy „atomvillanással”.

GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
2018-09-23

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit.Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva”néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek.


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»