Kiváló borok kultúrával keverve!

2018-08-02 | Hírszerkesztő

Jövő héten indul az Ízek, Versek, Madárfütty Fesztivál Szóládon!

Kiváló borok kultúrával keverve!

A Balatonszárszótól 5 km-re, délre található Szólád a Dunántúli Borút tagja, ahol számos kiváló borászt találnak az arra járók. A kirándulókat turistaútvonal várja, ami keresztül vezet az Európa Díjat nyert löszpincesor mélyútjain. 



Elsétálhatunk egészen Somogy megye legmagasabb pontjára, az Almann-tetőre, de ne hagyjuk ki Szólád nevezetességeit, a Szkíta-Golgotát, az 1896-ban épült református templomot és a későbarokk római katolikus templomot sem. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a településen augusztus 9 és 12 között az Ízek,Versek,Madárfütty Fesztivált, ahol a kulturális programok mellett kiváló borászok borait is megkóstolhatjuk, közülük most négy különböző szemléletű, mégis hasonlóan jó bort készítő borászt mutatunk be.

 

Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

 

Németh Miklós borászata 2015 óta működik, 2,7 hektáron olaszrizling, kékfrankos és cabernet szőlőt termeszt. Jellemző a folyamatos bővülés, Miklós nem hisz abban, hogy 300 fajtának kéne lennie, szerinte az is őrület, hogy ennyi féle szőlő van engedélyezve a Balaton környékén. Magát a szőlőmunkát szereti, azt vallja, hogy a szőlőben is minden világi dolgot el tud intézni, hiszen telefonon ott is elérhető, lényeg, hogy a szabadban legyen. Az egykori vendéglátós szakember nem hisz a pályázatokban, azt vallja, hogy a sok pénz sok elvárással is jár, ha az ember a saját erejére támaszkodik, lehet, hogy lassabban de biztosabban jut előre. Jelenleg 10.000 liter bora van, amit elsősorban a környékbeli és fővárosi éttermekben értékesít, e mellett bejelentkezés után családjával szívesen fogad borkóstolásra, ebédre, vacsorára is vendégeket. Szerinte először próbáljunk jó bort csinálni hagyományos módon, ezt nagyüzemi feltételek között is kivitelezhetőnek tartja, a minőségnek mindig a mennyiség előtt kell járnia. A mostani 100 éves pince csak az első mérföldkő, szeretne majd egy nagyobb házat, pincét és egy komoly feldolgozó üzemet építeni, de egyenlőre megelégszik azzal, hogy aki betér hozzá jó kedvvel és a legtöbb esetben néhány üveg borral távozik.

 

És hogy kiből lehet jó borász?

 

Rendelkezni kell egyfajta érzékenységgel, de azt gondolom hogy a pontosság, a precizitás és a tisztaságra való igény a legfontosabb”.- vallja Németh Miklós, tulajdonos.

 

Buzás Szőlőbirtok

 

A cég 2010 -ben lett alapítva e csodálatos termőhelyi adottságú és szépségű Kötcse községben. Az alapításkor megfogalmazott elsődleges cél, a Kötcse - Szólád Hegyközség területén termelt kíváló minőségű szőlők helyben történő feldolgozása és borrá nemesítése volt. A tervezéskor, egy közepes méretű, max. 500 hl/év kapacitású, reduktív technológiával, elsősorban fehér illetve rozé borok készítésére alkalmas üzem létrehozása volt az elsődleges szempont. A saját szőlővel nem rendelkező kötcsei pincében Buzás János a legmodernebb technológiával felszerelt üzemben jellemzően friss, könnyen fogyasztható borok készülnek. A kóstoló 5+1 bort és szezonális rágcsálnivalót tartalmaz. Különlegesség a szarvasból készült pincepörkölt, de kemencében sült ételeket is lehet itt fogyasztani, ha előre bejelentkezünk.

 

Fáncsi Hegyi Pincészet

 

Bogáromi János és Felesége 2010 tavaszán vásárolta meg a Kötcse határán fekvő üzemhasználaton kívüli szőlőfeldolgozó üzemet. Az akasztói származású tulajdonos borvidékhez fűződő kötődése a régmúltba tekint vissza, ugyanis 1997 óta erről a területről vásárolja fel a szőlőt másik vállalkozása részére, valamint vadászélményeinek jelentős része is a környék erdeiből származik. 2010 nyarán, régi kapcsolatai révén tudomására jutott, hogy a kötcsei szőlőfeldolgozó és pince eladóvá vált, így felesége és gyerekei támogatásával azonnal megvásárolta az építményt. Nagymértékű anyagi ráfordítást, korszerű gépesítést követően 2011.év végétől a pincészet palackozott borokkal jelent meg a belföldi piacon, melyek palackozása helyben történik, korszerű triblock palackozó géppel.

 

A pincészetnek jelenleg 45 ha saját szőlőterülete van. Kapacitása ennél jóval nagyobb mennyiségű szőlő feldolgozására is alkalmas, ezért rendszeresen vásárolunk fel szőlőt a környék termelőitől. Szőlőterületünk meghatározó részén Zöldveltelini, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Chardonnay, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ültetvény található. Repertoárunkban nagyobb számban szerepelnek a fehérborok, de rozé, illetve vörösboraink is jó helyezéseket érnek el az ország különböző borversenyein. Németh Gyula főborász különös gondot fordít a reduktív borok minőségére. Kiváló szakember lévén, szereti az általa gondosan készített borok életútját figyelemmel kísérni, így rendszeresen tart borkóstolókat is a pincészetnél, ahol szívesen mesél pár viccet egy pohár finom bor mellett.

 

Gutman Borpince

 

2012-től 9 hektárnyi területen művelnek szőlőt, ültetvényeik Kötcsén, Szóládon, Kőröshegyen és a balatonlellei Kishegyen találhatóak. Kiváló fekvésük és a Balaton közelsége valamint a dombok- völgyek változatossága miatt különös mikroklímájú területek, melyek magukban hordozzák a magas minőség lehetőségét. Az első ültetvény egy saját kezűleg felújított kötcsei pincéhez tartozó zöldveltelini volt, ehhez bérelt a tulajdonos plusz területeket. Gutman László legfontosabb célja, hogy a szőlőből évről évre több érték jelenjen meg a palackban és hogy a Gutman- borok felismerhető karakterrel rendelkezzenek. A 9 hektárnyi szőlőből 6-7 féle bor készül, köztük az egyedülállónak számító cuvée irsaiból és zöld velteliniből. Van borkóstolás és vacsoralehetőség is. A Bor és Bringa program szolgáltatás szintén folyamatosan elérhető, itt tényleg garantált minden korosztály számára a tartalmas és sportos időtöltés!

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»