KOCSIS PÁL DÍJ KISKŐRÖSI BORÁSZOKNAK

KOCSIS PÁL DÍJ KISKŐRÖSI BORÁSZOKNAK

Kocsis Pál díjjal ismerte el Pecznyik László kiemelkedő borászati tevékenységét a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa. György Tamás, a kiskőrösi gimnázium vincellértanulóinak tavaly elhunyt tanára posztumusz kapta meg a kitüntetést.

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2002-ben a borvidék kiemelkedő szőlész - borász szakembereinek, termelőinek elismeréseként alapította a "Kocsis Pál díj" kitüntető címet, amelyet a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján minden évben - immáron ötödik alkalommal - az arra legérdemesebb szőlész, borász szakembernek adományoznak. A díj odaítélése a széleskörű jelölés alapján az Igazgatóválasztmány titkos szavazásával történik. A "Kocsis Pál díj" azoknak a kunsági szőlész-borász szakembereknek a teljesítményét díjazza, akik az országban és külföldön az alföldi szőlőtermesztés, az alföldi bor, a borkultúra és a kultúrált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tették az adott évben. 2003 óta évente egy posztumusz díj átadására is sor kerül.

Pecznyik László, a Kiskőrösi Boranal Kft. tulajdonos ügyvezetője. Egész élete és munkássága a borvidékekhez köti. Kaskantyún született, Kiskőrösön kapott középfokú borászati szakképesítést, majd Gyöngyösön szerzett mérnöki diplomát.
Szakmai célkitűzése kezdettől fogva a magyar és ezen belül az alföldi, kunsági bor külföldi megismertetése, a fogyasztók igényei szerinti kiváló minőségben történő exportjának elősegítése. Ez a törekvése a Boranal Kft. tevékenységében teljesedett ki, ahol kiváló szakmai gárdával előállított kitűnő boraikat teljes egészében az ország határain túl, elsősorban a régi hagyományos piacainkon értékesítik. Cége az orosz borpiac legnagyobb magyar szállítója. Pecznyik László a hegyközségi szervezetben is aktív tevékenységet vállalt, következetesen küzd a borvidék érdekeinek érvényesítéséért. A Kiskőrösi hegyközségben másokkal együtt a Kiskőrösi Kadarka megmentésén, megújításán, védett eredetű borrá történő fejlesztésén munkálkodik.

A Hegyközségi Tanács posztumusz Kocsis Pál díjjal ismerte el György Tamás munkásságát, akinek a szőlőtermelés és borászat iránti érdeklődése, vonzódása a nagyszülők Orgoványi gazdaságában gyökerezett. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen szerzett diplomát. Magas szintű elméleti és gyakorlati tudását a Kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskola vincellértanulóinak adta át. Az iskola tanpincéjét haláláig vezette, a vincellér tanulók több évfolyamának elméleti és gyakorlati oktatását végezte. Szigorú, de emberséges tanárként szerették diákjai, akik a tőle kapott ismereteket hasznosítva városi, borvidéki, régiós borversenyeken érmes helyezéseket nyertek boraikkal. Munkássága diákjai szakmai tevékenységében folytatódik tovább. A fiatalon elhunyt tanár díját édesapja vette át.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»