Lekerült a direkttermő szőlőfajták felhasználása a napirendről

2019-02-01 | HírTV

A magyar agrárminiszter által kezdeményezett tiltakozás hatására levette az Európai Bizottság a napirendről azt a javaslatot, amely engedélyezné az úgynevezett direkttermő szőlőfajták felhasználását a borkészítéshez. A szakértők szerint a változtatás csak technológiai és minőségi visszalépést eredményezett volna.

Lekerült a direkttermő szőlőfajták felhasználása a napirendről

Képmutató és kártékony előterjesztésnek tartja az agrárminiszter azt a brüsszeli javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy újra bor készüljön azokból – a korábban már betiltott szőlőfajtákból – amelyek károsak lehetnek az egészségre, ráadásul a minőségük is elmarad a nemesített fajtákétól. A javaslat azzal indokolta a felvetést, hogy az unióban előállított bor mennyiségének a növelésével párhuzamosan a versenyképesség is nőne. Az agrárminiszter szerint ráadásul a fogyasztók sem fogadnák egyöntetű örömmel az így előállított borokat.



„Az európai polgár megszokta azt, hogy kiváló minőségű bort iszik. Mindazok a szőlőfajták, amelyek itt élnek nálunk, amelyek telepítve lettek, azok pontosan ezt a minőségi igényt elégítik ki. Nem lehet felborítani egy kialakult struktúrát, termelési berendezkedést teljesen úgy, hogy visszatérünk egy sokkal másabb termesztési kultúrát igénylőfajtákhoz” – mondta Nagy István agrárminiszter.

Azok az úgy nevezett direkttermő fajták, amelyek a javaslatban szerepelnek – mint az Othello, a szagos Izabella, vagy a Noah, ráadásul fajtájukból adódóan sem lennének népszerűek.

A Soós István Borászati Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója szerint ezeket a fajtákat legfeljebb különlegességként lehetne forgalomba hozni. Földesi Gyula szerint is visszalépést hozhatna a döntés. „Egy nagyon szűk szegmenst biztos, hogy ez érdekességként vonzza, hiszen az új típusú borok – gondolok itt a narancsborra – annak is van egy szűk szegmense. Én úgy gondolom, hogy a versenyképesség tekintetében a nemesítés az a megoldás, és ebbe a magyar nemesítők kiváló eredményeket értek el, hiszen már a múlt században is elkezdték ezeket a nemesítéseket végezni” – nyilatkozta az igazgató.

Nem csak Magyarország tiltakozott a tervezet ellen: a fajta tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot az a tizenkét tagállam támogatta, amely az EU borszőlő termesztésének több mint 93 százalékát adja, így a z ügyet az Európai Bizottság levette a napirendjéről.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»