Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén

2018-03-01 | Somogy online
A női bírók a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy nedűjét is aranyéremmel jutalmazták.
 
Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén

A Sakura Wine Awards a legnépszerűbb nemzetközi borverseny Japánban. A megmérettetés attól is különleges, hogy a zsűriben kizárólag hölgyek foglalnak helyet, akik borszakértők, üzletasszonyok, vagy a bormarketing ágazatban, vendéglátásban dolgoznak. A borversenyt 2013-ban Yumi Tanabe alapította, akinek 1992-ben létrehozott boriskolájából több sommelier is kikerült már.

 



A borokat egy 1-100 pontig terjedő skálán értékelik és dupla arany medállal jutalmazzák azokat az italokat, amelyek 93-100 közötti pontokat kapnak.

 

Idén a Dereszla Pincészet Tokaji Kabar 2016 kapott Dupla Arany medált: a kabar szőlőfajta a hárslevelű és bouvier fajták keresztezéséből jött létre, a 6 hónapos fahordós erjesztéssel készített bor kellemesen vaníliás ízvilágú.

A 88-92 pontok közötti arany medálokból hármat is elnyert a Dereszla Pincészet a Sakura Awardson: a 2010-es 5 puttonyos Tokaji Aszú, a 2016-os Tokaji Furmint és a 2016-os Tokaji félszáraz borokkal.

A 2010-es 5 puttonyos aszú a Furmint és Hárslevelű aszúsodott szemeinek felhasználásával készült desszertbor, melyet két évig tölgyfahordóban, majd egy évig palackban érlelnek, az italt méz, sárgabarack és citrusos gyümölcsillat jellemzi.

A 2016-os Tokaji Félszáraz bor a mindennapokban is megállja a helyét, illatában a citrus és az akácvirág is megjelenik.

A Tokaji Furmint 2016 bort acéltartályban erjesztik, majd 3 hónapig palackban érlelik. A zöldessárga bor virágos illatú, íze könnyed, gyümölcsös.

A japán borpiac 127 millió lakosával az ázsiai és óceáni térség 3. legnagyobb borfogyasztója Ausztrália és Kína után, valamint a második legnagyobb borimportőr Kína után. Japánban évente 820 ezer hektoliternyi bor készül, emellett az ország 2,7 millió hektoliternyi bort importál.

Az országban a nők több bort fogyasztanak, mint a férfiak, a borvásárlási döntéseket is ők hozzák. A világon Franciaország után itt található a világon a legtöbb hivatásos sommelier is.

Magyarország a japán piacból csak nagyon kis részt tudhat magáénak: 2016-ban 1400 hektolitert exportáltak Japánba, ennek 20%-a volt tokaji bor. A Japánba exportált tokaji boroknak a 65%-át a Dereszla Pincészet exportálja, elsősorban száraz borokat. Ez a mennyiség a Dereszla Pincészet termelésének 5%-a, ami Japánba kerül értékesítésre.

Japánban a Tokaji Borvidéket édes boros borvidékként tartják számon, ezért is kiemelkedő, hogy a legismertebb magyar borvidék száraz borai ilyen sikerrel szerepeltek a megméretésen.

 

 
 
 

További Hírek

I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
I. Pincetúra Egerben, a Szépasszony-völgyben
2018-10-12

2018. október 21-én vasárnap, 12 órától 21 óráig

10 pincészet, 10 bikavér, 10 élmény

Élményszüret a Gasztrosétányon
Élményszüret a Gasztrosétányon
2018-10-11

A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
Határtalan Kárpát-medencei borünnep a Magyar Nemzeti Múzeumban
2018-10-11

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 

II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
II. Tállya BBQ Verseny és Fesztivál
2018-10-09

Tállya BBQ

A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe, legfontosabb seregszemléje. Az eseményt második alkalommal rendezi meg a Tállyáért Egyesület a különleges hangulatú szüreti időszakban, 2018. október 12-14. között, az amerikai KCBS (Kansas City Barbecue Society) védnöksége alatt és versenyrendszere alapján, valamint a BBQ Network szakmai felügyeletével. 

1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
1 MILLIÓ JÁR A „JÖVŐ BORÁSZÁNAK”!
2018-10-08

November 15-ig lehet pályázni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

Címkeváltás Bolykiéknál
Címkeváltás Bolykiéknál
2018-10-03

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.

Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
Badacsonyi lett a legjobb olaszrizling idén - jön a 6. Olaszrizling Október
2018-10-01

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az  Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a  borkedvelőket.

Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
Engedmény nélkül tette olcsóbbá a borokat a Borháló
2018-10-01

Ötödik születésnapját ünnepli a Borháló franchise, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede kínál minőségi borokat kedvező árakon: az alternatív kiszereléseknek köszönhetően a vevők ugyanazokat a tételeket akár 40 százalékkal olcsóbban is megtalálják a hálózat szaküzleteiben.

Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
Ünnepi borvacsora: 15 éves a BOCK Óbor Étterem!
2018-09-28

Idén 15 éves a Bock Óbor Étterem, amit természetesen egy exkluzív gourmet vacsorával is megünneplünk. Időben regisztráló vendégeink a kiváló ételek mellé az elmúlt 15 év legjobb borait kortyolhatják, köztük egy-egy „atomvillanással”.

GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
GASZTROHEGY - Terítéken BADACSONY
2018-09-23

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit.Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva”néven több vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2018-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2018-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»