Magyar élelmiszeripari cégek mutatkoznak be Japánban

2015-03-04 | kormany.hu

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., továbbá a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében magyar borászok és húsipari cégek mutatkoznak be Tokióban a „Foodex Japan 2015” Nemzetközi Élelmiszeripari kiállításon 2015. március 3-6. között.

Magyar élelmiszeripari cégek mutatkoznak be Japánban

A rangos élelmiszeripari expón Magyarországot 8 borászat képviseli: Fritz Borház, Mészáros Pál Borház és Pince, Bodri Pincészet, Füleky Pincészet Tokaj, Takler Pince és Panzió, Bock Pince, Koch Borászat és Gál Tibor Pincészet.



A kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. külön standon állít ki sertéshúsból készült prémium kategóriás termékeket. Kiállítóként jelen van többek között: A Pick Szeged Zrt., a Kométa 99 Zrt., a Pápai 1913 Kft., a Hampex Kft.

Az expóval egy időben a tokiói magyar nagykövetségen mutatkoznak be boraikkal a kiállításon részt vevő magyar borászok, továbbá a Carton Hungaricum díjnyertes borai, amelyeket a japán gazdasági szféra képviselőinek mutatják be.

Európán kívül Japán a legnagyobb felvásárló piaca a magyar élelmiszeripari termékeknek. 2013-ban 67 millió euró értékben exportáltunk élelmiszert Japánba. A Japánba irányuló élelmiszeripari termékeink exportja 2014 első kilenc hónapjában 69,7 százalékkal növekedett a 2013-as év azonos időszakához képest, meghaladva a 80 millió eurós értéket, így ebben a termékcsoportban éves szinten a kivitelünk értéke idén elérheti vagy meghaladhatja a 100 millió eurót. A Japánba irányuló magyar élelmiszeripari termékek 89%-át a hús és húskészítmények (sertéshús, baromfihús, libamáj, nyúlhús) teszik ki, ezek mellett növekvő kereslet mutatkozik a magyar borra.

A kiállításon való magyar részvétel teljes mértékben egybe vág Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2014. november 5-én Nishikawa Koya mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel folyatott tárgyalásán elhangzottakkal, amely szerint a Japán piacon egyre népszerűbb a magyar sertéshús (ezen belül is a mangalica termékek.)

A 2014. november 4-én elfogadott új sertéshús állategészségügyi bizonyítvány alapján, Magyarország egész területéről lehetővé válik a sertéshús bevitel Japánba.

Jelenleg 17 magyar sertéshús-üzem, és 14 marhahús-üzem rendelkezik Japánba való exportálási engedéllyel. A Japánban nagysikerű mangalica termékeket forgalmazó Pick Szeged Zrt. számára Németország után Japán a második legnagyobb felvásárló piac.

Az eseményen Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár elmondta, hogy Japán Európán kívül a legnagyobb felvásárló piaca a magyar élelmiszeripari termékeknek.

Az államtitkár hozzátette, hogy a szigetországban a mangalica és a méz a legnépszerűbb magyar mezőgazdasági termék.

Megemlítette, hogy 2015-ben a Magyar Nemzeti Kereskedőház megkezdi a kapcsolatok felvételét a magyar méztermelőkkel, valamint számos más hazai kis- és középvállalkozással, hogy azok a jövőben sikeresen eljuttathassák termékeiket a japán piacra.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok