Magyarország jelképévé vált a tokaji borvidék

2019-02-19 | Kossuth Rádió | Szerző: hirado.hu

A Tokaj-Hegyalja borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. A borvidék egyik központja Tokaj, a város világhíre révén Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és a helyi tradíciók őrzője.

Magyarország jelképévé vált a tokaji borvidék

Tokajról nemcsak a magyar közvélemény állítja azt, hogy világhírű. Ez a világhír ugyanakkor a II. világháború idején, a Rákosi- és Kádár-rendszer alatt kissé megtorpant. Az 1990-es évektől azonban a térség ismét felfelé ívelt – jelentette ki Csizmadia András gasztrofilozófus, a Borakadémia tagja a Kossuth Rádió Az este – A házigazda című műsorában.



A borvilág számos olyan nevet tartalmaz, amely „jól cseng” napjainkban is – ilyen Tokaj is – fogalmazott Bacsó András, a Tokaj Oremus igazgatója és főborásza. Felidézte, a borvidék az elmúlt 25 évben a birtokok újraszerveződéséről, a borok ismételt megjelenéséről és átformálásáról szólt. Ezek a változások mind azt eredményezték, hogyha bárki előtt kiejtjük azt a szót, hogy Tokaj, nem lesz ismeretlen – jegyezte meg.

A száraz borok is a világpiac élvonalába kerülhetnek

Ma már nemcsak a tokaji aszú és az édes borok terjedtek el, de a tokaji száraz borban is van egyfajta kitörési pont a világpiac felé. Az édes borok iránti kereslet jelenleg kissé megtorpant. Bacsó András szerint a világ ugyanakkor jelentős gasztroforradalmon megy keresztül, megjelentek a jobbnál jobb éttermek, egyre jobb minőségűek a konyhák, egyre különlegesebbek a fogások, és a tokaji aszú is helyet kap a borlapon.

Tokaj hihetetlen nagy adottsága, hogy évszázados múltja van, amely nem feledte el a nemes borok tradícióit, és ez különbözteti meg a tokaji borvidéket a többitől. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megváltozott a világ, más lett az ízléskultúra, de a klímaváltozás is jelentősen befolyásolja a borok minőségét.

A borvidék adottságait figyelembe véve a borászok arra törekszenek, hogy a száraz borban is minőségi változást érjenek el, amelynek köszönhetően ez a borfajta is a legjobb éttermek asztalára kerülhet – mondta Bacsó András.

A furmint a borok „zászlóshajója”

Egy 15 éves tendencia szerint a tokaji furmint a borok „zászlóshajója”. Első magyarországi említése még 1623-ból való, Tokaj-Hegyalján már akkor megtalálható volt, és a 18. században a borvidék meghatározó fajtája lett. Ugyanakkor egyre többen vannak azok is, akik Tokaj második főfajtáját, a hárslevelűvel együtt emelik ki – jegyezte meg Bacsó András.

Hangsúlyozta, sokan úgy vélik, hogy a két fajta előnyeit figyelembe véve, a két szőlő házasításából lehetne létrehozni a „nagy tokaji száraz bort”. Hozzátette, szeretnék elérni, hogy Magyarországon kívüli területekre is kiterjedjen Tokaj nemes és száraz bora is.

Csizmadia András arról is beszélt, hogy a hárslevelűn és a furminton kívül Tokaj meghatározó borfajtái közé tartozik még a sárga muskotály is. A bortörvény értelmében pedig csak az említett három fajtát lehet tokajiként elismerni.

A borvidéken folyamatosan zajlanak a kísérletezések más fajtákkal is, és ha a piac úgy kívánja, akkor a kísérletek adta eredményeket integrálni és adaptálni fogják – mondta Bacsó András.

Milyen a jó száraz, fehérbor?

Bacsó András szerint a tokaji száraz fehérbor annak köszönheti kiválóságát, hogy magába integrálja a hagyományos borkészítő eljárást, és azokat a környezeti tényezőket, amelyek Tokaj adottságaihoz tartoznak. A „finom” talaj miatt a jó tokaji bor gazdag és ásványokban dús. A fajták adta adottságok miatt finom savszerkezetű, friss, üde, zamatos, és sokáig eltartható. A jó klímának köszönhetően tökéletesen beérik a szőlő, így egy ideális, 12-13 százalékos alkoholszint alakul.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

III. Rozé Torony / Rozé és Habzóbor Fesztivál III. Rozé Torony / Rozé és Habzóbor Fesztivál
2019 május 24 -
2019 május 26
Mátrai Május Mátrai Május
2019 május 24
III. BorVár III. BorVár
2019 május 25
Feszt Eger Feszt Eger
2019 május 30 -
2019 június 01
Rosalia 2019 | Rosé és Pezsgő Liget Rosalia 2019 | Rosé és Pezsgő Liget
2019 május 31 -
2019 június 02
12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»