Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolója vár június közepén

2018-06-06 | Hírszerkesztő

Hazánkban még soha nem látott választékkal várja a pezsgőrajongókat a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. A korábbi évekhez képest sikerült a rendezvényt még izgalmasabbá és vonzóbbá tenni: a belépőjegy több, mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeinek kóstolását foglalja magában, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban. A champagne teremben – külön térítés ellenében - 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.

Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolója vár június közepén

Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput az év legnagyobb és legszínvonalasabb pezsgős rendezvénye, és egészen 22.00 óráig várja a Corinthia Hotel Budapest termeiben a vendégeket a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. Az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, akik elsősorban csendes boraikról ismertek. Az Etyek-Budai borvidék termelői közös standjukon 8 etyeki pezsgőt mutatnak be. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos pezsgőkig számos pezsgőstílus vonul fel; a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek a forgalmazó kiállítóknál, alkalmat kínálva a különböző tételek összekóstolására, az adott termőhelyek, szőlőfajták és pezsgőkészítései eljárások összehasonlítására.



Champagne terem: 34 márka, 120 tétel

Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni; a legnagyobb nevek (Moët&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház pedig ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.

 

Két exkluzív mesterkurzus, négy rövid minikurzus

A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni – és fantasztikus pezsgőket kóstolni. Az első mesterkurzuson Szabó Péter osztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő – természetesen kóstolással alátámasztva mondanivalójukat. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik. A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt”, végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.

 

A Pezsgő Június legjobb tételei

Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. 

 

Zsűritagok voltak:

  •          Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je
  •          Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
  •          Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
  •          Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró
  •          Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője

 

A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:

Top 10 magyar pezsgő

1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015

2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012

3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay

4. François, President Brut 2014

5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature 

6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010

6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014

8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition

8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014

10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014

 Top 5 külföldi pezsgő

1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014

1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011 

3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava 

4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut

5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014

 

Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je a következőképp összegezte a teszt tanulságait: „Örömteli, hogy hazánkban egyre többen próbálkoznak pezsgőkészítéssel, viszont nem feltétlenül a közízlést kellene előtérbe helyezni a fajtaválasztás, dosage és technológia tekintetében – ami meghatározza a pezsgőn belüli egyensúlyt vagy annak hiányát. Külön felhívnám a figyelmet a degorzsálás utáni palack-pihentetés fontosságára. Az is örömteli, hogy a pezsgőfogyasztók köre is fejlődik itthon – mind számosságban, mind pedig igényességben.” 

 

Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője szintén kiemelte a hazai közönség egyre magasabb elvárásait és a pezsgőkultúra térhódítását: „Évről évre azon dolgozunk, hogy mind több minőségi borral és pezsgővel ismertessük meg a kóstolóinkra ellátogató vendégeket; minél színvonalasabb mesterkurzusokkal, kiegészítő programokkal és kiállítókkal töltsük meg rendezvényeinket, hogy valóban feledhetetlen élményt nyújtson a velünk eltöltött idő. Azt tapasztaljuk, hogy a pezsgő népszerűsége növekszik: már nem csak ünnepi alkalmakkor kerül ez az ital a poharakba, hanem a mindennapok fényét is emeli.”

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok