MITŐL GAY A MAGYAR HUSZÁR?

Végre eljutottam a Gay Hussar-ba! Régi vágyam volt! Na, félreértés ne essék, ez nem egy belvárosi melegbár, amire talán első hallásra következtetnénk. Hanem egy nagyon híres, több mint fél évszázados, előkelő magyar étterem London belvárosában, a kávézóiról – bárjairól – éttermeiről híres Soho negyedben.

Victor Sassie nyitotta meg 1953-ban, aki a mendemonda szerint 1932-ben Budapesten dolgozott az ismert étteremtulajdonos, Gundel Károly kezei alatt és visszavonhatatlanul beleszeretett a magyar konyhába. Így mikor hazatért Londonba, megnyitotta magyar éttermét először Budapest néven, majd a háború után a Gay Hussar-t a Sohoban. Politikusok, művészek, újságírók kedvelt helye volt.
MITŐL GAY A MAGYAR HUSZÁR?

Azóta nemcsak a tulajdonos, de a chéfek és a vendégkör is megváltozott, de a menü ugyanaz. Megtalálható rajta a töltött káposztától kezdve a brassóin, pörköltön és tarhonyán át a palacsintáig minden, ami a magyar hagyományos gasztronómia része. A borlapot pedig néhány éve, a Maluxfood and Wine Co tulajdonosának, Lucien László Lanci úrnak, azaz Lanci bácsinak köszönhetően újra magyar borok alkotják, ami az étterem menedzsere szerint jót tett a forgalomnak is. Hogy miért nem látogattam el eddig soha ide? Nos, Soho lévén az árlista elriasztott. Március 5-én, szombaton azonban, Lanci bácsi jóvoltából potom 15 fontért eltölthettem két kellemes órát a gyönyörű, elegáns bútorok, hófehér abroszokkal terített asztalok között. A Maluxfood ugyanis, aki nyolc éve Hungarikum élelmiszerek mellett magyar borok importálásával is foglalkozik, Pannonhalmi Apátsági Pincészet kóstolót tartott lelkes kis csapatunknak.

A hirdetmény úgy szólt, hogy az előadás a többség nyelvén, angolul vagy magyarul lesz megtartva. Pesszimista magyar módra azt hittem, csak magyarok leszünk, és megint semmi értelme nem lesz az egésznek azon kívül, hogy jót beszélgetünk néhány pohár bor társaságában. Szerencsére tévedtem! Kis csoportunkban többségben ültek lelkes, érdeklődő angol fiatalok, akik egy része már járt Budapesten, és beleszeretve a gasztronómiába, most a magyar borok iránt is érdeklődnek, így az előadás angol nyelven folyt.

A kóstoló nagyon átfogó és tartalmas volt. Hét Apátság Pincészeti bort kaptunk, sajtokkal és kekszekkel, majd visszakóstolásra, végül vásárlásra is nyílt lehetőség.

1. tétel: St Martinus Cuvee, 2010
Tramini, Királyleányka és Rajnai Rizling házasítása. Friss, ropogós, nagyon illatos bor kellemes alma és nyári körte aromákkal. Nagyon élvezhető, személy szerint a kedvencem volt, főleg az illata miatt.

2. tétel: Sauvignon Blanc, 2008

sajnos a 2009-es termést elverte a jégeső, így 2008-ast kaptunk. Kár érte, kellemes savai vannak ugyan, de kicsit öreg, illattalan a bor, szívesebben fogyasztanám egy évvel korábban.

3. tétel: Rajnai Rizling, 2009

élénk, friss bor, édeskés- ananászos illatához citrusos, grapefruitos ízvilág párosul.

4. tétel: Tramini 2009

Egyik nagy kedvencem a Tramini, illatjegyei miatt, ez is igazi illatbomba bodza-, és akácvirág jegyekkel, ízében nyári gyümölcsöket fedezünk fel.

5. tétel: Hemina 2009
Pinot Noir, Pinot Balc, Viogneer és Olaszrizling házasítása. Gyönyörű aranysárga színű, ízében trópusi gyümölcsöket, illetve a hordó- kölcsönözte vajasságot, vaníliás vonalat véljük felfedezni. Jól eltartható, komoly bor.

6. tétel: Tricottis Cuvee, vörös, 2008

Pinot Noir (40%), Merlot (40%), Cabernet Franc (20%) házasítása. Világos rubinszínű, zamatos vörösbor piros bogyósgyümölcsök ízvilágával.

7. tétel: Pinot Noir, 2009

szép, világos bíborszínű, illatos bor, ízében a piros gyümölcsök, cseresznye, meggy, szilva dominál harmonikus fűszerezettséggel, engem szilvabefőttre emlékeztet.

A tartalmas és átfogó borbemutató mellett a hallgatóság nemcsak az Apátság történetét ismerhette meg, hanem Lanci bácsinak köszönhetően Magyarország történetéről, 22 borvidékéről, látnivalóiról, nevezetességeiről és természetesen gasztronómiájáról is szó esett. Angliai borkóstolóim között első ízben tapasztaltam, végre, hogy Magyarország térképet is kaptak a hallgatók, így követhették nyomon az előadást, amikor a borvidékekről, elhelyezkedésünkről, éghajlatunkról esett szó.

Reményeim és Lanci bácsi tervei szerint gyakrabban, havi egy alkalommal sor kerül majd magyar kóstolóra ugyanitt a Gay Hussar-ban. Eddig Tokaji, majd Bikavér kóstoló van kilátásban, így ha minden jól megy, találkozunk egy hónap múlva ugyanitt!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok