MÓDOSULHAT A BORTÖRVÉNY 2011-TŐL AZ EURÓPAI UNIÓBAN

2008-05-04 | www.hirado.hu
MÓDOSULHAT A BORTÖRVÉNY 2011-TŐL AZ EURÓPAI UNIÓBAN

Az elképzelések szerint más lesz a besorolási rend, megszűnik például az asztali-, a táj-, valamint a minőségi bor megjelölés. Nagy hangsúlyt kap majd viszont a földrajzi származás, az eredet és a szőlőfajta. Magyarországon egyébként újra "divat" lett a borfogyasztás, elsősorban a tömény italok rovására. Emellett azonban a laikusabb fogyasztók egyre nehezebben igazodnak el a fajták között - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek a Varga Pincészet pr-tanácsadója, Éskovács Péter.

A pincészet megfigyelései szerint a magyar borfogyasztás 1980-as években kezdett csökkenni, 1988 volt a mélypont. Akkor évente átlagosan 20,8 liter/fő fogyott. Ma már évjárattól függően évi 28-35 liter bort iszik fejenként a lakosság - mondta a Független Hírügynökségnek a tanácsadója. Újra népszerű lett tehát a bor, de sokan nem tudják, mit is vesznek pontosan. A tagállamokból érkező borokon a legtöbbször nem szerepel az édességi megjelölés. Egy átlagos borfogyasztó leginkább ez alapján választ. Az uniós csatlakozás előtt hazánkban sokkal következetesebben szabályozták, hogy mi kerüljön a címkére.

Most fel kell tüntetni például a bor színét, azt viszont nem kötelező kiírni, hogy édes, száraz vagy félszáraz-e az ital. A palackozás dátuma sem kötelező adat, helyette felkerül az etikettre a LOT szám, amely alapján az ellenőrző hatóság be tudja azonosítani az üveget. Ebből a kódból kiderül a palackozás időpontja is. Egy másik kódszám a palackozót jelöli meg. Kötelező feltüntetni a származási helyet, a fajtát, az évjáratot, az alkohol fokot és a Magyar Szabvány jelet. Szükséges még az OBI szám, amely az Országos Borminősítő Intézet vizsgálatát igazolja, és megmutatja, hogy mely tételből származik a bor. Ez a szabályozás kevésbé szolgálja a fogyasztó érdekeit, mert csak részben értik az etiketten lévő információkat - mondta a Független Hírügynökségnek Éskovács Péter. Nehezen igazodnak ki például a borok kategóriái között, vannak, akik a minőségi vannak, akik a tájborokat tartják többre, az asztali borról pedig általában úgy gondolják, hogy gyenge minőséget képvisel.

A 2011-től várható borreform megszünteti majd az asztali-, táj- valamint a minőségi bor besorolást is. A tervek szerint, megkülönböztetnek majd eredetjelzésű és földrajzi jelzésű borokat, illetve földrajzi jelzés nélküli bort. Az eredet és földrajzi jelzésű kategóriákban szerepeltetni kell majd a címkén a bor, illetve szőlő fajtát, a földrajzi származási helyet és az évjáratot. A különbség a két kategória között abban áll, hogy az eredetjelzésű bor kategóriát csak azok a borok érhetik el, amelyek igazolni tudják az adott földrajzi területre speciálisan jellemző különleges minőségi paramétereket. Ez a kategória egyértelműen megfelel a mai védett eredetű kategóriának. A földrajzi jelzés nélküli boroknál a korábbi gyakorlattal ellentétesen feltüntethető lesz majd szőlő vagy borfajta, illetve évjárat.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok