Rezisztens fajtákban látják a klímatudatos jövőt

2019-02-19 | Agro Napló

Az országos szőlész-borász konferencia legutóbb a hagyomány és az innováció témakörét járta körbe. Szóba kerültek a gombarezisztens szőlőfajták is, ezekről kérdezte az inforRádió Brazsil Dávidot, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárát és Gyukli Krisztián balatonfüredi borászt.

Rezisztens fajtákban látják a klímatudatos jövőt

Nagyon fontos, hogy a hagyomány nem azonos a megszokással – hangsúlyozta Brazsil Dávid. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hozzátette: az innováció pedig azért szükséges, mert ha az ágazat nem kellő gyorsasággal vezeti be a termelési folyamtokba az innovatív eljárásokat, akkor lemarad a nemzetközi versenyben.Előtérben a környezetvédelem

Szerinte az egyik nagyon fontos téma a környezetvédelem – ez meghatározó a szőlőtermesztés szempontjából, hiszen a fogyasztók igényei, illetve maguk a szabályozók egy zöld forradalom felé hajtják a teljes mezőgazdaságot, és ez alól nem kivétel a szőlő-bor ágazat sem. Erre figyelve a konferencián a környezetbarát termesztési technikákról is szó volt, élen az úgynevezett rezisztens, vagyis ellenálló szőlőfajták termesztésének a kérdéseiről. Ezek hosszú távú bevezetésével biztosítható, hogy kevesebb növényvédő szerrel, még zöldebben, még gazdaságosabban tudjunk borszőlőt termelni.

A borászat terén egyre fontosabb a fogyasztók számára, hogy alacsony kéndioxid tartalmú borokat állítsunk elő, így az egyik szekcióülésen arról volt szó, hogy milyen módon lehet minimális kénhasználatot bevezetni a bortermelésben. Ez egy nagyon nehéz téma, hiszen maga a kéndioxid az egyik legalapvetőbb borászati segédanyag, amit a borok stabilizálására használunk.

Az egyik legnagyobb kihívásunkat újra megmutatta a 2018-as évjárat: a globális felmelegedés, a klímaváltozás hatása élesen jelentkezett - mondta Brazsil Dávid.

Amellett, hogy például új kórokozók is megjelennek a szőlőtermesztésben, olyan klimatikus kihívásokkal állunk szemben, amelyekre az egyik válasz új, ellenállóbb, rezisztens szőlőfajtáknak bevezetése lehet.

Ellenálló, tehát ellenáll azoknak az extrém klimatikus viszonyoknak is, amiket az elmúlt időszakban átéltünk és átélünk egy ideje minden borpiaci évben.

Rezisztens szőlőfajták

A balatonfüredi Gyukli Pince évek óta foglalkozik rezisztens szőlőfajtákkal. A borászatot irányító Gyukli Krisztián korábban tíz évig dolgozott egy neves németországi kutatóintézetben, ahol a gombarezisztens szőlőfajtákkal, illetve ezek boraival is foglalkozott.

Gyukli Krisztián az InfoRádió kérdésére elmondta: szerencsésnek érzi magát, hiszen a Baden Württembergi bor régió az egész világ ökológiai gondolkodásának a bölcsője, és ott megismerkedhetett számos ökológiai termelővel, biodinamikus termelővel.

"Ahol tíz borászatból négy már ökológiailag gazdálkodik, ott már nem volt nehéz magamra húzni ezt a gondolkodást. Az elmúlt hat-hét évben nagyon sok gombarezisztens szőlőfajtát telepítettem elsőként itt a borrégióban, sőt Magyarországon is, amikből kiváló minőségű és vegyszermentes borokat készítek.

Én úgy látom, hogy ez a jövő, nemcsak a borászat, hanem a mezőgazdaság összes szektora számára, ez az egyetlen járható út, a fenntartható és vegyszermentes gazdálkodás" - hangsúlyozta a borász.

Rajnai rizling keresztbe-kasul

Gyukli a rajnai rizlinget hozta példának, ezt a szőlőfajtát tovább keresztezték különböző amerikai direkt termő fajtákba, hogy ezáltal a rezisztenciának a génjét bele tudják vinni a rajnai rizlingbe. Az így kapott új fajtába visszakeresztezték a rajnait, az így kapott új fajtába még egyszer visszakeresztezték, és így az amerikai hibrid ízt el tudták tüntetni ebből az új szőlőből.

Így a rezisztencia és a rajnai rizlingre jellemző érési potenciál mellett a vegetációs paraméterek, az agrobiológiai sajátosságok és a bor karaktere és genetikai adottságai mind megmaradtak. Ennek az új fajtának a neve johanniter, egy olyan szőlőfajta Németországban, ami rajnai rizling borokat terem, de vegyszermentes gazdálkodással egészségesen tartható.

"Ezt mikor láttam, azt mondtam, hogy most azonnal Magyarországról elviszek néhány nagyon jó szőlőfajtát Németországba, a Freiburgi kutatóintézetbe. Ott van a cserszegi fűszeres, a juhfark, az olaszrizling, a nektár, és még számos kiváló szőlőfajta. Most már mintegy 8 éve a Freiburgi kutatóintézetben a magyar fajtáinkba viszik bele a rezisztens gént" - mondta Gyukli Krisztián.

Megkérdezték a borászt, hogy ez nem számít-e génmódosításnak?

Mint mondta: nem, hiszen vegetatív szaporulatról beszélünk, ami azt jelenti, hogy a növényt kasztráljuk, tehát a férfi polleneket egy csipesszel eltávolítjuk, majd a korábban begyűjtött másik fajtáról a férfi pollenekkel ezeket a kasztrált bibéket beporozzuk. Tehát gyakorlatilag a természet munkáját végezzük el. Semmiféle genetikai módosítás nem történik, az egyik szőlővel beporoztatjuk a másik szőlőt. Egy teljesen vegetatív módon történő új szaporulat, ez a természetben is létrejöhet bármikor saját magától, csak mi ebben egy kicsit segítünk.

További Hírek

Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
2019-03-18

Ez a 2008-as évjáratú bor lett a világ legdrágább tétele, ugyanis 40 000 dollárért, vagyis több mint 11 millió forintért kelt el. A szóban forgó palack azonban nem egy történelmi Amarone, nem is egy ritka francia Bordeaux, hanem egy Royal Tokaji Esszencia, a Royal Tokaji pincészettől.

50-BŐL A LEGJOBB 5 -  EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
50-BŐL A LEGJOBB 5 - EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
2019-03-18

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?

Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
2019-03-13

A világ hat nagy nemzetközi borversenyéből kettőnél már a napokban megszülettek az eredmények. A rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be.

Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
2019-03-07

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Jótékonykodnak a borásznők
Jótékonykodnak a borásznők
2019-03-04

A Szabó Edit borszakíró és a Sofitel Budapest Chain Bridge közös szervezésében létrejövő Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.

Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
2019-03-04

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Balaton Bor: Minden, ami Balaton
Balaton Bor: Minden, ami Balaton
2019-03-04

Előkóstolón választották ki az idei Balaton Borokat, a szentantalfai Faluházban, a minap.

Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
2019-03-01

Nemcsak kulturális, hanem komoly gazdasági és társadalmi érdek is a szőlő-bor ágazat fejlesztése, amelyben Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer gazdálkodó végez értékteremtő munkát – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Borjog és Bormarketing konferencián, Budapesten.

Huszonegy bor az idei válogatásban
Huszonegy bor az idei válogatásban
2019-03-01

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába, a magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik a magyar borról kialakult képet.

Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
2019-02-25

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

WineUp Fair in Transylvania WineUp Fair in Transylvania
2019 március 29 -
2019 március 31
A kenyér illata A kenyér illata
2019 március 29 -
2019 március 30
Tavaszi Pincenyitogató Tavaszi Pincenyitogató
2019 április 13
VinCE Budapest Wine Show 2019 VinCE Budapest Wine Show 2019
2019 április 25 -
2019 április 27
Food Truck Show Eger 2019 Food Truck Show Eger 2019
2019 április 25 -
2019 április 28
VI. Günzer Tamás Halnapok VI. Günzer Tamás Halnapok
2019 május 03 -
2019 május 05
12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Puklus Pincészet»