Rövidesen a borászok házához megy a palackozóüzem Tokajban

2016-05-30 | Orient Press

Még a nyáron megkezdődhet a Tokaj-borvidéki közösségi infra­struktúra-fejlesztési program megvalósítása – tudta meg a Magyar Idők. A 2013-ban indult kezdeményezésre eddig 6,7 milliárd forintot különített el az állam, amelyből többek között három borászati üzemet, mobil palackozót és melléktermék-feldolgozót hoznak létre.

 

Rövidesen a borászok házához megy a palackozóüzem Tokajban

A Földművelésügyi Minisztérium előtt van a Tokaj-borvidéki közösségi infra­struktúra-fejlesztési program megvalósíthatósági tanulmánya. Az előkészítő egyeztetések már a télen megkezdődtek, a tárca szerint a tárgyalások hamarosan lezárulhatnak.



A minisztérium jóváhagyása után pedig elindulhat a mintegy 6,7 milliárd forinttal támogatott beruházás megvalósítása. Prácser Miklós, a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: elsőként az úgynevezett mobil palackozó- és szűrőegység készülhet el, ezek már jövőre a gazdák rendelkezésére állhatnak.
A mobil palackozók legnagyobb előnye, hogy a kistermelőknek nem kell külön-külön gépsorokat működtetniük, a technológia ugyanis házhoz megy. Bár az eredeti tervek szerint a közösségi infrastruktúra-fejlesztési program gerincét alkotó borászati feldolgozóegységekben is a 2017-es szürettel indult volna el a termelés, a jelen állás szerint a megnyitó egy évet csúszni fog.


"Az üzemek létrehozásának célja, hogy azok a kis- és családi gazdaságok is modern technológiával készíthessenek bort a szőlőjükből, amelyek ma tőkehiány miatt elavult berendezésekkel kénytelenek dolgozni" – mutatott rá Prácser Miklós. A közösségi feldolgozók által nőhet a kistermelői borok versenyképessége, ahogy a minőség is javulhat.


A fejlesztési tervben a hegyközségi tanács 10 kilométeres körzetekre bontotta a borvidéket. A tervek szerint a jövőben Sárospatak–Hercegkúton egy 5-7 ezer hektoliteres, Tállya, illetve Tarcal–Bodrogkeresztúr környékén pedig egyenként egy-egy 10 ezer hektoliter kapacitású feldolgozót hoznak létre. Tarcalon a hagyományos pezsgőkészítés feltételeit is megteremtik.


A beruházásokat a hegyközségi tanács által alakított nonprofit kft. valósítja meg, ahogy később a működtetésért is ez a társaság felel majd.
A koncepció lényege – mutatott rá Prácser Miklós –, hogy a leszüretelt szőlőt a gazdálkodók a legközelebbi feldolgozóba szállítják, ahol abból – a teljes tételt külön kezelve – jó minőségű bort készítenek, amelyet helyben be is palackoznak.


A szükséges technológiát is ehhez igazítják, így a feldolgozókban nem egy nagy tartály, hanem sok kicsi áll a gazdálkodók rendelkezésére. Fontos, hogy ne pusztán nagy mennyiségű egyenborokat készítsünk, hanem a családi gazdaságok külön, az arculatoknak megfelelő borokat tudjanak előállítani – jegyezte meg Prácser Miklós.
A kisgazdaság az így elkészített bort saját termékként hozhatja forgalomba, az értékesítési lehetőségeket pedig egy komplex marketingprogram segítségével bővítenék. A hosszú távú cél azonban az – mutatott rá az elnök – , hogy a kistermelők borait helyben, a Tokaj-hegyaljára érkező turisták vásárolják meg.


A tervek közt szerepel még egy melléktermék-feldolgozó, valamint egy európai színvonalú kutatólaboratórium létrehozása, amelyhez kapcsolódóan szaktanácsadói hálózatot alakítanak ki. Prácser Miklós szerint szükség van egy közösségi beszerző rendszer bevezetésére is.


Ha a szőlészetben-borászatban használatos dolgokat, növényvédő szereket nem külön-külön, hanem együtt, nagy tételben vásárolják meg a gazdálkodók, éves szinten 300-500 millió forint a borvidéken maradhat – tette hozzá.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok