SAJTMUSTRA

2018-09-13 | Hírszerkesztő

SZEPTEMBER 29-ÉN ÚJ ESEMÉNY DEBÜTÁL AZ ETYEKI GASZTROSÉTÁNYON!

SAJTMUSTRA

Kézműves sajtok, ízes programok! A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram!  



A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg aSajtmustrát, de első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon! Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák fantasztikus termékeiket. A kecskelábú asztalokon valóban a legfinomabb, a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és egyéb tejtermékekkel találkozhatnak majd az ínyencek. Azonban nem csak kóstolni lehet majd a sajtokat: a bőrkötényes sajtmesterek elárulják a titkaikat is az érdeklődőknek a nagyon érdekesnek ígérkező Sajtműhely keretein belül! Itt megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyica nyújtást, kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől.  

A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból vagy szórakozhatnak a nagyszerű utcazenészek muzsikájára. A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd ahol szórakozás közben, ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és préselésen keresztül a kóstolásig.

Lássuk tehát a Sajtmustra részleteit, hogy mivel készülnek a helyiek a Vendégeik fogadására:

1. Gingalló Csokoládéműhely

- Nyitott műhely – csokoládékésztés bemutató (10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 órakor)

- Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró italtól a csokinyalókáig!

2. Sajtkukac játszótér

- Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadék kezelés, préselés és kóstolás.

3. Aubergine Terasz

- Padlizsán- és zakuszkakrém csészében

- Grillezett gomolya salátával

- BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ oldalas rozmaringos burgonyával

4. Desszert Pince

- mézes- almás camembert pite

- vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta

5. Gradowski Birtok

- Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok

6. Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája

- Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes

 7. Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara

- Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek, erdélyi miccs faszénen sütve

- Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat

 8. Árpás Laci Sonkamester Pincéje:

- Délvidéki ízek, grillvarázs

- Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger Juli Keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert Méhészet, Sziráczki Glass

 9. Halmi Pince

- Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök

- Levendulás és mentás fröccs

- Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok

10. Szent Orbán Pince:

-  Valaha Tanya

11. Etyeki Sörmanufaktúra

12. Tátrai Pince:

-  A pincészet borainak kóstolója és vására

13. Rezeda Terasz:

-  Boros sajtleves és szarvas-raguleves 

-  Lecsó tarhonyával, tarja, vagy csirke steakkel

-  Sajttorta szőlőlekvárral 

-  14:00 óra: Budai Project

14. Sajtkészítők utcája

-  A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója, kóstolója és vására 

15. EtyekVin Pince

-  Helyi borok és grillvarázs

16. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)

-  STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából

-  Caffé Go

17. Dvorák Vendégudvar

-  Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik

-  Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál

-  Szörp és lekvárvásár

18. Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)

-  Borsajtoló - Ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns), valamint Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.  

-  11:00 - 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok

-  15:00-18:00 óra: Kaiser Zoltán és zenekara

-  Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására

-  Grill ételek és rétes

19. Etyeki Sajtútállomás:

-  Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a sajtkészítés titkaiba. Lesz többek között parenyica nyújtás, vajköpülés, sajtfüstölés is!

20. Rókusfalvy Birtok:

-  Kóstoló és vásár a Birtok boraiból.

21. Buzál-Mórocza Pince

-  Kóstoló és vásár a pincészet boraiból, sajt és stifolder kóstoló.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»