Sárospatak, a Tokaji borvidék egyik történelmi központja, újra az élen!

2017-06-28 | Hírszerkesztő

A Sárospataki Borterasz Egyesület 2017. június 21-én sajtótájékoztatóval egybekötött évjárat bemutatót tartott Budapesten, az Andante Borpatikában. Az esemény résztvevői megismerkedhettek az Egyesület tagjainak 2016-os boraival, valamint a Sárospatak bor 2016-os évjáratával is.

Sárospatak, a Tokaji borvidék egyik történelmi központja, újra az élen!

A sajtótájékoztatón Laurent Comas az Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és pár szóban bemutatta az Egyesületet. Sárospatak környéki borászatokként azért fogtak össze, hogy megmutassák – az északi régió kiváló dűlői, a gondos szőlészeti és borászati munka és a kulturális örökség együttesen mekkora lehetőségeket hordoznak magukban.  A három éve működő egyesület ettől az évtől kezdve új lendülettel, új tagokkal, erősebb megjelenéssel erősít. A Pajzos Zrt. vezetője rámutatott, hogy az Egyesület célja a tudatos borvidéki jelenlét, és egy meghatározó Sárospatak márkanév kialakítása, melynek fókuszában a minőségi, stílusos borkészítés áll. „Természetesen a Tokaji borvidékhez tartozunk, és boraink minőségével büszkén képviseljük a régiót. Viszont szeretnénk színesíteni a palettát, újabb lehetőséget kínálva a borkedvelőknek.” – zárta mondandóját az Egyesület elnöke.

ifj Hörcsik Richárd, a Tokaj-Portius Pincészettől a régió bortörténelmi hagyományairól beszélt. Sárospatak és környéke a Tokaj-Hegyaljai borvidék szerves része, még akkor is, ha ezt sokan sajnos nem tudják. A Pajzos, a Király-hegy vagy a Megyer olyan dűlők, melyeken a különleges adottságok miatt már a XV. században is folyt gazdálkodás. Ahogy az Egyesület alelnöke kiemelte, Sárospatak nem csak kulturális és gazdasági értelemben, de borászati szempontból is a régió központja volt évszázadokon keresztül.

A borok kóstolása előtt Harsányi Gábor a Harsányi Pincészet tulajdonosa elmondta, hogy az évek óta elkészített Sárospatak borból 2016-ban 1800 palack készült, és idén először kerül kereskedelmi forgalomba. A tipikus hegyaljai fajtákból készült cuvée eddig főként a borászatok együttműködését hivatott jelképezni, ugyanakkor a közös megjelenések illetve a piaci oldalról megmutatkozó kereslet eredményeként hamarosan megvásárolható lesz a Sárospatak bor. A pincészetek saját stílusukban készítették el az egyes - később házasításra kerülő - tételeiket.

 

Az elkészült bor 87%-ban Furmint, 13%-ban Hárslevelű fajtákat tartalmaz, mutatta be a bort ifj Hörcsik Richárd. 20%-a másod- és harmadtöltésű, 3 és 5 hl-es hordóban érlelődött 6 hónapig. A Megyer- és a Király-hegy termőterületei adják a feldolgozott szőlő legjavát. A „Patakbor 2016” ízében, illatában az ásványos, sós jegyek dominálnak, nagyszerűen bemutatva a dűlőkre jellemző vulkanikus jelleget. Frissesség és érett savkarakter jellemzik.

A rajongóknak örömhír emellett, hogy az Egyesület idén megtalálható lesz a nyár legtöbb fesztiválján, például a Zempléni Fesztiválon (2017. augusztus 11-20.), a Vingardium Borligeten (2017. szeptember 1-3.) vagy a Budapest Borfesztiválon (2017. szeptember 7-10.). Ezekre az Egyesületet alkotó pincészetek közösen települnek ki, hogy jobban tudatosodjon a borrajongóknál, hogy Sárospatakon „a történet újra él” – emelte ki az Egyesület fő üzenetét Harsányi Gábor.

 

Kóstolt tételek

  1. Naár Családi Pincészet – Furmint

Reduktív furmint a Gombos-hegyről. Színe szalmasárga. Illata zamatos, fehér húsú barackot idéző, inkább gyümölcsös jegyeket mutat. Ízében krémes, ropogós savak jellemzik.

  1. Tokaj Portius Pincészet - Sauvignon Blanc

Acéltartályban erjesztett és finomseprőn négy hónapig érlelt sauvignon blanc. Friss, ropogós korty a tavasz vidámságával mértéktartó eleganciájával. Illatából előbújik a farkasalma és a bodza. Üde, hosszú lecsengésű bor, visszafogott alkohollal, mely arra sarkal bennünket, hogy igyunk belőle még egy pohárral.

 

3. Naár családi Pincészet - Zengő

A Zengő fajtát Király Ferenc 1951-ben nemesítette 1982-től hivatalosan is elfogadott fajta (ezerjó és bouvier). Az áztatás nélkül préselt, tartályban erjesztett tétel a technológiának köszönhetően megőrizte illatában a gyümölcsösséget, ízében pedig a friss, egészséges zamatot. Színe szalmasárga. Illata mandula és zöldborsó. Elegáns érlelt jegyek. Ízében krémes, ropogós savak.

4. Espák Pincészet - Hárslevelű

A Sárospataktól északra elhelyezkedő Király-hegy dél-nyugati oldaláról a Fürdős dűlőből, 30 éves öreg tökékről szüretelt hárslevelű. Illatában a frissen vágott füves jegyek mellett, érezhető a hársfavirág illat. Ízében pedig a fajtakarakter megtartása mellett friss ropogós savak, körtés, virágos ízek fellelhetőek.

 

5. Harsányi Pincészet - Megyer Furmint

Zempléni és mecseki tölgy, 5 hl-es fahordókban, spontán erjedt dűlőszelektált furmint. Erjedés után intenzív seprő keverés mellett 4 hónapig érett. Színe világos szalmasárga. Illatát sós mézesség és elegáns hordófűszerek uralják. Kóstolva igazán krémes jegyeket mutat, amiből később előtörnek a szépen érlelt savak, megmutatva a dűlő vulkanikus karakterét.

6. Pajzos Pincészet - Selection Dry

A komplexitás érdekében több lépcsőben szüretelt furmint (86%) és hárslevelű (14%) házasítás. korábbi szüreteknél a még magasabb savtartalom és a friss, gyümölcsös jegyek dominálnak, a későbbi szüretnél pedig az érett jegyek.

 

7. Espák Pincészet – Supreme Hárslevelű

Király-hely és a Hercegkút határában fekvő Makra dűlőből származó, hordós erjedésű bor. Finom seprőn 1 hónapot (battonage), majd további 5 hónapot pihent még a hordóban. Illatában piros grapefruit és feketeribiszke érezhető. Ízében mézes jegyek bukkannak fel egy csepp Licsivel fűszerezve. Sokízű, érett, de az élénk savak miatt feszes, ásványos, hosszú bor.8. Harsányi Pincészet – Hős

Fordítás jellegű tétel botrytiszes jegyekkel. Lassan hömpölyög, ahogy forgatjuk, majd szép lassan folyik le a pohár falán. Az illata zavarba ejtő. Egyszerre friss gyümölcsös és érett, mézes borytis-es. Ugyanakkor megjelenik a sósság is, ami kóstolás után teljesedik ki igazán. Az első korty hozza magával mindazt, amit az illatból már ismerhetünk. Feszes sav, alkoholédesség és a mindezzel jól harmonizáló maradékcukor jellemzi. Hatalmas érlelési potenciállal rendelkező bor, életútja elején.

 

9. Tokaj Portius - Tokaji Hárslevelű késői szüret 2016

Kincsem dűlőből származó reduktív tétel. A barackvirág és a hársméz elegáns pompája kíséri a bor egyedi zamatát. A Kincsem dűlőben szüretelt hárslevelű fürtök friss gyümölcsösségét őrzi a hosszú, mély korty. Finom édessége tartalmas, mégsem tolakodó, hosszan élvezhető.

 

10. Pajzos Pincészet - Tokaji Aszú

Mivel édes szamorodni alapborral lett feltárva, így igen magas beltartalommal rendelkezik (53,5g/l cukormentes extrakt). Szép, botrytiszben gazdag bor, feszes savakkal, amely miatt e a bor rendkívül jól iható. Ízvilágában aszalt sárgabarack, törökméz, grillázs, karamell és édesgyökér mutatkozik. 

Cimkék: Sárospatak

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020 XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020
2020 július 09 -
2020 július 12

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»