Sárospatak, a Tokaji borvidék egyik történelmi központja, újra az élen!

2017-06-28 | Hírszerkesztő

A Sárospataki Borterasz Egyesület 2017. június 21-én sajtótájékoztatóval egybekötött évjárat bemutatót tartott Budapesten, az Andante Borpatikában. Az esemény résztvevői megismerkedhettek az Egyesület tagjainak 2016-os boraival, valamint a Sárospatak bor 2016-os évjáratával is.

Sárospatak, a Tokaji borvidék egyik történelmi központja, újra az élen!

A sajtótájékoztatón Laurent Comas az Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és pár szóban bemutatta az Egyesületet. Sárospatak környéki borászatokként azért fogtak össze, hogy megmutassák – az északi régió kiváló dűlői, a gondos szőlészeti és borászati munka és a kulturális örökség együttesen mekkora lehetőségeket hordoznak magukban.  



A három éve működő egyesület ettől az évtől kezdve új lendülettel, új tagokkal, erősebb megjelenéssel erősít. A Pajzos Zrt. vezetője rámutatott, hogy az Egyesület célja a tudatos borvidéki jelenlét, és egy meghatározó Sárospatak márkanév kialakítása, melynek fókuszában a minőségi, stílusos borkészítés áll. „Természetesen a Tokaji borvidékhez tartozunk, és boraink minőségével büszkén képviseljük a régiót. Viszont szeretnénk színesíteni a palettát, újabb lehetőséget kínálva a borkedvelőknek.” – zárta mondandóját az Egyesület elnöke.

ifj Hörcsik Richárd, a Tokaj-Portius Pincészettől a régió bortörténelmi hagyományairól beszélt. Sárospatak és környéke a Tokaj-Hegyaljai borvidék szerves része, még akkor is, ha ezt sokan sajnos nem tudják. A Pajzos, a Király-hegy vagy a Megyer olyan dűlők, melyeken a különleges adottságok miatt már a XV. században is folyt gazdálkodás. Ahogy az Egyesület alelnöke kiemelte, Sárospatak nem csak kulturális és gazdasági értelemben, de borászati szempontból is a régió központja volt évszázadokon keresztül.

A borok kóstolása előtt Harsányi Gábor a Harsányi Pincészet tulajdonosa elmondta, hogy az évek óta elkészített Sárospatak borból 2016-ban 1800 palack készült, és idén először kerül kereskedelmi forgalomba. A tipikus hegyaljai fajtákból készült cuvée eddig főként a borászatok együttműködését hivatott jelképezni, ugyanakkor a közös megjelenések illetve a piaci oldalról megmutatkozó kereslet eredményeként hamarosan megvásárolható lesz a Sárospatak bor. A pincészetek saját stílusukban készítették el az egyes - később házasításra kerülő - tételeiket.

 

Az elkészült bor 87%-ban Furmint, 13%-ban Hárslevelű fajtákat tartalmaz, mutatta be a bort ifj Hörcsik Richárd. 20%-a másod- és harmadtöltésű, 3 és 5 hl-es hordóban érlelődött 6 hónapig. A Megyer- és a Király-hegy termőterületei adják a feldolgozott szőlő legjavát. A „Patakbor 2016” ízében, illatában az ásványos, sós jegyek dominálnak, nagyszerűen bemutatva a dűlőkre jellemző vulkanikus jelleget. Frissesség és érett savkarakter jellemzik.

A rajongóknak örömhír emellett, hogy az Egyesület idén megtalálható lesz a nyár legtöbb fesztiválján, például a Zempléni Fesztiválon (2017. augusztus 11-20.), a Vingardium Borligeten (2017. szeptember 1-3.) vagy a Budapest Borfesztiválon (2017. szeptember 7-10.). Ezekre az Egyesületet alkotó pincészetek közösen települnek ki, hogy jobban tudatosodjon a borrajongóknál, hogy Sárospatakon „a történet újra él” – emelte ki az Egyesület fő üzenetét Harsányi Gábor.

 

Kóstolt tételek

  1. Naár Családi Pincészet – Furmint

Reduktív furmint a Gombos-hegyről. Színe szalmasárga. Illata zamatos, fehér húsú barackot idéző, inkább gyümölcsös jegyeket mutat. Ízében krémes, ropogós savak jellemzik.

  1. Tokaj Portius Pincészet - Sauvignon Blanc

Acéltartályban erjesztett és finomseprőn négy hónapig érlelt sauvignon blanc. Friss, ropogós korty a tavasz vidámságával mértéktartó eleganciájával. Illatából előbújik a farkasalma és a bodza. Üde, hosszú lecsengésű bor, visszafogott alkohollal, mely arra sarkal bennünket, hogy igyunk belőle még egy pohárral.

 

3. Naár családi Pincészet - Zengő

A Zengő fajtát Király Ferenc 1951-ben nemesítette 1982-től hivatalosan is elfogadott fajta (ezerjó és bouvier). Az áztatás nélkül préselt, tartályban erjesztett tétel a technológiának köszönhetően megőrizte illatában a gyümölcsösséget, ízében pedig a friss, egészséges zamatot. Színe szalmasárga. Illata mandula és zöldborsó. Elegáns érlelt jegyek. Ízében krémes, ropogós savak.

4. Espák Pincészet - Hárslevelű

A Sárospataktól északra elhelyezkedő Király-hegy dél-nyugati oldaláról a Fürdős dűlőből, 30 éves öreg tökékről szüretelt hárslevelű. Illatában a frissen vágott füves jegyek mellett, érezhető a hársfavirág illat. Ízében pedig a fajtakarakter megtartása mellett friss ropogós savak, körtés, virágos ízek fellelhetőek.

 

5. Harsányi Pincészet - Megyer Furmint

Zempléni és mecseki tölgy, 5 hl-es fahordókban, spontán erjedt dűlőszelektált furmint. Erjedés után intenzív seprő keverés mellett 4 hónapig érett. Színe világos szalmasárga. Illatát sós mézesség és elegáns hordófűszerek uralják. Kóstolva igazán krémes jegyeket mutat, amiből később előtörnek a szépen érlelt savak, megmutatva a dűlő vulkanikus karakterét.

6. Pajzos Pincészet - Selection Dry

A komplexitás érdekében több lépcsőben szüretelt furmint (86%) és hárslevelű (14%) házasítás. korábbi szüreteknél a még magasabb savtartalom és a friss, gyümölcsös jegyek dominálnak, a későbbi szüretnél pedig az érett jegyek.

 

7. Espák Pincészet – Supreme Hárslevelű

Király-hely és a Hercegkút határában fekvő Makra dűlőből származó, hordós erjedésű bor. Finom seprőn 1 hónapot (battonage), majd további 5 hónapot pihent még a hordóban. Illatában piros grapefruit és feketeribiszke érezhető. Ízében mézes jegyek bukkannak fel egy csepp Licsivel fűszerezve. Sokízű, érett, de az élénk savak miatt feszes, ásványos, hosszú bor.



8. Harsányi Pincészet – Hős

Fordítás jellegű tétel botrytiszes jegyekkel. Lassan hömpölyög, ahogy forgatjuk, majd szép lassan folyik le a pohár falán. Az illata zavarba ejtő. Egyszerre friss gyümölcsös és érett, mézes borytis-es. Ugyanakkor megjelenik a sósság is, ami kóstolás után teljesedik ki igazán. Az első korty hozza magával mindazt, amit az illatból már ismerhetünk. Feszes sav, alkoholédesség és a mindezzel jól harmonizáló maradékcukor jellemzi. Hatalmas érlelési potenciállal rendelkező bor, életútja elején.

 

9. Tokaj Portius - Tokaji Hárslevelű késői szüret 2016

Kincsem dűlőből származó reduktív tétel. A barackvirág és a hársméz elegáns pompája kíséri a bor egyedi zamatát. A Kincsem dűlőben szüretelt hárslevelű fürtök friss gyümölcsösségét őrzi a hosszú, mély korty. Finom édessége tartalmas, mégsem tolakodó, hosszan élvezhető.

 

10. Pajzos Pincészet - Tokaji Aszú

Mivel édes szamorodni alapborral lett feltárva, így igen magas beltartalommal rendelkezik (53,5g/l cukormentes extrakt). Szép, botrytiszben gazdag bor, feszes savakkal, amely miatt e a bor rendkívül jól iható. Ízvilágában aszalt sárgabarack, törökméz, grillázs, karamell és édesgyökér mutatkozik. 

Cimkék: Sárospatak

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok