Sikertörténet – bor és nők

2019-02-08 | hvg.hu

Éppen egy éve, hogy egy erdélyi magyar fiatalember műve nagy visszhangot keltett a spanyol borvilágban és médiában. A tavalyi Madrid Fusionon mutatták be a spanyol női borászokról szóló kötetet, ami most a rangos nemzetközi könyvverseny, a Gourmand World Cookbook 2019 díjának jelöltjei közé került.

Sikertörténet – bor és nők

A 2010 óta Barcelonában élő, erdélyi, magyar származású bor-szakújságíró, Nagy Zoltán Reinas de Copas (Tolosa Wine Books Kiadó) – Boroskupák királynői című könyvéről a 2018-as Madrid Fusion gasztronómiai kongresszus Enofusion programja után meglehetősen sokat és sok helyen írtak, és számos borászati, gasztronómiai, kulturális rendezvényen mutatták be országszerte.

 

 



A spanyol borágazatban jelentős szerepet játszó ötven nőről és boraikról szóló kiadványnak szerepe volt abban is, hogy Nagy Zoltánt tavaly a Katalán Parafaiparos Üzletemberek Szövetsége (AECORK) a Gla d’Or (Arany Makk) díjjal ismerte el.

A legutóbbi hírek szerint a tehetséges, elsőkötetes borszakíró könyvét arra is érdemesnek tartják a nemzetközi Gourmand-díj elbírálói, hogy beválasztották a kilenc elismerésre jelölt közé az Italkultúra Életstílus (Drinks Writing) Italokról szóló írások kategóriába. A díjat az idén a Makaói (Kína) Nemzetközi Könyvvásáron adják át, amelyre július 3-7. között kerül sor. A Gourmand World Cookbook Awardsot a gasztronómiai könyvek Oscar-díjának tekintik, 1995-ben a francia Edouard Cointreau alapította.

Nagy Zoltán a hvg.hu megkeresésére elmondta: „Remélem, hazahozom a díjat Makaóból. Bár nagyon elégedett vagyok a jelölés tényével is, mivel azt gondolom, első könyvesnek már ez is jó díjazás.”

Ráadásul – mint megtudtuk – a folytatás sem marad el, ugyanis két héten belül megjelenik a Reinas de Copas – a Boroskupák királynői angol nyelvű kiadása kibővített változatban, az eddigiek mellett a spanyol borvilág újabb hét női szereplőjének bemutatásával.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»