Szenzációs évjárat, de tele buktatókkal

2019-02-21 | TEOL | Szerző: Mauthner Ilona

Mint minden évben, idén is február első felében megkezdődtek a borversenyek a megyében. Ezek az események nagyon fontosak a kisebb termelők számára is, hiszen pontos képet kapnak arról, hogyan sikerültek a boraik. A szakemberek szerint szenzációs a tavalyi évjárat.

Szenzációs évjárat, de tele buktatókkal

Közvetlenül a szüret után sejteni lehetett, hogy rendkívül nagy lehetőségeket tartogat ez az évjárat a borászok számára. A szőlő cukorfoka, színanyaga, érettsége mind kiváló volt, ugyanakkor a savtartalmakra már akkor figyelni kellett. Az első fejtések után szembesültek azzal a gazdák, hogy rutinból nem lehet borászkodni.Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, egymást érik a borversenyek, melyekre őt is meghívták, így Medinán, Bonyhádon, Madocsán, Bölcskén a gazdák, illetve majd február 20-án Szekszárdon a kertbarát kör tart ilyen jellegű rendezvényt. Az idei versenyek mindenképpen izgalmasak lesznek, hiszen szembesülnek a kisebb-nagyobb termelők azzal, hogy a tavalyi nagyon bonyolult évjáratot jól tudták-e kezelni. Módos Ernő elmondta, újdonság a délies stílus megjelenése, a lágyabb, alacsonyabb savtartalom, a magas alkolholfok. Ugyanakkor a finom, gyümölcsös ízeket nehezebb volt előcsalogatni a borból. A tisztulás nem olyan gyorsan, dinamikusan ment végbe, mint ahogy szokott, és gyakran „bent ragadt” a cukor is. Ez utóbbi amiatt fordulhatott elő, hogy szüretnél, az első mustfok mérés után (18-19-es cukorfoknál) úgy gondolhatta a termelő, egy kicsit még erősít rajta, és hozzátett a musthoz még két kiló cukrot, hogy 21-es legyen a mustfoka. De azzal nem számolt, hogy sok volt a töppedt szem is a leszedett fürtökön, és ezekből később oldódott csak ki a szőlőcukor. Ez az oka annak, hogy sok a 14-es alkoholfokos bor.

– Márton napján, a borkóstolós rendezvényeken is megmutatkozott már a magas alkoholfok, mert este tíz óra körül ennyi pityókás embert így együtt még nem nagyon lehetett látni – mondta mosolyogva a nagymester.

A borászati laborok adatai is azt bizonyítják, hogy borkezelési szempontból nem egyszerű a tavalyi évjárat, a savszint alacsony, 3,5-4-es, az átlagos 6-7 ezrelék helyett. Gondot okoz a borban maradt, el nem erjedt cukor is. Az biztos, hogy érdemes minél gyakrabban laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizni, hogy milyen szinten áll a borunk, mondták az általunk megkérdezett laborvezetők.

Az eddigi borversenyek pontos képet adtak és az elkövetkezők adnak még idén arról, hogy a termelő felismerte-e a hibákat, volt-e elég eszköze, tudása hozzá, hogy azt korrigálja. Akinek ez sikerült, az valóban kiváló minőségű borokkal számolhat a tavalyi évjáratból, melyek akár több év múlva is meghatározhatják a pince kínálatát, mondta Módos Ernő borász.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»