Termőhelyhez köthető borok és régiós összefogás a siker záloga

2019-02-21 | VEOL | Szerző: Kovács Erika

A borrégióktól azt várjuk, hogy a régiós közösségi márkák megerősödnek, jobban szerepelnek a borpiacon, és ezzel a kisebb termőhelyek borai is jobb szabályozást kapnak, hangzott el a termelők és borászok Olaszrizling szerintünk elnevezésű találkozóján a csopaki Márga Bisztróban.

Termőhelyhez köthető borok és régiós összefogás a siker záloga

Kovács Tamás a csopaki Szent Donát Birtok képviseletében a találkozóról kiemelte, mindenki vitt a termőhelyéről 2017-es olaszrizlinget, amelyeket vakon kóstoltak. A résztvevők célja az, hogy beszélgessenek az olaszrizlingről, illetve arról, hol tart a Kárpát-medence egyik legfontosabb fajtája, másfelől ily módon is szeretnék összekovácsolni a közösséget. Külön szólt a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex illetékeseinek munkájáról, illetve a hegyközségekkel való együttműködésről.Jásdi István borász szerint az olaszrizling Magyarországon a legjobban mutatja be az adott termőhelyet. – A csopaki rizling sokoldalú és szerteágazó, fogalmazott. Szerinte a találkozó sokat segít a másik munkájának megismerésében, illetve abban, ki hogyan gondolkodik az olaszrizlingről, a Balatonról, a termőhelyről

Gál Péter az Agrárminisztérium képviseletében a tárca eredetvédelemi munkájáról beszélt, amelyben fontos szerepet kap a Balaton. Felvetette, régi mondás, hogy sok a 22 borvidék, és régiók kellenek, de a meglévő struktúrát megváltoztatni nagyon nehéz. – A borrégiók eredetvédelmi szempontból összefogják a borokat. Ha hasonló stílusú borok születnek a borvidékeken, akkor alternatív közösségi márkaként szolgál, és a borrégió nevével érdemes ezeket a borokat forgalmazni. Erre kiváló példa a jól csengő Balaton név, amely jó közösségi márka lehet. Ha egy közösségi márkának nincsen jól megfogható gazdája, akkor rögös lesz az útja, vélekedett. Kiemelte, nagyon sok néhány száz hektáros borvidék van, ahol nehéz elegendő központi forrást generálni, viszont borrégiós méretben – ahol a legkisebb terület 5400 hektár, a Balaton-borrégió mintegy 9000 hektár – már kedvezőbbek a lehetőségek. A borrégióktól azt várják, hogy a régiós közösségi márkák megerősödnek, jobban szerepelnek a borpiacon, és ezzel a kisebb termőhelyek borai is jobb szabályozást kapnak.

– Egység, összefogás jellemző a balatoni borászokra, így a szaktárcával sikeres lehet az együttműködés – ezt már Dobosi Győző borász közölte. Mint elmondta, a márka felépítését érintő marketingköltség akadály lehet a palackozásnál, ezért a Balaton Bortól a hegyborokig egységes pénzügyi támogatás lehet a megoldás.

Laposa Bence borász méltatta a Balatoni Kör ötéves munkáját, ami szerinte fantasztikus utazás volt. – A Balatonnál a borrégió borvidéket kell, hogy jelentsen. A régiós szint adott, van erős Balaton márkanév, ki kell alakítani a hegybort. A fogyasztónak olyan termőhelyi borokat kell kínálni, amelyek valóban ott termettek. Településnévhez, hegyhez, földrajzi névhez kötve, mert így értékes hegyborrendszer jöhet létre – hangsúlyozta. A döntéshozóktól azt kérte, hogy termelők, borászok gyorsabban, határozottabban tudjanak ezen az úton haladni.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»