Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március

2018-03-14 | Hírszerkesztő

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató nagykóstolóra. Az idei évben is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők. 

 

Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március

Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek. 

 



Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének több mint 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 24-én, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is. 

 

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A Skoda-Schiller támogatásával létrehozott Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők, valamint a Szepsy Pincészet és és Demeter Zoltán Pincészete válogatott borai fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók. 

 

Újdonság az MTÜ-vel együttműködésben megnyíló Szakmai terem, ahol a HoReCa ágazat képviselőit a borvidékhez kapcsolódó előadások és kóstolók, valamint a borászokkal való személyes eszmecsere lehetősége várja.

 

A borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek három mesterkurzusra is befizethetnek. Demeter Zoltán előadása részben a 2016 évjárat, részben pedig korábbi, kivételes tételek bemutatója, középpontban a borkészítő és a borfogyasztó felelősségének kérdéskörével. Ifjabb Szepsy István kilenc boron keresztül (köztük forgalomban nem kapható tételekkel) ad áttekintést a Szepsy portfólióról. A Disznókő Szőlőbirtok 25 évét Mészáros László birtokigazgató foglalja össze, a pincészet legszebb borai közül válogatva. 

 

„Számos fórumon felmerül a kérdés: Tokaj vagy furmint? Mi úgy gondoljuk, a borvidék fő erőssége a hagyományok és megújulás ötvözésében, a különleges minőség iránti elkötelezettségben és a borstílusokon belüli sokszínűségben rejlik. Ezt szeretnénk a Tokaji Március Nagykóstoló vendégeinek is megmutatni.” összegezte Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

 

A tesztgyőztes tokajik – meglepetés a száraz borok mezőnyében

 

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri a több, mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. 

 

Zsűritagok voltak:

  •          Bálint László nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium oktatója
  •          Blazsovszky Péter, a Babel étterem head sommelier-je
  •          Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
  •          Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
  •          Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője, a Borkollégium oktatója

A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A lista élére egy olyan szőlőfajta – a kabar – bora került, amellyel önmagában ritkán találkozhatunk; a hárslevelűk pedig háttérbe szorították a furmintokat.

 

Top 10 száraz tokaji bor

1.Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2016

2-3. Gizella Pince, Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016

2-3. Palkó Pince, Báthori Hárslevelű 2015

4-5. Erzsébet Pince, Király dűlő Furmint 2016

4-5. Pajzos Tokaj, Tokaji Hárslevelű Selection 2015

6-7. Erzsébet Pince, Estate Furmint 2016

6-7. Holdvölgy Pincészet, Expression Tokaji Hárslevelű "Becsek" dűlő 2015

8. Tokaj Classic, Mád Furmint Király Grand Cru 2015

9. Hangavári Pincészet, Furmint Lapis 2015

10. Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2015

 

Az édes borok mezőnyében a papírforma érvényesült: csak aszúkat találunk a legjobb tíz között.

 

Top 10 édes tokaji bor

1-2. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013

1-2. Pelle Pince, Tokaji Aszú 2013

3. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

4-5. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szarvas 2013

4-5. Tokaj Classic, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006

6. Pajzos Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

7. Béres Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011

8. Hangavári Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Lapis 2013

9. Hímesudvar Pincészet, Tokaji Aszú 2013

10. Tokaj-Hétszőlő, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

 

Kielmayer Kristian a következőképp foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: „A sor izgalmas volt, a hárslevelűk és hárslevelű alapú házasítások emelkedtek ki eleganciában és komplexitásban. A dűlős borok mellett éppen ezért a hárslevelűnek nagy jövője van. A tokaji aszú kincs és érték Magyarország és a világ számára – ez most is bebizonyosodott.”

További Hírek

3,4 milliárd forintos fejlesztések Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein
3,4 milliárd forintos fejlesztések Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszínein
2018-03-14

Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása.

 

Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március
Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március
2018-03-14

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató nagykóstolóra. Az idei évben is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők. 

 

I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL
I. KÉZMŰVES GASZTRO WORKSHOP FESZTIVÁL
2018-03-13

Az Tállyáért Egyesület legújabb rendezvényének ötlete a hagyományok ápolása és a tudásátadás jegyében született: 2018. március 15-17. között rendezik meg első ízben a Kézműves GasztroWorkshop Fesztivált, mely Tokaj-Hegyalja helyi termelőinek, kézműves mestereinek, manufaktúráinak és gasztronómiai szereplőinek seregszemléje lesz.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny
Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny
2018-03-09

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat. A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete két a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki. Az elképzeléseket csiszolták, finomították, és megszületett a konkrét terv, amelyről március 8-án – nem véletlenül a nőnapon – számoltak be a sajtó munkatársainak.

Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen
Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen
2018-03-09

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat. 

20 százalékkal nőtt a Lidl borexportja
20 százalékkal nőtt a Lidl borexportja
2018-03-07

Közel 15 millió palack magyar bort értékesített a Lidl Magyarország 2017-ben, amelynek mintegy felét exportálta külföldre. Az európai vásárlók a Királyleánykát, a Tokaji Furmintot és a Szürkebarátot keresték a leginkább – derült ki a Lidl Wine Expo Hungary-n, ahol 21 borvidék 366 féle bora közül választották ki a nemzetközi szakértők azokat, amelyek 2018-ban kerülnek majd fel Európa szerte a Lidl áruházak polcaira.

Zsirai Kata nyerte el 2018-ban a Gál Tibor Emlékdíjat
Zsirai Kata nyerte el 2018-ban a Gál Tibor Emlékdíjat
2018-03-01

A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány az előző évben balesetben elhunyt, legendás egri borász emlékére alapított elismerés átadása.

Izgalmas borok kerülnek árverésre Tokajban áprilisban
Izgalmas borok kerülnek árverésre Tokajban áprilisban
2018-03-01

A Tokaji Borlovagrend idén hatodik alkalommal rendezi meg a Nagy Tokaji Borárverést 2018 április 20. és 22. között a tokaji zsinagógában. A borvidék egyik legkiemelkedőbb eseményén minden eddiginél több tétel kerül majd kalapács alá.

 

Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén
Magyar borok győzedelmeskedtek Japán legnépszerűbb borversenyén
2018-03-01
A női bírók a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet négy nedűjét is aranyéremmel jutalmazták.
 

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»