Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március

2018-03-14 | Hírszerkesztő

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató nagykóstolóra. Az idei évben is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők. 

 

Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március

Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek. 

 



Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének több mint 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 24-én, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is. 

 

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A Skoda-Schiller támogatásával létrehozott Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők, valamint a Szepsy Pincészet és és Demeter Zoltán Pincészete válogatott borai fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók. 

 

Újdonság az MTÜ-vel együttműködésben megnyíló Szakmai terem, ahol a HoReCa ágazat képviselőit a borvidékhez kapcsolódó előadások és kóstolók, valamint a borászokkal való személyes eszmecsere lehetősége várja.

 

A borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek három mesterkurzusra is befizethetnek. Demeter Zoltán előadása részben a 2016 évjárat, részben pedig korábbi, kivételes tételek bemutatója, középpontban a borkészítő és a borfogyasztó felelősségének kérdéskörével. Ifjabb Szepsy István kilenc boron keresztül (köztük forgalomban nem kapható tételekkel) ad áttekintést a Szepsy portfólióról. A Disznókő Szőlőbirtok 25 évét Mészáros László birtokigazgató foglalja össze, a pincészet legszebb borai közül válogatva. 

 

„Számos fórumon felmerül a kérdés: Tokaj vagy furmint? Mi úgy gondoljuk, a borvidék fő erőssége a hagyományok és megújulás ötvözésében, a különleges minőség iránti elkötelezettségben és a borstílusokon belüli sokszínűségben rejlik. Ezt szeretnénk a Tokaji Március Nagykóstoló vendégeinek is megmutatni.” összegezte Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

 

A tesztgyőztes tokajik – meglepetés a száraz borok mezőnyében

 

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri a több, mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. 

 

Zsűritagok voltak:

  •          Bálint László nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium oktatója
  •          Blazsovszky Péter, a Babel étterem head sommelier-je
  •          Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
  •          Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
  •          Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője, a Borkollégium oktatója

A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A lista élére egy olyan szőlőfajta – a kabar – bora került, amellyel önmagában ritkán találkozhatunk; a hárslevelűk pedig háttérbe szorították a furmintokat.

 

Top 10 száraz tokaji bor

1.Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2016

2-3. Gizella Pince, Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016

2-3. Palkó Pince, Báthori Hárslevelű 2015

4-5. Erzsébet Pince, Király dűlő Furmint 2016

4-5. Pajzos Tokaj, Tokaji Hárslevelű Selection 2015

6-7. Erzsébet Pince, Estate Furmint 2016

6-7. Holdvölgy Pincészet, Expression Tokaji Hárslevelű "Becsek" dűlő 2015

8. Tokaj Classic, Mád Furmint Király Grand Cru 2015

9. Hangavári Pincészet, Furmint Lapis 2015

10. Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2015

 

Az édes borok mezőnyében a papírforma érvényesült: csak aszúkat találunk a legjobb tíz között.

 

Top 10 édes tokaji bor

1-2. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013

1-2. Pelle Pince, Tokaji Aszú 2013

3. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

4-5. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szarvas 2013

4-5. Tokaj Classic, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006

6. Pajzos Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

7. Béres Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011

8. Hangavári Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Lapis 2013

9. Hímesudvar Pincészet, Tokaji Aszú 2013

10. Tokaj-Hétszőlő, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

 

Kielmayer Kristian a következőképp foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: „A sor izgalmas volt, a hárslevelűk és hárslevelű alapú házasítások emelkedtek ki eleganciában és komplexitásban. A dűlős borok mellett éppen ezért a hárslevelűnek nagy jövője van. A tokaji aszú kincs és érték Magyarország és a világ számára – ez most is bebizonyosodott.”

További Hírek

Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
2018-05-03

Huszonnegyedszerre nyitja meg kapuit májusban a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. A Villányi Borvidék leghangulatosabb falucskájába több ezer látogatót várnak.

Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
2018-05-02

Nem csak pazar panorámája, különlegesen finom borai miatt kitűnő úti cél a Tokaji borvidék: a Béres Szőlőbirtokhoz tartozó Lőcse-dűlő felnőttek és gyerekek kedvenc kirándulóhelye lehet. A Birtokon létesített A szőlőművelő ember és a természet elnevezésű tanösvényen végigkísérhetjük a szőlő „életét”, megismerhetjük termesztésének, gondozásának és feldolgozásának valamennyi fázisát, miközben a vulkanikus kőzetekről és az itt élő állatokról, növényekről is sok érdekességet megtudhatunk.

Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
2018-05-01

Eseménydús hónapot tudhat maga mögött a Villányi borvidék. Mint minden évben áprilisban, idén is megrendezésre kerültek a nagy hagyományokkal bíró, mind a gazdák mind a szakmai plénum előtt komoly értéket képviselő borversenyek. Ahogy a borvidék 1 egység, de két kisebb, meghatározó térség, úgy a versenyekből is körzetenként 1-1 kerül megszervezésre ebben az időszakban.

Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
2018-04-27

Idén májusban és júniusban a KLM különleges borokkal várja a World Business Class utasait. A palackokat az amszterdami Rijksmuseum festményeit ábrázoló címkékkel látta el a légitársaság, amelyhez öt tavaszi témájú festményt választott öt holland művésztől.

 

2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2018-04-27

Múlt és jelen: Debrecen szőlőskertje - egy újjáéledő borvidék

Szent György-hegy hajnalig
Szent György-hegy hajnalig
2018-04-25

Június 2-ára egy olyan programot álmodtunk meg, melynek résztvevői a Szent György-hegy pincéi, a telihold, a Balaton és a napfelkelte.

Szekszárdi Nyitott Pincék
Szekszárdi Nyitott Pincék
2018-04-24

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

Tállyai Bormajális
Tállyai Bormajális
2018-04-23

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére - ha szereted a tállyai bort, ezt neked találták ki!

Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
2018-04-23

Élményturizmus Akadémia sorozattal bővíti kínálatát a Zsigmond Király Egyetem.

BorZsongás Villányban!
BorZsongás Villányban!
2018-04-23

Már tizenharmadik alkalommal készülünk a Villányi borvidék pezsgő, barátságos fesztiváljára a BORZSONGÁSRA.

Programok

11. Ördögkatlan Fesztivál 11. Ördögkatlan Fesztivál
2018 July 31 -
2018 August 04
Debreceni Bor- és Jazznapok Debreceni Bor- és Jazznapok
2018 August 02 -
2018 August 05
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Cseh Sörkert Cseh Sörkert
2018 August 07 -
2018 August 20
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15
Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival
2018 October 12 -
2018 October 14

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»