Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március

2018-03-14 | Hírszerkesztő

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató nagykóstolóra. Az idei évben is hasonló érdeklődésre számítanak a szervezők. 

 

Tokaj, a furminton innen és túl — Küszöbön a Tokaji Március

Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek. 

 



Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének több mint 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 24-én, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is. 

 

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A Skoda-Schiller támogatásával létrehozott Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők, valamint a Szepsy Pincészet és és Demeter Zoltán Pincészete válogatott borai fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók. 

 

Újdonság az MTÜ-vel együttműködésben megnyíló Szakmai terem, ahol a HoReCa ágazat képviselőit a borvidékhez kapcsolódó előadások és kóstolók, valamint a borászokkal való személyes eszmecsere lehetősége várja.

 

A borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek három mesterkurzusra is befizethetnek. Demeter Zoltán előadása részben a 2016 évjárat, részben pedig korábbi, kivételes tételek bemutatója, középpontban a borkészítő és a borfogyasztó felelősségének kérdéskörével. Ifjabb Szepsy István kilenc boron keresztül (köztük forgalomban nem kapható tételekkel) ad áttekintést a Szepsy portfólióról. A Disznókő Szőlőbirtok 25 évét Mészáros László birtokigazgató foglalja össze, a pincészet legszebb borai közül válogatva. 

 

„Számos fórumon felmerül a kérdés: Tokaj vagy furmint? Mi úgy gondoljuk, a borvidék fő erőssége a hagyományok és megújulás ötvözésében, a különleges minőség iránti elkötelezettségben és a borstílusokon belüli sokszínűségben rejlik. Ezt szeretnénk a Tokaji Március Nagykóstoló vendégeinek is megmutatni.” összegezte Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

 

A tesztgyőztes tokajik – meglepetés a száraz borok mezőnyében

 

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri a több, mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. 

 

Zsűritagok voltak:

  •          Bálint László nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium oktatója
  •          Blazsovszky Péter, a Babel étterem head sommelier-je
  •          Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
  •          Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
  •          Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője, a Borkollégium oktatója

A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A lista élére egy olyan szőlőfajta – a kabar – bora került, amellyel önmagában ritkán találkozhatunk; a hárslevelűk pedig háttérbe szorították a furmintokat.

 

Top 10 száraz tokaji bor

1.Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2016

2-3. Gizella Pince, Szil-völgy Furmint-Hárslevelű 2016

2-3. Palkó Pince, Báthori Hárslevelű 2015

4-5. Erzsébet Pince, Király dűlő Furmint 2016

4-5. Pajzos Tokaj, Tokaji Hárslevelű Selection 2015

6-7. Erzsébet Pince, Estate Furmint 2016

6-7. Holdvölgy Pincészet, Expression Tokaji Hárslevelű "Becsek" dűlő 2015

8. Tokaj Classic, Mád Furmint Király Grand Cru 2015

9. Hangavári Pincészet, Furmint Lapis 2015

10. Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2015

 

Az édes borok mezőnyében a papírforma érvényesült: csak aszúkat találunk a legjobb tíz között.

 

Top 10 édes tokaji bor

1-2. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013

1-2. Pelle Pince, Tokaji Aszú 2013

3. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

4-5. Grand Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szarvas 2013

4-5. Tokaj Classic, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006

6. Pajzos Tokaj, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

7. Béres Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011

8. Hangavári Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Lapis 2013

9. Hímesudvar Pincészet, Tokaji Aszú 2013

10. Tokaj-Hétszőlő, Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

 

Kielmayer Kristian a következőképp foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: „A sor izgalmas volt, a hárslevelűk és hárslevelű alapú házasítások emelkedtek ki eleganciában és komplexitásban. A dűlős borok mellett éppen ezért a hárslevelűnek nagy jövője van. A tokaji aszú kincs és érték Magyarország és a világ számára – ez most is bebizonyosodott.”

További Hírek

Itthon is felkapott a gin
Itthon is felkapott a gin
2018-08-22

Igazi frissítő, éppen ezért töretlenül népszerű nálunk is a gin, és persze a belőle készülő koktélok is. Egyedi ízvilága sok bártendert megihletett már, így az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy is, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk.

MUST, BOR BARÁTOK, KULTÚRA – SZÜRETI PIKNIK LESZ ETYEKEN!
MUST, BOR BARÁTOK, KULTÚRA – SZÜRETI PIKNIK LESZ ETYEKEN!
2018-08-21

Szeptember 1-én és 2-án Őszi Etyeki Piknik! Must, bor, barátok, kultúra! Gyere és ízleld meg a Gasztrosétány remekeit és szórakozz a Cimbali Band zenéjére! Várunk a Gasztrosétányon szeptember 1-én és 2-án egész hétvégén!  buszok Kelenföldről… Tudod?

Jó lesz a hazai szőlő és a bor ára is
Jó lesz a hazai szőlő és a bor ára is
2018-08-09

A tavalyinál magasabb borszőlő árakra számít idén az Agrárminisztérium – közölte a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Feldman Zsolt hozzáette Európa nagy szőlőtermő vidékein az előzetesen vártnál alacsonyabb lehet a szőlőtermés, ezért drágul a bor alapanyaga.

Halott Pénz által dedikált üzenetekre csaphatnak le a Sziget fesztiválozói
Halott Pénz által dedikált üzenetekre csaphatnak le a Sziget fesztiválozói
2018-08-08

A Zwack Unicum Bár idén dedikált üzeneteket rejtő Palackpostával, Meet&Greet eseményekkel, triciklis értékesítési pontokkal, mini pingpong meccsekkel és rengeteg ajándékkal várja a Szigeten fesztiválozókat. A Dorko-val tavasszal indult együttműködés pedig nem csak a fesztiválpiramisban folytatódik: szerda este Gém Péter, a Dorko vezetője DJ Señor Grande néven a Rock the City partin Dr Brs-sel zenél majd az Unicum Bárban 23:00-tól 02:00-ig.

Egri mesterkurzusok a Vino Kóstoló Ünnepen
Egri mesterkurzusok a Vino Kóstoló Ünnepen
2018-08-08

Eger régóta az egyik legkedveltebb úti cél a borrajongók körében. A gyümölcsös és változatos stílusú borokat adó borvidék augusztus végén ismét remek programmal és exkluzív mesterkurzusokkal készül az Eger-rajongók számára.

Ellenőrzés alá kerültek a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes borai
Ellenőrzés alá kerültek a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes borai
2018-08-07

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében. 

Lezárult a szavazás, megvannak a győztesek!
Lezárult a szavazás, megvannak a győztesek!
2018-08-06

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűri a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd egészen tegnap éjfélig a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Kiváló borok kultúrával keverve!
Kiváló borok kultúrával keverve!
2018-08-02

Jövő héten indul az Ízek, Versek, Madárfütty Fesztivál Szóládon!

Durván megdrágul a pálinka
Durván megdrágul a pálinka
2018-07-27

Akár ezer forinttal is többe kerülhet jövőre egy félliteres üveg, ráadásul a remélt plusz adóbevételek helyett akár kiesést is okozhat a változás.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2018-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2018-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival
2018 október 12 -
2018 október 14
Disznótoros Kolbászfesztivál Disznótoros Kolbászfesztivál
2018 október 12 -
2018 október 14

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»