TOKAJI ASSZÓ

TOKAJI ASSZÓ

Tokaj-Hegyalját 1737-ben III. Károly nyilvánította zárt, eredetvédett borvidékké. A terület 2002 óta a világörökség része. Ennek feltételeként az állam vállalta értékeinek megóvását. Korlátozza a beépítést, nem hagyja rombolni a tájképet, nem engedi a nehézgépjármű-forgalom növekedését, sőt annak káros hatásaitól elkerülő úttal, kamionstoppal védi a vidéket. A dűlők között áthaladó 37-es úton ma Szlovákia felől érkező kamionok sora halad át, míg Tokajt a Nyíregyháza felé tartó, forgalmas 38-as keresztezi. Dacára a tokaji borászok tiltakozásának, hőerőmű épülhet Szerencsen. Körbenéztünk a helyszínen és a beruházó háza táján.

– Ahol én lakom, oda, úgy látszik, felhúznak egy erőművet – mondja Bodó Judit a tokaji Bott pincészetben, és mosolyog hozzá, noha nincs jókedve.

A harmincéves Judit a szlovákiai Csallóközből származik, gyerekkorát részben Bősön töltötte.

Családi hagyomány nélkül lett borász. Két évet dolgozott dél-tiroli pincészetekben, majd az olasz tulajdonos őt kérte fel új, tokaji borászatának élére. „Művelt alkoholisták” szerint ott csodát tett: a Füleky-kúria 2004-es furmintját vakon tesztelve választották az év borává.

Judit és férje az első hektárt a Tarcal melletti Előhegyen vásárolta magának, „nászajándékba”.

– Mikor is esküdtünk? 2003-as bort ittunk, tehát 2004–ben.

Logikus.

Tarcalon két évig nem szüreteltek. Ennyi idő kellett, míg a túlterhelt, lisztharmatos szőlő föléledt. Most négy dűlőn három hektárt művelnek. Egyetlen alkalmazottjukat béralapú támogatással vették föl. Tíz hordóval ma övék Tokaj legkisebb pincéje.

Irigyeljük őket.

– A haszonból nem veszünk Audi TT-t, de élünk úgy, ahogyan mindig akartunk. Isten őrizzen, hogy hipermarket árulja borainkat.

Fittyet hányva az újságírói etikára, mustot, bort kóstolunk a Bott pincészetben, mértékkel. A furmint a legjobban aszúsodó magyar szőlő, ám mint Bodó Judit mondja, az aszú nagy kihívás: vagy sikerül, vagy nem. Száraz furmintjukat, a 2005-ös Telekit viszont az év harmadik legjobb borának választotta tavaly a Borbarát magazin.

Judit szerint egy ország kultúráját mutatja: mit kezd csodáival.

– Azért ragadtunk itt, mert úgy tűnt, hogy Hegyalján megállt az idő. Talán illúzió volt. Aki erőművet épít ide, nem érti: nemcsak saját gyerekeinknek kell elszámolnunk a világörökségnek ezzel a részével.

A szalmatüzelésű erőművet eredetileg a diősgyőri ipari parkba szánta a beruházó BHD Hőerőmű Kft., ám a miskolci belváros magas légszennyezettsége miatt a terv nem kapott engedélyt. Így jött az ötlet: épüljön meg Szerencsen, ahol egy 120 kilovoltos alállomásnak hála, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Zrt. átveheti a helyben termelt villamos energiát.

Csakhogy Szerencs alig néhány kilométernyire fekszik a tokaji borvidéktől. Mivel a környékén nincs elegendő fűtőanyag, a szalmát nyolcvan kilométeres távolságból szállítják majd oda, kamionon. Az útvonal a dűlőket keresztezi. Az erőmű évi 265 ezer tonnás fűtőanyagigénye évente ötvenezer fuvarral növelheti a közúti forgalmat. A tiltakozó borászok szerint így oda a biomassza-erőmű zöld jellege. Ráadásul kétséges, nem változik-e meg a környék mikroklímája, megmarad-e az aszúsodáshoz szükséges reggeli pára.

Válasz évek múlva.

Az erőmű környezeti hatásairól október végén tartott szerencsi fórumon amúgy elszabadult az indulat. A miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány munkatársa kifogásolta, hogy a BHD hatástanulmányok nélkül buzdítaná a helyi gazdákat az agresszív, sivatagosodást okozó energiafű termesztésére. A BHD ügyvezetője, az egykor az MSZP vállalkozói tagozatának élén edződött Hujber Ottó cserébe gusztustalannak mondta, hogy „gittegyletek” akadályozzák a beruházást.

A gittesek egyike Mészáros László, a Tokaj Reneszánsz Egyesület soros elnöke, a francia tulajdonú Disznókő pincészet igazgatója. A 37-es út mentén és a szerencsi ipari parktól szinte kőhajításnyira fekvő borászat harminc országban évente 350 ezer palackkal értékesít. Száz hektárjuk kétharmadán furmint, a maradékon hárslevelű terem.

A pincészethez tartozó étteremben ülünk, bablevesek fölött.

Mészáros úr azt mondja, a BHD stratégiai hibát követ el. Bár országszerte tíz erőművet tervez, a borvidékre fölhúzandó üzem ellenszenvet ébreszt a céggel szemben. Szerencs lehet az újabb Zengő. Kivált, hogy Sólyom László köztársasági elnök paródiába illőnek nevezte a beruházást engedélyező képviselő-testületi döntést, míg a környezetvédelmi miniszter az örökségvédelmi törvény módosítását kezdeményezte. Fodor Gábor szerint a szerencsi biomassza-erőmű csak joghézag miatt kaphatott engedélyt, mivel nem tisztázott, hogyan kell kezelni a világörökségi területeket. Továbbá kezdeményezi, hogy a jövőről helyi népszavazás döntsön.

Mészáros László szerint az ötlet elkésett. Mivel Tokaj-Hegyalja világörökségi terület, a kormány feladata megóvni. A referendumot a közel negyvenmilliárdos beruházást felerészt japán tőkéből fedező BHD is ellenzi. A cég máig 100 millió forintot szánt az előkészítésre.

– Az engedélyeztetési eljárás kezdetén az önkormányzatnak döntenie kellett: akar-e népszavazást, vagy sem. Ezen túl vagyunk. A projekt befogadásáról a képviselő-testület döntött. A jogerős engedélyek birtokában október közepén megkezdtük a kivitelezést. Utólag mindenről lehet népszavazást kezdeményezni, az erőműről is, a világörökségi címről is. Kérdés, hogy egy esetleges elutasítás után ki állja majd a számlát, ki fizeti a kárt – mondja Hujber Ottó, a BHD vezetője.

A Disznókő pincészetet vezető Mészáros László szerint viszont épp az erőmű megépítése okoz megfizethetetlen veszteséget.

– Elkerülő út itt tíz éven belül nem lesz. Elképesztő marketinghátrány, ha a borvidékről bárkinek a hőerőmű vagy az elviselhetetlen kamionforgalom jut eszébe. Hiába járunk Kanadáig a tokajit népszerűsíteni, ha a környéket az ipartól sem tudjuk megvédeni. És hiába tiltakozunk a szlovákiai Tőketerebesre szánt széntüzelésű erőmű ellen, ha idehaza szabad utat adunk a vállalkozóknak.

Hogy biomassza-erőművekre szükség van, nem vitás. Az Európai Unió 2020-ra energiatermelésének húsz százalékát megújuló energiaforrásokból kívánja fedezni. Hazai arányuk ma öt százalék. Nem véletlen, hogy az állam garantáltan magas áron vásárolja föl a „zöldáramot”. És az sem, hogy a beruházó további kilenc erőművet tervez az Alföldre. Csakhogy a nyugati szalmaerőművek jobbára 10-20 megawattosak, egy-egy város energiaellátását fedezik. A szerencsi, a maga 49,9 megawattos teljesítményével a legnagyobb lehet.

Hujber Ottó – a már említett elektromos alállomáson túl – Szerencs százhúsz éves agráripari hagyományával és a város hátrányos helyzetével magyarázza a helyszínválasztást. A borvidékért nem aggódik.

– Az erőmű 130 munkahelyet teremt. Tizennyolc önkormányzat hagyta jóvá a tervet. Volt közmeghallgatás, társadalmi párbeszéd is. A nem borász lakosság körében magas a projekt támogatottsága. Márpedig a térségben az emberek többségének nem a szőlészet nyújt elégséges megélhetést.

Hozzáteszi: az erőmű alapját lesüllyesztik, kéményét részben mesterséges dombok takarják majd el, így az üzem nem lesz tájképromboló.

– Energiát termelni mindenütt lehet, de tokajit csak itt – reagál Mészáros László. És azt mondja, érthető, ha az önkormányzat a remélt iparűzésiadó-bevétel reményében „megszédül”, ám a világörökségi terület esetében nemesebb célokat is mérlegelni kell.

Ez aligha történt meg.

Ugyanakkor a szerencsi önkormányzat jegyzője és építési osztályának vezetője a BHD felügyelőbizottsági tagságáig vitte.

– Egyszerű a képlet. Arról kell dönteni, hogy kultúrtájat vagy iparvidéket képzelünk-e Tokaj-Hegyaljára – véli Mészáros László.

Dűlőre kell jutni.

Bodó Judit áll a Bott pincészetben, és abban bízik, leáll az építkezés. Pedig kedvezőtlenek a tapasztalatai.

– Hujber úr azt mondja, szép és korszerű lesz a készülő üzem. Erőműturisták járnak majd a csodájára, és – by the way – talán a borunkat is megkóstolják. Ezt már ismerem. Gyerekkoromban is azt hallgattuk, hogy a bősi vízlépcső látogatókat vonz majd. Aztán az egykori hotelből menekültszálló lett.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»