Új lökést adhat a FAO a nagy múltú örmény szőlőtermesztésnek

2017-07-21 | Hírszerkesztő

Vitikultúra, a szőlőtermelés „tudománya”, amely mintegy 8000 éves múltra tekint vissza Örményországban. Az ország adottságai kedveznek a szőlőművelésnek, így azt még napjainkban is művelik.

Új lökést adhat a FAO a nagy múltú örmény szőlőtermesztésnek

A növény egészségére és genetikai erőforrásaira való odafigyelés hiányában azonban a szektor jövője bizonytalan. Az örmény kormány felkérésére ezért az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mindkét aspektussal foglalkozik.



Ennek részeként ma egy jereváni műhelymunka keretében helyi és nemzetközi szakértők megvizsgálják a jelenlegi szabályozást, annak hiányosságait, és néhány innovatív európai megoldást is.

Egy szektor növekedési potenciállal

Jelenleg a gyümölcsösök mintegy harmada van szőlővel beültetve, de van még potenciál a növekedésre. A termény részben frissen kerül a boltok polcaira, de a java feldolgozásra kerül és brandy vagy bor készül belőle a hazai és nemzetközi piacra.

Bár a terméshozam és az export mennyisége évről évre nő, az elmúlt 25 évben nem igazán törekedtek a szőlő fajtagazdagságának javítására. A tradicionális fajták nagy részét a kihalás fenyegeti.

Ezért a projekt részeként három szőlőskertet alakított ki a FAO: a növényi génmegőrzésért, a jó minőségű szőlőoltvány-utánpótlás miatt és egyet oktatási-demonstrációs célból is.

A pusztító filoxéra

Egy másik probléma, amivel az örmény szőlőtermesztőknek szembe kell néznie a filoxéra vagy szőlőgyökértetű. Az Észak-Amerikából származó kártevő a 18-19. században végigsöpört Európán. Most megjelent Örményországban is, ahol egyetlen kis szőlészetből indulva néhány év alatt eljutott az ország több részére, többek között az Ararát völgyébe is, mely a legjelentősebb örmény borrégió.

 „Örményországban a szőlő 90 %-a saját gyökerű szőlő és csupán 10 % a filoxérának ellenálló oltvány,” mondta Avetik Nersisyan, a FAO mezőgazdasági szakértője. „Hogy megakadályozzák a filoxéra továbbterjedését, a szőlősgazdáknak ki kell irtaniuk a jelenlegi tőkéket és új, ellenálló fajtákat telepíteni a következő 3-7 évben.”

Egy másik FAO projekt, ami a héten kezdődött, ehhez nyújt segítséget az országnak tanúsított, filoxéra rezisztens oltványokkal és új tanúsítási rendszer kidolgozásával.

Az örmény szőlészetek 95 %-ban családi gazdaságok kezében vannak – a legnagyobb nyertesei ennek így ők lesznek.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok