www.borutazo.hu » Programok » TÖLTÖTT KÁPOSZTA FESZTIVÁL
 
TÖLTÖTT KÁPOSZTA FESZTIVÁL Fesztivál Cím: 3908 Rátka, Iskola tér 2.

Dátum: 2012-05-18 - 2012-05-20
Szervező: Művház Rátka

Tel: +36 (20) 542-1359
E-mail: muvhazratka@freemail.hu
Web: http://www.ratka.hu

Program:

Rátkán, a Tokaj-hegyaljai sváb településen második alkalommal rendezik meg a Töltött Káposzta Fesztivált. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés , népdal vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, bármire is van igénye, ezen a fesztiválon megtalálja, és egészen biztos, hogy kellemes élményekkel tér majd haza.
Műsoraink megtekintése Rátka Község Önkormányzata és a támogatók jóvoltából ingyenes.
Töltsék velünk a hétvégét, kóstolják meg az egyre népszerűbb Tokaj-hegyaljai, rátkai borokat, pálinkákat, ízleljék meg jellegzetes ételünket a rátkai töltött káposztát!


Programok:

Május 18. (péntek)
18:00 Táncház és borkóstolás a Művelődési Házban

Május 19. (szombat)
8:00 Főzőverseny kezdete
9:00 Kispályás labdarugó mérkőzések
12:00 Ebéd
13:00 Kézműves foglalkozások, előadás gyermekek részére.
14:00 Köszöntő, eredményhirdetések.
Kulturális műsor: óvodások, iskolások, énekkarok, tánccsoportok, zenészek, könnyűzenei együttes, humorista
20:00 Szabadtéri bál

Május 20. (vasárnap)
Szőlőszentelő mise a Padihegyen

Cimkék:Rátka

 
Betöltés...
Betöltés...
 • A Szigetközi Friss Víz és külföldi brandje a Panta Aqua The Water képviseli Magyarországot a Bocuse D’Or lyoni döntőjén

  A Szigetközi Friss Víz és külföldi brandje a Panta Aqua The Water képviseli Magyarországot a Bocuse D’Or lyoni döntőjén

  Komoly érdeklődés kíséri a Szigetközi Friss Víz és külföldi brandjének a Panta Aqua The Waternek bemutatkozását a Bocuse D’or-on. A világ egyik legrangosabb szakácsversenyével párhuzamosan nagyszabású élelmiszeripari kiállítás is zajlik Lyonban. A Bocuse D’Or Akadémia Magyar Tagozata szigorú előválogatást követően választotta ki azokat a magyar termékeket, amelyek méltón képviselhetik hazánkat a rangos eseményen. A Szigetközi Friss Víz és külföldi brandje a Panta Aqua The Water nem csak a kiállítás magyar standján kap kiemelt szerepet, de ezt a vizet kóstolhatják meg a szakácsverseny VIP vendégei is.


  A Bocuse d’Or a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró chefversenye, melyet 20 évvel ezelőtt Paul Bocuse mesterszakács alapított. Az eseményt kétévente rendezik meg, a döntő helyszíne mindig Lyon. Franciaországban kimagasló népszerűséggel bír a rendezvény. A gálát élőben közvetíti a tévé, többórás élő show-ban vonulnak fel a világ legjobb séfjei, a rendezvényen pedig ott van mindenki, aki számít ebben a szakmában. A szakácsolimpián idén a VIP részben csak magyar és francia ételeket és italokat kínálnak a magas rangú vendégeknek. Emellett a rendezvényt rangos élelmiszeripari kiállítás is kíséri.

  1
 • Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék

  Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék

  Csurgott is, cuppant is, telt is! Az időjárás és a vendégszeretet biztosította a Pincéről Pincére Variációk Vincére rendezvényeken az áldást és a jó hangulatot. Nagysikerű dűlőjáró – hordós – és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék.


  „Ha megcsordul Vince, telik a pince” – tartja a mondás. A régiek nagy tudását bizonyította a január 24-re időzített borvidéki, Vince napi ünnepség sorozat is, amely a mártírszentre való emlékezés mellett a néphagyomány útját is követve igyekezett az enyhe időjárásból, a vessző állapotából és a vendégek segítségével jó termést varázsolni erre az esztendőre.

  2
 • Borkurzusok, három nyelven

  Borkurzusok, három nyelven

  Pécs első boriskolája nyitja meg kapuit február 9-én a Bevezetés a borkultúrába tanfolyam első órájával. A VinOliva Boriskola hiánypótló kezdeményezése, hogy Pécsett élő többszáz külföldire is gondolva, a magyar nyelvű tanfolyamok mellett német és angol nyelven is kínálja alapozó képzéseit. Emellett a nemzetközi WSET (Wine & Spirit Education Trust, London) rendszer szerinti kurzusokat is szervez egészen felsőfokig, amelyben partnere a budapesti Central European Wine Institute.


  - A mi kurzusaink elsősorban azoknak szólnak, akiket érdekli, mi van a poharukban. Abban segítünk, hogy közelebb kerüljenek a bor világához, de a sznobizmust és külsőségeket szigorúan kerülve. Tanfolyamaink nem a vetítésről és szigorkodó előadásokról szólnak, hanem borok mellett, kis csoportokban, inkább beszélgetve, mint hallgatva, gyakorlatiasan tudhatod meg mindazt, ami alap, ami lényeges, ami segít eligazodni – mondta el Győrffy Zoltán, a VinOliva Boriskola egyik alapítója.

  3
 • Elindult a Gál Tibor Emlékdíj szavazása

  Elindult a Gál Tibor Emlékdíj szavazása

  Ismét fiatal tehetséget karol fel a Magyar Borok Bálja.

  Idén, immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Borok Bálja. Az esemény fontos pillanata a Gál Tibor Emlékdíj átadása, amely 2014-től új elképzelésnek megfelelően kerül odaítélésre.


  A Magyar Borok Bálja szervezőbizottságának tagjai az Év Bortermelője cím birtokosait, illetve családjukat kérik fel arra, hogy jelöljenek olyan, a borrégiójukban dolgozó tehetséges borászt, akinek munkásságát a nagyközönség széles köre egyelőre kevésbé ismeri. Az ő tanulmányaihoz, szakmai fejlődéséhez járul majd hozzá a bál által nyújtott támogatás.

  4
 • Nemzetközi innováció az Orosházi Öblösüveggyárból

  Nemzetközi innováció az Orosházi Öblösüveggyárból

  Az Orosházi Öblösüveggyár tulajdonosa az O-I Magyarországon elsőként különleges belső mintázatú boros üvegeket mutat be, melynek segítségével a magyar borászok még egyedibbé és érdekesebbé tehetik boraik megjelenését. Az innovatív, fehér és rozé borok számára készített palackokat az Orosházi Öblösüveggyárban készítik, bemutatkozásként három variációban: a palackok nyakán található spirál-, hullám-, és a palack teljes felületén rombusz mintával.


  A palack belső mintáját a borászok kreatív igényei és kérései alapján alakítják majd ki, így logó, felirat, vagy bármilyen különleges minta teheti majd egyedivé az üveget. Az első hazai minták 2014 decemberében készültek el az O-I öblösüveggyárában, melynek kialakításához 750 ml-es, menetes szájú Bordolese Nobile palackokra esett a tervezők választása. Az elegáns megjelenésű, magasságával is kiemelkedő 319 mm-es boros palackba fehér és rozé boraikat tölthetik majd magyar borászok.

  5
 
Ki-kicsoda? 
Demeter Novák Endre, dr.

Demeter Novák Endre, dr.

Borvidék:
Tokaji borvidék

Mayláth Endre

Mayláth Endre

Borvidék:
Etyek-Budai borvidék

Bujdosó Ferenc, ifj.

Bujdosó Ferenc, ifj.

Borvidék:
Balatonboglári borvidék

Wille-Baumkauff Stefan

Wille-Baumkauff Stefan

Borvidék:
Tokaji borvidék

Frittmann István

Frittmann István

Borvidék:
Kunsági borvidék

Receptklub 

SZÖGELT MUSTOS PECSENYE RÉTI GOMBÓCCAL
Kunsági szüreti fogás

SZÖGELT MUSTOS PECSENYE RÉTI GOMBÓCCAL

Szüreti pecsenyét Magyarország szinte minden borvidékén készítenek, mi most egyet választottunk a sok közül.

[...]
Lexikon 

Éles bor

Nagy savtartalmú, esetleg szénsavat is tartalmazó bor.

Glayva

Skót whiskylikőr mézzel és fúszerekkel ítesítve. A Drambuihez és az Irish Misthez hasonló ízű, de könnyebb, és édesebb ital.

Biling (billing)

Néhány bogyóból álló, esetleg a tőkén felejtett szőlőfürt.