www.borutazo.hu » Programok » TÖLTÖTT KÁPOSZTA FESZTIVÁL
 
TÖLTÖTT KÁPOSZTA FESZTIVÁL Fesztivál Cím: 3908 Rátka, Iskola tér 2.

Dátum: 2012-05-18 - 2012-05-20
Szervező: Művház Rátka

Tel: +36 (20) 542-1359
E-mail: muvhazratka@freemail.hu
Web: http://www.ratka.hu

Program:

Rátkán, a Tokaj-hegyaljai sváb településen második alkalommal rendezik meg a Töltött Káposzta Fesztivált. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés , népdal vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, bármire is van igénye, ezen a fesztiválon megtalálja, és egészen biztos, hogy kellemes élményekkel tér majd haza.
Műsoraink megtekintése Rátka Község Önkormányzata és a támogatók jóvoltából ingyenes.
Töltsék velünk a hétvégét, kóstolják meg az egyre népszerűbb Tokaj-hegyaljai, rátkai borokat, pálinkákat, ízleljék meg jellegzetes ételünket a rátkai töltött káposztát!


Programok:

Május 18. (péntek)
18:00 Táncház és borkóstolás a Művelődési Házban

Május 19. (szombat)
8:00 Főzőverseny kezdete
9:00 Kispályás labdarugó mérkőzések
12:00 Ebéd
13:00 Kézműves foglalkozások, előadás gyermekek részére.
14:00 Köszöntő, eredményhirdetések.
Kulturális műsor: óvodások, iskolások, énekkarok, tánccsoportok, zenészek, könnyűzenei együttes, humorista
20:00 Szabadtéri bál

Május 20. (vasárnap)
Szőlőszentelő mise a Padihegyen

Cimkék:Rátka

 
Betöltés...
Betöltés...
 • Csúcskategóriás borok, különleges ételek

  Csúcskategóriás borok, különleges ételek

  Nem kisebb feladatra vállalkozott a debreceni Hotel Platán éttermének csapata, mint arra, hogy a hazánkban még kevésbé ismert Holdvölgy Borászat boraira komponál borvacsorát március utolsó szombatjára. Eleve komoly kihívás tokaji borokhoz összeállítani egy egész esti menüt, hiszen más borvidékekkel ellentétben Tokaj-Hegyalján kizárólag fehér borokat készítenek és ez nagyon meg tudja kötni a séf kezét!


  A Hotel Platánt nem kell bemutatni a cívis város gasztronómiai közönségének, mivel évek óta jól szervezett és sikeres borvacsorák otthona. Az ország vezető borászai mellett megfordultak itt pályájuk elején járó tehetséges fiatalok is, akiknek sokszor ez volt az első bemutatkozási lehetőségük a régióban.

  1
 • Az italvilág színe-java megjelenik a KávéBár Bazáron

  Az italvilág színe-java megjelenik a KávéBár Bazáron

  Február 22-23-án immár ötödik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító több mint száz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. Az évről évre fejlődő kiállítás és show nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programot kínál.


  Idén a baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik vasárnap, melynek fővédnöke – és a zsűri tiszteletbeli elnöke – dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, s a zsűri munkájában részt vesz dr. Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. Nemcsak a hazai borok, hanem a borász- és sommelier szakma iránt is egyre nő az érdeklődés, a februári rendezvényen pedig a nagyközönség számára is lehetőség adódik az italszakemberek munkájának alaposabb megismerésére.

  2
 • A Bujdosó támogatja a balatoni Vízimentőket

  A Bujdosó támogatja a balatoni Vízimentőket

  A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, amely a Balaton és a vízisportok elkötelezett híve, 2014-től támogatja a balatoni vízimentőket. Csütörtökön, a Budapest Boatshow kiállításon mutatták be a Bujdosó új termékcímkével ellátott Mentőöv nevű borát. A címkeváltást nemes cél vezérelte, hiszen Bujdosóék minden eladott palack után tíz forinttal kívánják segíteni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkáját.

  „A Balaton partján nőttünk fel, kis túlzással mondhatjuk, hogy hamarabb tanultunk meg vitorlázni, mint járni. A borászat mellett a víz szeretete az, ami boldoggá tesz bennünket, így nem volt kérdés, hogy támogatjuk a vitorlázókat és fürdőzőket egyaránt óvó vízimentőket” – mondta Bujdosó Ferenc, a pincészet vezető borásza.


  A VMSZ kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, egyesületük több mint hatszáz tagjával évente számos vízimentő tanfolyamot szervez. Több száz iskolában tartottak prevenciós előadást, emellett a Balaton partján több mint ötven strandon állnak szolgálatban, aminek köszönhetően eddig közel háromezer személyt mentettek ki a vízből. 

  3
 • Ötéves a Furmint Február

  Ötéves a Furmint Február

  A Furmint Február szervezői úgy érzik, hogy egyre határozottabban érezhetőek az öt évvel ezelőtt létrehozott kezdeményezés eredményei. „Amikor 2010-ben, az induláskor felvázoltuk a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, az volt a cél, hogy ötéves korára hazai szinten ismertté váljon a Furmint Február koncepciója, és meginduljanak a külföldi programok is. Úgy gondolom, ezt mára elértük, ezt bizonyítják a szerte az országban immár spontán szerveződő furmintkóstolók, furmintvacsorák és a februárban rendre furminttal bővülő borlapok” – mondta el Kézdy Dániel, főszervező.


  Hazánkban a furmint egyike a legfontosabb szőlőfajtáknak. A szőlőben rejlő adottságok mellett sikerét nagy részben annak köszönheti, hogy olyan termőtájakon vált elterjedtté, amelyek klimatikus és talajadottságaik révén jól megkülönböztethető borokat tudnak produkálni. Ilyen Tokaj és Somló. Látva azonban a furmintban mint prémium fehér fajtában rejlő lehetőségeket, évről évre országosan is nő ültetvényeinek száma, hogy az innen származó gyümölcs önállóan vagy más fajtákkal házasítva kerüljön palackba.

  4
 • Bezár Budapest első Michelin-csillagos étterme

  Bezár Budapest első Michelin-csillagos étterme

  Egy népszerű főzőműsor felvételei miatt a Costes étteremnek nélkülöznie kell bő két hétig vezető séfjét. Amíg Miguel Rocha Vieira Portugáliában forgat, addig bezár a Michelin-csillagos étterem.

  Február 3-a és 19-e között zárva lesz Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes. A működés szüneteltetésére azért lesz szükség, mert az étterem vezető séfjét, Miguel Rocha Vieirát felkérték, hogy legyen a MasterChef főzőverseny zsűrijének tagja.


  A műsor portugál verziójának a forgatása alatt Vieira ingázik Budapest és hazája között, de az említett februári időszakban minden nap lesz felvétel, ezért döntöttek úgy a Costes vezetőivel együtt, hogy bezárják az éttermet – értesült az Origo.hu gasztroblogja.

  5
 
Ki-kicsoda? 
Malatinszky Csaba

Malatinszky Csaba

Borvidék:
Villányi borvidék

Kvassay Levente

Kvassay Levente

Borvidék:
Villányi borvidék

Ebner, Andreas

Ebner, Andreas

Sebestyén Csaba

Sebestyén Csaba

Borvidék:
Szekszárdi borvidék

Mészáros Pál

Mészáros Pál

Borvidék:
Szekszárdi borvidék

Receptklub 

DISZNÓTOROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Magyarországi sváb recept

DISZNÓTOROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Azt mondják, a töltött káposzta melegítve az igazi. Kiváló téli étel, laktató és sokáig eltartható, akár két hétig is eláll az erkélyen vagy teraszon, ha hideg van. A fagyasztást is jól viseli. Tartalmas, kalóriadús, igazi téli fogás. A töltött káposztából nem érdemes kis adagot főzni, hiszen minél többször melegítjük, annál jobb lesz.

Nem csak Magyarországon kedvelt étel. Romániában sarmale vagy kicsinyítve sărmăluţe néven fut. Az arab nemzeti gasztronómiának is fontos része, természetesen ürühúsból. A svédek Kåldolmar (kal mint káposzta, dolmar, mint a betekert szőlőlevél) néven eszik a káposztalevélbe töltött darált húst és rizst, hozzá főtt krumplit, vörösáfonya lekvárt és mártást. Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg, de igazán a 18. században terjedt el a Balkánon és hazánkban. Elődje a káposztás hús volt. Dél-kelet Magyarországon szármának is hívják.

[...]
Lexikon 

Bagariaíz

A bagariabőr illatára emlékeztető, érett, kellemes boríz.

Karcos

1. egészen ki nem erjedt, a szénsavtól csípős bor 2. karcolóan savanyú bor

Cefre

Zúzott, esetleg erjedő vagy erjesztésre előkészített gyümölcs (szőlő).