www.borutazo.hu » Programok » TÖLTÖTT KÁPOSZTA FESZTIVÁL
 
TÖLTÖTT KÁPOSZTA FESZTIVÁL Fesztivál Cím: 3908 Rátka, Iskola tér 2.

Dátum: 2012-05-18 - 2012-05-20
Szervező: Művház Rátka

Tel: +36 (20) 542-1359
E-mail: muvhazratka@freemail.hu
Web: http://www.ratka.hu

Program:

Rátkán, a Tokaj-hegyaljai sváb településen második alkalommal rendezik meg a Töltött Káposzta Fesztivált. Legyen az bor- vagy káposztakóstolás, egy kellemes sörözés , népdal vagy táncbemutató, kézműves foglalkozás, délutáni gyerekműsor vagy éjszakai utcabál, bármire is van igénye, ezen a fesztiválon megtalálja, és egészen biztos, hogy kellemes élményekkel tér majd haza.
Műsoraink megtekintése Rátka Község Önkormányzata és a támogatók jóvoltából ingyenes.
Töltsék velünk a hétvégét, kóstolják meg az egyre népszerűbb Tokaj-hegyaljai, rátkai borokat, pálinkákat, ízleljék meg jellegzetes ételünket a rátkai töltött káposztát!


Programok:

Május 18. (péntek)
18:00 Táncház és borkóstolás a Művelődési Házban

Május 19. (szombat)
8:00 Főzőverseny kezdete
9:00 Kispályás labdarugó mérkőzések
12:00 Ebéd
13:00 Kézműves foglalkozások, előadás gyermekek részére.
14:00 Köszöntő, eredményhirdetések.
Kulturális műsor: óvodások, iskolások, énekkarok, tánccsoportok, zenészek, könnyűzenei együttes, humorista
20:00 Szabadtéri bál

Május 20. (vasárnap)
Szőlőszentelő mise a Padihegyen

Cimkék:Rátka

 
Betöltés...
Betöltés...
 • A magyar boroké a főszerep Debrecenben - PROGRAMOK, KONCERTEK, TÉRKÉP, KIÁLLÍTÓK

  A magyar boroké a főszerep Debrecenben - PROGRAMOK, KONCERTEK, TÉRKÉP, KIÁLLÍTÓK

  Tizenhárom borvidék több, mint félszáz borászatának nedűit kóstolhatjuk csütörtöktől vasárnapig a 15. Debreceni Borkarneválon. Kelet-Magyarország legnagyobb boros szemléje, újra elfoglalja jól bevált helyét, a csodálatosan megszépült Nagyerdei parkerdőt. A Békás-tó partján a borok, a kézműves ételek és sajtok élvezetét ingyenes koncertek gazdagítják, amelyeknek a Nagyerdei Szabadtéri Színpad ad otthont.

   


   Az ezredfordulón Debrecenben, a Déri-téren fél tucat borászattal induló rendezvény, tizenöt év alatt több mint ötven borászatot felvonultató rangos borfesztivállá nőtte ki magát. A kulturált borfogyasztás mára nem csak egy társasági eseménnyé vált, hanem valóban színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket is nyújt. Így a Debreceni Borkarnevál is biztos találkozási pont a borszerető, az egyre inkább borértő közönség és a borászatok között. A legszebb magyar borok jegyében kezdődik meg a bortúra augusztus 7-10. között a Békás-tó partján.

  1
 • Csúcskategóriás borok, különleges ételek

  Csúcskategóriás borok, különleges ételek

  Nem kisebb feladatra vállalkozott a debreceni Hotel Platán éttermének csapata, mint arra, hogy a hazánkban még kevésbé ismert Holdvölgy Borászat boraira komponál borvacsorát március utolsó szombatjára. Eleve komoly kihívás tokaji borokhoz összeállítani egy egész esti menüt, hiszen más borvidékekkel ellentétben Tokaj-Hegyalján kizárólag fehér borokat készítenek és ez nagyon meg tudja kötni a séf kezét!


  A Hotel Platánt nem kell bemutatni a cívis város gasztronómiai közönségének, mivel évek óta jól szervezett és sikeres borvacsorák otthona. Az ország vezető borászai mellett megfordultak itt pályájuk elején járó tehetséges fiatalok is, akiknek sokszor ez volt az első bemutatkozási lehetőségük a régióban.

  2
 • Az italvilág színe-java megjelenik a KávéBár Bazáron

  Az italvilág színe-java megjelenik a KávéBár Bazáron

  Február 22-23-án immár ötödik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával harminc kiállító több mint száz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. Az évről évre fejlődő kiállítás és show nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programot kínál.


  Idén a baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik vasárnap, melynek fővédnöke – és a zsűri tiszteletbeli elnöke – dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, s a zsűri munkájában részt vesz dr. Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. Nemcsak a hazai borok, hanem a borász- és sommelier szakma iránt is egyre nő az érdeklődés, a februári rendezvényen pedig a nagyközönség számára is lehetőség adódik az italszakemberek munkájának alaposabb megismerésére.

  3
 • A Bujdosó támogatja a balatoni Vízimentőket

  A Bujdosó támogatja a balatoni Vízimentőket

  A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, amely a Balaton és a vízisportok elkötelezett híve, 2014-től támogatja a balatoni vízimentőket. Csütörtökön, a Budapest Boatshow kiállításon mutatták be a Bujdosó új termékcímkével ellátott Mentőöv nevű borát. A címkeváltást nemes cél vezérelte, hiszen Bujdosóék minden eladott palack után tíz forinttal kívánják segíteni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkáját.

  „A Balaton partján nőttünk fel, kis túlzással mondhatjuk, hogy hamarabb tanultunk meg vitorlázni, mint járni. A borászat mellett a víz szeretete az, ami boldoggá tesz bennünket, így nem volt kérdés, hogy támogatjuk a vitorlázókat és fürdőzőket egyaránt óvó vízimentőket” – mondta Bujdosó Ferenc, a pincészet vezető borásza.


  A VMSZ kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, egyesületük több mint hatszáz tagjával évente számos vízimentő tanfolyamot szervez. Több száz iskolában tartottak prevenciós előadást, emellett a Balaton partján több mint ötven strandon állnak szolgálatban, aminek köszönhetően eddig közel háromezer személyt mentettek ki a vízből. 

  4
 • Ötéves a Furmint Február

  Ötéves a Furmint Február

  A Furmint Február szervezői úgy érzik, hogy egyre határozottabban érezhetőek az öt évvel ezelőtt létrehozott kezdeményezés eredményei. „Amikor 2010-ben, az induláskor felvázoltuk a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, az volt a cél, hogy ötéves korára hazai szinten ismertté váljon a Furmint Február koncepciója, és meginduljanak a külföldi programok is. Úgy gondolom, ezt mára elértük, ezt bizonyítják a szerte az országban immár spontán szerveződő furmintkóstolók, furmintvacsorák és a februárban rendre furminttal bővülő borlapok” – mondta el Kézdy Dániel, főszervező.


  Hazánkban a furmint egyike a legfontosabb szőlőfajtáknak. A szőlőben rejlő adottságok mellett sikerét nagy részben annak köszönheti, hogy olyan termőtájakon vált elterjedtté, amelyek klimatikus és talajadottságaik révén jól megkülönböztethető borokat tudnak produkálni. Ilyen Tokaj és Somló. Látva azonban a furmintban mint prémium fehér fajtában rejlő lehetőségeket, évről évre országosan is nő ültetvényeinek száma, hogy az innen származó gyümölcs önállóan vagy más fajtákkal házasítva kerüljön palackba.

  5
 
Ki-kicsoda? 
Iváncsics Zoltán

Iváncsics Zoltán

Borvidék:
Soproni borvidék

Jandl Kálmán

Jandl Kálmán

Borvidék:
Soproni borvidék

Garamvári Vencel

Garamvári Vencel
Garamvári Szőlőbirtok
(Balatonlelle)

Borvidék:
Balatonboglári borvidék

Kovács Róbert

Kovács Róbert

Borvidék:
Hajós-Bajai borvidék

Kovács Adorján Zoltán

Kovács Adorján Zoltán

Borvidék:
Tokaji borvidék

Receptklub 

FÁCÁNMELL ÉDESEMNEK
burgonyabejglivel és vörösboros gyümölcsökkel

FÁCÁNMELL ÉDESEMNEK

"A koncepció az volt, hogy a főzni kedvelő fér-fia emberek részére adjunk egy receptet, amit maguk, otthon készíthetnek el kedvesük részére. Könnyedebb, nőies, tán kicsinyt édeskésebb ízvilágú étel legyen, amit valóban ünnepi asztalra szánunk. Az előkészületek fontosak, de nem nehéz az elkészítés maga. "

Prisztóka Tibor - Szél Fiai Fogadó (Nyúl)

[...]
Lexikon 

Pince

Részben, vagy teljesen föld alatti, vagy hegyoldalba vájt, bortárolásra használt viszonylag állandó hőmérsékletű építmény.

Akolás

A hordó űrtartalmának meghatározására használt, vagy a hordóban levő folyadék mennyiségének meghatározására való rúd.

Ozmofil élesztők

A nagy cukortartalmú közegben is élő, és szaporodni képes élesztők megnevezése.