A furmintnak könnyű helyet találni az asztalon

2012-02-08 | vinoport.hu

A furmint évszázadokig a világviszonylatban is kiemelkedő édes borok alapjaként volt ismert. Az utóbbi egy évtizedben azonban egyre több borász foglalkozik komolyan száraz boraival is.

Ez utóbbi kategóriában legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételei számítanak, de léteznek alternatívaként könnyedebb, gyümölcsös példák is. Sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. Sokszínűségéért igazán hálásak lehetünk, hiszen ez teszi lehetővé, hogy annyiféleképpen illeszthetővé váljon a hazai és nemzetközi gasztronómia remekeihez.

A furmintnak könnyű helyet találni az asztalon

"A Furmint Február egy alulról szerveződő, civil összefogás, amely révén 2012-ben immár harmadik éve terelődik a figyelem a furmintra februárban.."

A Furmint Február egy alulról szerveződő, civil összefogás, amely révén 2012-ben immár harmadik éve terelődik a figyelem a furmintra februárban. A Vinoport.hu Online Bormagazin vezető hazai pincészetekkel, éttermekkel és borkereskedésekkel együttműködve dolgozik azért, hogy ebben a téli hónapban mind több ember ízleljen meg egy pohár furmintot, ideális esetben egy hozzá illő étel társaságában.



A furmintból tradicionális módon készített pezsgő nem csak az étkezés elindítására alkalmas, hanem üde savai révén egy zöldségek, sajtok vagy halak által meghatározott előételt is méltón kísér. A döntést, hogy egy könnyedebb, részben tartályos érlelésen alapuló száraz furmint, vagy egy testesebb, karakteresebb hordós érlelésű tétel kerüljön a poharunkba a főételhez, nemcsak az alapanyag, hanem az elkészítés módja is befolyásolhatja. Míg – akár szárnyas, akár sertés esetében - a párolás lágyabb, gyümölcsösebb partnert igényel, addig egy grillezett vagy sült fogás csak profitálhat a furmint gazdagabb megjelenési formáiból.

A furmint esetében érdemes arra is figyelni, hogy ne csak a két végletben, azaz a száraz és az édes borokban gondolkozzunk. A viszonylag késői szüret és az évjáratok változatosságának köszönhetően ugyanis gyakran előfordul kisebb-nagyobb természetes maradék-cukortartalom a borban. Ettől azonban az általában száraz bort ivóknak sem kell megijedniük, hiszen a furmint félszáraz mivolta a legtöbb esetben inkább egyfajta kerekség formájában érezhető, nem veszítjük el a szárazbor-érzést.

Furmint és étel vonatkozásban a legbejáratottabb utat kétségtelenül az édes borok jelentik. Ezt a labdát pedig egy borok iránt érdeklődő ínyencnek érdemes minél többször lecsapnia. Hiszen ebben az esetben nem kell magunkat kizárólag az édességekre korlátozni. Egy aszú, egy édes szamorodni vagy egy tartalmasabb késői szüretelésű tétel különleges párost alkothat ugyanis érlelt kéksajttal vagy liba- illetve kacsamájjal. Ha a klasszikusok jegyében mégis az édességek terén kalandoznánk, érdemes olyan gyümölcsközpontú desszertet választanunk furmintunk mellé, amelynek édességi foka alacsonyabb, mint az őt kísérő boré.

Kézdy Dániel, a Furmint Február ötletgazdája a mozgalom céljaként azt jelöli meg, hogy ebben a hónapban minél többen beszélgessenek egy pohár furmint mellett. Erre lehetőség nyílik országszerte több étteremben is, ahol fogásokat vagy külön ételsorokat komponálnak a hozzáértő séfek a furmintokhoz. Sok borkereskedő révén azonban különösen széles kínálat áll a furmint kedvelők rendelkezésére a borszaküzletekben is a hónap folyamán, így adódik a lehetőség, hogy családtagjaink és barátaink körében otthon kerüljünk meghitt közelségbe ezzel a szőlőfajtával.

Elkezdődött Nagy Furmint Ki-Mit-Tud kvízjátékunk! Gyere és próbáld ki tudásodat, gyarapítsd ismeretedet, játssz és - Fortuna segédletével - nyerd meg az 58 palack Furmint egyikét! http://www.facebook.com/borutazo
 

Cimkék: Furmint Február
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
Ötéves a Furmint Február

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok